Padişahlar arasında içkiye en düşkün isim II. Selim'di.
Padişahlar arasında içkiye en düşkün isim II. Selim'di. Lakabı “Sarhoş” idi. Bu dönemde sınırsız içki serbestliği vardı. İlginçtir II. Selim içkiye düşkün olmasına rağmen, beş vakit namazını da kaçırmazdı.
"Dördüncü Murat'ın kendisi hem içki içer hem de bazen afyon kullanırdı. Fakat bunların kamuda kullanılmasına asla izin vermez ve yasağa uymayanları son derece feci şekilde cezalandırırdı... Dördüncü Murat'ın içtiği hatta içmediği zamanlar paranoyasının azdığı biliniyor.
Hayatı boyunca zevk ve eğlence içinde yaşadı. Av merakından da vazgeçmedi, içki düşkünlüğünden de… Padişah ilan edildikten sonra ilk işlerinden biri içkiyi serbest bırakmak oldu. Osmanlı tahtının ikini Selim'ini gayrıresmi tarih "Sarı Selim" ve "Sarhoş Selim" olarak kaydetti.
Yıldırım Bayezid çok içki içerdi - Osmanlı hanedan zihniyetinden bir şey çıkmaz!
İlgili 36 soru bulundu
Bu adet, Yıldırım Bayezid, Çelebi Sultan Mehmed ve Sultan I. ve II. Murad döneminde de devam etmişti.
daha sonraları 3. mehmed, 1596 da, kanuni'nin yasağını sert bir iradeyle yenilemiş, 1. ahmed ise bu hususta ondan da ileri gitmiştir. bu padişah, 1613 yılında, istanbul'da ve bütün imparatorluktaki meyhaneleri yıktırmış, şarap ve her türlü sarhoş edici içkilerin fıçılarını parçalatmıştı.
ikinci selim (ii. selim), kanuni sultan süleyman ve hürrem sultan'ın oğulları olan osmanlı padişahıdır. kanuni'den sonra tahta çıkmıştır. tipinden dolayı sarı, huyundan dolayı sarhoş lakaplarını almıştır.
II.Selim'in hamamda cariye kovalarken ayağının mermere takılıp düşüp öldüğü rivayetinin çıkış noktası ve tek kaynağı 17.yy tarihçisi Peçevi'nin eseridir. Ahmed Refik Altınay buradaki kaydı alıp işin içine "cariye kovalamalarını" katınca daha bir popüler oluyor.
Babası II. Selim padişah olduktan sonra da Manisa'da Sancakbeyi olan III. Murat, babası Selim'in vefatından sonra 22 Aralık 1574 tarihinde İstanbul'a gelerek Osmanlı İmparatorluğu tahtına oturmuştur.
Amansız içki ve tütün yasağıyla meşhur Sultan IV. Murad da içki içmediği hâlde, müptela olduğu gut hastalığının ağrılarını hafifletebilmek için hekimbaşı tarafından verilen afyon hülâsalarını (morfin) alırdı.
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
Murad'ın sözlü kültürdeki zengin konumu onun özlenen otoriter bir padişah figürünün bir tecellisi olarak yorumlanmıştır. IV. Murad içkiyi de halka yasaklamış, ancak kendi içki içmeyi sürdürmüş ve bu içki bağımlılığı ölümünün bir nedeni olmuştu.
Kanuni Sultan Süleyman'in, ilk zamanlarinda musiki dinlerken içki içmisligi vardi, ancak daha sonra içkiyi yasakladi. Padisahlar arasinda içkiye en düskünü Kanuninin oglu Ikinci Selim'di. Lakabi 'Sarhos Selim” di. Ikinci Selim içkiye düskün olmasina ragmen, bes vakit namazini da kaçirmazdi.
Afife Nurbanu Valide Sultan (Osmanlı Türkçesi: نور بانو سلطان; d. 1525/1530 - ö. 7 Aralık 1583, İstanbul), Osmanlı Padişahı II. Selim'in (saltanatı 1566-1574) yasal eşi olarak Haseki Sultan, Sultan III. Murad'ın (saltanatı 1574-1595) annesi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Valide Sultan'ıdır.
I. Ahmed (Osmanlı Türkçesi: احمد اول, Ahmed-i evvel, Divan Edebiyatı'ndaki mahlasıyla Bahtî; 18 Nisan 1590, Manisa – 22 Kasım 1617, İstanbul), 14. Osmanlı padişahı ve 93. İslâm halifesidir.
3. Ahmed, 19 kadınla, en fazla eşi olan padişahlardandır. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın eşi Hatice Sultan'ın annesi Emetullah Baş Kadın, Baş Hasekisidir. PAdişah annesi olan eşleri, 3. Mustafa'nın annesi olan Emîne Mihr-î-Şah ve 1.
Sultan Mehmet'in tahta çıkar çıkmaz ilk işi 19 kardeşini boğdurtmak olmuştur. Bu olay Osmanlı tarihinin en kanlı olaylarından birisidir, çünkü öldürülenlerin çoğu bebektir. Halkın bu olaydan sonra III. Mehmed'e kin beslediği ve onu sevmediği rivayet edilir.
"Yavuz Sultan Selim babasını zehirleyerek öldürtmüştür" #shorts #muratbardakçı #tarihinarkaodası - YouTube.
Seferden sonra İslam peygamberi Muhammed'in Kutsal Emanetler olarak kabul edilen eşyalarını İstanbul'a getirtti. 1520'de Batı'ya doğru yola çıkan Sultan Selim, 22 Eylül 1520 tarihinde Çorlu'da bulunan ordugâhında, sırtında çıkmış olan büyük bir çıban yüzünden 49 yaşındayken öldü ve yerine oğlu Süleyman geçti.
Babasının vefatından sonra 1566 yılında tahta çıkmıştır ve haremdeki hamamda ayağının kayıp düşmesi sonucunda 1574 tarihinde vefat etmiştir. 2. Selim'in vefatından sonra ise sekiz erkek çocuğundan biri olan Şehzade Murad tahta çıkmıştır.
Aynı zamanda II. Bayezid Osmanlı Devleti'ndeki en dindar padişah olarak da biliniyor.
4. MURAD TÜTÜN VE İÇKİYİ NEDEN YASAKLADI? - YouTube.
XVI-XVIII. yüzyıllarda ise padişahlar, başta Ayasofya olmak üzere Beyazıt, Süleymaniye, Sultanahmet, Eyüpsultan gibi İstanbul'un selatin camilerinde Cuma namazını kılarlardı. Osmanlı padişahlarının Cuma namazı ve selamlığını ifa etmelerinde Ayasofya'nın çok önemli bir yeri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri