Her yaşta ortaya çıkabilir. Genellikle çocukluk çağında, %80 oranında da 5 yaştan önce başlar. Astım gelişiminde irsî ve çevresel faktörler rol oynar.
Çocuklarda astımın sebebi
İlk 2 yaş sonrasında astım tanısı konanlarda ise sebep %90 alerjidir. Alerjik çocukluk çağı astımı çocuklarda en sık 4-5 yaşlarında başlar. Alerji bazı proteinlere karşı genetik bir yatkınlık sonucu verilen beklenmedik reaksiyon şeklinde tanımlanabilir.
Alerjik astım çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalığıdır. Çocuklarda sıklıkla ilk 5 yaşta ortaya çıkmaktadır.
Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Alerjik astım geçer mi? Alerjik astım tam tedavi edilebilen bir hastalık olmamakla birlikte, uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir ve uzun yıllar yakınmalar olmadan seyredebilir.
Astım gelişiminde genetik önemlidir
Anne veya babada astım, alerjik nezle, egzama gibi herhangi bir alerjik hastalık varsa, çocukta alerjik astım gelişme riski %30-50 arasındadır. Hem anne hem de babada alerjik hastalık varsa, çocukta alerjik astım gelişme riski %50-80 arasındadır.
Ne yazık ki, çocukluk çağı astımı tam olarak iyileştirilememekte ve belirtiler erişkin çağa kadar devam etmektedir.
Gece, gündüz veya her ikisi birlikte görülen öksürük, nefes alırken duyulan hırıltı ya da ıslık sesi (hışıltı), aktivite sırasında nefes almada zorluk veya nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi astım semptomları olabilir.
Genel olarak çocukluk çağında astım tanısı almış hastaların yaklaşık %50-60'ı ergenlik döneminde iyileşirler. İyileşen olguların bir bölümü orta yaş döneminde tekrar hastalık belirtileri göstermeye başlayabilmektedirler. Alerjisi olan astımlı çocuklarda yaş ilerledikçe hastalığın kaybolması olasılığı daha düşüktür.
Astım öksürüğü; balgamsız, kuru bir öksürüktür ve genellikle nöbet şeklinde görülür.
Alerjik Astım Tedavisinde Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
Hastalık genellikle ilerleyicidir ve ilaç tedavisi bu olumsuz gidişi değiştirmez bu nedenle uygun hastalarda alerji aşısı (immünoterapi) ile önerilir. Alerji aşısı tedavisi ile hastalığın ilerlemesi engellenebilir, alerjik astımın şiddeti ve astım krizleri azalabilir ya da tamamen düzelebilir.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Çocuğu astım olan anneler ve babalar tarafından en yaygın gözlemlenen belirtiler göğüs sıkışması, nefes darlığı, öksürük, hışıltılı solunum yer alır. Belirtiler de bronşların daralması sonucu ortaya çıkarak genellikle geceleri veya sabahları daha şiddetli olur.
Astım teşhisi için, çocuklarda astımın %80-90'ı alerjik olduğu için ciltten alerji testi yapılması çok önemlidir. 6 yaşından büyük çocuklarda solunum fonksiyon testleri yapılır. Verilen nefeste NO testi yapılabilir. Gerekli olan durumlarda kan testleri ve ter testi yapılır.
A ve C-VİTAMİNİ; FLAVONOİDLER. C vitamininden zengin portakal, mandalina, kivi gibi gıdalardan zengin beslenmek astımı olan çocuklarda hastalığın seyrine olumlu etki etmektedir. A vitamininden zengin havuç, yumurta gibi gıdaların dengeli bir şekilde beslenme düzenine sokulması çok önemlidir.
Astımda bronşlar çok hassastır. Başta alerjenler (ev tozu, polen, hayvan tüyü, rutubet) olmak üzere viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, egzersiz gibi tetikleyiciler bronş etrafındaki kaslarda kasılma ile bronşun daralmasına ve bronş içinde yangıya (kızarıklık, şişlik) ve balgam üretiminin artışına neden olur.
Sık tekrarlayan öksürük: Astıma bağlı öksürük sık sık tekrarlar. Her gribal enfeksiyon sonrası öksürük olur. Öksürük genelde 2-3 haftadan uzun sürer.
Alerjik Astım Tedavi Edilmezse Akciğerlerde Kalıcı Hasarlar Gelişebilir. Alerjik rinit yani burun akıntısı tıkanıklık şikayetleri ile başlayıp alerjik astıma dönüşebilen bu hastalık daha sonra tedavi edilmezse bronşlarda kalıcı hasarlar gelişir. Bunun sonucunda da ömür boyu sürecek olan tedavisi daha zor astım gelişir.
Alerjik Astım Büyüdükçe Geçmez!
Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir. Ancak bu iyileşme geçicidir.
Hafif bir astım krizi birkaç dakika sürebilirken, şiddetli bir astım krizi saatler hatta günler sürebilir.
Alerjik astım hastalığında en temel belirti, hava yolunun daralması ve tıkanması sebebiyle oluşan ataklardır. Bu ataklar esnasında kişiler nefes darlığı, göğüs sıkışması, hırıltılı solunum ve öksürük belirgindir.
Nedenler (tetikleyiciler)
Genel görüşe göre, soluk boruları (bronş-bronşiol) doğuştan duyarlı bireylerde çevresel koşulların etkisi ile astım atakları oluşmaktadır; ayrıca, geçirilmiş zatürre vb. hastalıklar da astımın oluşmasında önemli etkenlerdendir.
Astım kaç yaşında görülür? Astım hastalarının yarısından çoğunda 10 yaşından önce astım şikayetleri ve astım atakları görülür ancak buna rağmen astım herhangi bir yaşta başlayabilir. İyi tedavi edilmemiş ve kontrol altında olmayan astım yaşla birlikte kötüleşir ve hastalık şiddetlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri