Bununla birlikte alerji ve astımı olanlar deterjan kullanımına daha çok dikkat etmeli. Kimyasal katkılı deterjanlar yerine bakterileri öldürme kabiliyeti olan sirke, karbonatlı su, Arap sabunu, doğal bitki özlü sabunlar veya boraks gibi ürünleri kullanarak da günlük ev temizliğinde hijyen sağlayabilmeniz mümkün.
Deterjan fabrikası çalışanlarının büyük bir çoğunluğunda deterjan tozuna maruz kalma sonucu astım gelişimi ile ilgili çok sayıda yayın vardır. Bu kişilerin özellikle çamaşır suyuna maruz kalanların, sürekli ev temizlik maddelerine maruz kalanların arasında astım ve alerjik hastalıklar çok daha belirgindir.
Astım hastaları için temizlikte dikkat edilecek belki en önemli madde, temizlik malzemesi seçimidir. Kimyasal temizlik ürünleri tam bir astım düşmanıdır. Ataklara sebebiyet vereceğinden tamamen doğal temizlik ürünlerinin kullanılması uzmanların önerisidir.
Yatak örtüsü, nevresim ve çarşafların haftada en az iki kez değiştirilerek 60ºC üzerinde bir sıcaklıkta yıkaması Evde sık sık temizlik yapılması, tercihan temizliği başkasının yapması (kendiniz yapıyorsanız maske kullanmanız.) Evin sık sık havalandırılması
İpek yorgan mayt barındırmaz ve ipek yorgan doğal yapısı antialerjik tek yorgandır. Maytları temizleyerek, silerek, yıkayarak kalıcı olarak yok etmek mümkün değildir. Alerjisi olan kişilerin gerçekten mayt barındırmayan ürünler kullanmaları önerilir.
İlgili 29 soru bulundu
Pamuklu yorgan, nefes alabilirlik özellikleriyle bilinir. Bu özellikleri sayesinde, vücut sıcaklığını dengede tutarak rahat bir uyku ortamı sağlayabilirler. Ayrıca, pamuklu yorgan genellikle alerjik reaksiyonlara neden olmazlar, bu da alerjisi olan kişiler için ideal bir seçenek olabilir.
Kışlık giysilerin kullanımı konusunda uyarıda bulunan VM Medical Park Pendik Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Tunç, “Kışlıklardaki tozlar astım ataklarını tetikleyebilir. Bu nedenle özellikle kıyafetler yıkanmalı, yatak odasında yün yastık, yorgan ve halı kullanılmamalı” dedi.
Pamuk, yün, at kılı, kuş tüyü, çayır otu gibi malzemelerden yapılmış yatak, yorgan, yastık, çarşaf ve örtüleri kullanmayın. Bunların yerine naylon, elyaf, sünger gibi sentetik malzemeden yapılmış olanları tercih edin.
Astım hastasının yatak odasında az eşya olmalı, yorganı, yastığı, elyaf olmalı, nevresimleri sık değiştirilmeli ve 60 derecede yıkanmalı, mümkünse nevresim altına koruyucu kılıf kullanılmalı, perdeleri sentetik ve sık yıkanabilir olmalı, yatak odasında halı olmamalı, sigara kesinlikle içilmemelidir.
Alerjik Astım Tedavisinde Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
-Otel seçiminde sigara içilmeyen oda ve ortamlar tercih edilmeli, tesisin oda parfümü kullanmaması konusunda gerekli uyarılar yapılmalıdır. -Eğer hastanın akar alerjisi varsa, akar geçirmeyen yatak ve yastık kılıfı götürülmelidir. -Halı kullanılmayan otel odaları tercih edilmelidir.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem/küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyel olan maddelere karşı dikkatli olunmalı, ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Alerjik bünyeleri ve ciltleri sevindirecek bir müjdemiz var! Boya ve parfüm içermeyen Frosch Zero Çamaşır Deterjanı ECARF Alerji Araştırma Vakfı Avrupa Merkezi tarafından verilmiş sertifikaya sahiptir. Dermatolojik olarak test edilen çamaşır deterjanı yüksek hijyen sağlarken kendinizi ve dünyayı önemsemenizi sağlar.
Astım atakları genellikle belirli tetikleyicilerin (toz, duman veya egzersiz gibi) varlığında meydana gelir. Alerjik astım ise özellikle alerjenlere karşı vücudun aşırı tepkisi sonucunda ortaya çıkan bir astım türüdür.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastalarda günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Astım, alerjik nezle ve alerjik göz rahatsızlıklarının önde gelen tetikleyicilerinden olan polenler, sanılanın aksine sadece ilkbaharda değil; yaz ortasından sonbahara dek yayılma gösterirler.
Astım hastaları için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı %30 ile 50 arasındadır ve sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının %60'ı geçtiği durumlarda evden çıkmamalıdır. Bulunulan ortamlarda nem oranını azaltmak amacıyla klimalar tercih edilmelidir.
Yün yatak, yün yastık, kuştüyü yastık yerine dakron veya orlon gibi sentetik liflerden yapılanlar tercih edilmelidir. Kuştüyü içeren yorgan yastıkların zararı kuş tüyünden değil, içinde barındırdığı akarlardan dolayıdır.
Pamuklu yastık kılıfları ve yatak örtüleri bunların başında gelmektedir. Ayrıca anti-alerjik özellik sağlayan yastık kılıfları ve yatak koruyucuları alerjik bireyler için iyi bir alternatiftir. Son olarak yatakta kullanılan standart yayların alerji üzerine etkisi olduğu gözlemlenmektedir.
Hipoalerjenik Yastıklar: Toz alerjisi olan kişiler için özel olarak üretilen hipoalerjenik yastıklar, alerjenlerin yastık içinde birikmesini önler. Bu yastıklar genellikle sentetik malzemelerden yapılmıştır ve doğal doldurma malzemelerine göre daha az alerjen tutma eğilimindedir.
Prof. Dr. Görgüner, “Yapmış olduğumuz çalışmalarda özellikle çok yoğun çamaşır suyu ve bilhassa tuz ruhu ile karıştırıldığı zaman ortaya çıkan çok yüksek miktardaki klor gazına bağlı astım ataklarının tetiklendiğini hatta akciğerde çok nadir de olsa bir hasara yol açabileceğini biliyoruz” diye konuştu.
Üşütmek astımı etkiler mi? Üşütmek solunum yolları enfeksiyonuna neden olabildiği için astım ataklarının ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
Astım ve solunum hastalıkları
Tüm vakalarda bal (doğal, işlenmemiş ve ısıtılmamış olmalı) ve elma sirkesi karışımı iyi sonuç vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri