Çocuk astımı yada diğer adıyla alerjik bronşit tekrarlayan öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes almada zorluk şikayetleri ile seyreder. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ataklar gelişir.
Alerjik öksürükler sıklıkla kuru öksürük şeklindedir. Eşlik eden balgam çıkarma durumu varsa mutlaka bir çocuk hekimi tarafından enfeksiyon kaynaklı bir öksürük olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bazen burun tıkanıklığı ve burun akıntısı alerjik öksürük ataklarına eşlik edebilir.
Adı geçen uyaranlara maruziyet sonucu hastalarda, akciğer yollarında daralma, göğüste sıkışma hissi, öksürük krizi, balgam da artış ve hırıltı/hışıltı görülür. Bazen bu şikayetlerin ağır olmasına bağlı olarak ciddi nefes darlığı, nefes alamama hissi ve sık nefes alma belirtileri de görülebilir.
Alerjik öksürük, her kişide tamamen farklı faktörlerden kaynaklandığından, tedavi seçeneklerinde de değişiklikler mevcuttur: Vücudunuzun duyarlı olduğu alerjenlerden veya tahriş edici maddelerden kaçınmak; en yaygın alerjenler polen, küf, hayvan tüyü ve toz akarlarıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Antihistaminikler ve Nazal Kortikosteroid Spreyler: Eczanelerde reçetesiz olarak bulunan antihistaminik ilaçlar ve kortikosteroid burun spreyleri oluşan alerjik reaksiyonları azaltarak öksürüğü hafifletebilir.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Alerjik olup astım belirtileri6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşındahastalık bulgularının kaybolduğugözlenir. Ancak bu iyileşme geçicidir.
Çocukluk çağında astımın % 90 oranında alerjik kökenli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle çoğu zaman “Alerjik bronşit” ”Çocuk Astımı” ile eş anlamlı kullanılmaktadır. Alerji-Astım genetik bir hastalıktır.
Alerjik Bronşit Belirtileri
Öksürük, hem akut hem de alerjik bronşitin ana belirtisidir. Akut bronşitte öksürük genellikle birkaç gün veya hafta sonra geçer. Kronik alerjik bronşit öksürüğü haftalarca veya aylarca sürebilir.
Alerjik bronşit semptomları uzun süre devam edebilir veya tekrarlamaya devam edebilir. Üç aydan uzun süren alerjik bronşit genellikle, kronik bronşit olarak adlandırılır. Bu, bir tür kronik obstrüktif akciğer hastalığıdır (KOAH). Kronik bronşit çoğu zaman zaman sigara içiminden kaynaklanır.
Alerjik bronşit belirtileri: Öksürük, hırıltılı öksürük, balgam, yorgunluk, nefes darlığı, göğüs sıkışması ve alerji belrtileri.
Ailenizde veya akrabalarınızda astım, alerjik nezle, egzama, gıda alerjisi, ilaç alerjisi gibi alerjik hastalıkların olması (Çünkü alerjik hastalıklar genetik olarak çocuklara geçer), Öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerin salbutamol gibi nefes açıcı sprey veya nebul tedavileri ile rahatlaması.
“Artık Buhar Tedavisi Fayda Etmiyor Hatta Daha Da Artırıyor”
Çocuğun astım, alerjik bronşit ya da reaktif hava yolu hastalığına Reflü eklenmiştir.
Bal, boğaz tahrişi ve kuru öksürük için oldukça etkilidir. Alerji kaynaklı kuru öksürük için de bal tüketebilir ya da sıcak çayınızın içine bal ekleyebilirsiniz. Çocuklarda alerjik öksürük görüldüğünde de yine bu yöntem kullanılabilir.
Öksürüğünüz varsa ve ateşiniz varsa, öksürüğün soğuk algınlığından kaynaklanması muhtemeldir. Soğuk algınlığı da çok nadiren 14 günden uzun sürer, bu nedenle öksürük iki hafta sonra geçmiyor ve soğuk algınlığı tedavilerine ve ilaçlara yanıt vermiyor gibi görünüyorsa, alerji olma olasılığı daha yüksektir.
Alerjik astım belirtileri genellikle kuru öksürük krizleri, nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes alıp verirken ıslık sesi çıkması, göğüs ağrısı veya göğüste baskı hissi gibi semptomlar içerir.
Evet alerjik astım balgam üretimine neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar sonucunda hava yollarınızda iltihap oluşur ve bu durum genellikle balgamın artmasına yol açar. Ancak her astımlı hastada aynı belirtiler görülmez ve astım semptomları kişiden kişiye değişebilir.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Alerjik bronşit, bir alerjenin veya alerjiniz olan bir şeyin neden olduğu bronşların iltihaplanmasını içerir. Polen, toz ve küf gibi hava yolu irritanları belirtileri tetikleyebilir. Sigara içmek, alerjik bronşite neden olan en büyük faktörlerden biridir.
Alerjik Astım Tedavi Edilmezse Akciğerlerde Kalıcı Hasarlar Gelişebilir. Alerjik rinit yani burun akıntısı tıkanıklık şikayetleri ile başlayıp alerjik astıma dönüşebilen bu hastalık daha sonra tedavi edilmezse bronşlarda kalıcı hasarlar gelişir. Bunun sonucunda da ömür boyu sürecek olan tedavisi daha zor astım gelişir.
Akut bronşit tedavisinin temelini semptomatik ilaçlar oluşturmaktadır. Bu amaçla çoğunlukla analjezik-antipiretik ajanlar, beta agonist ilaçlar ve antitüssif ilaçlar kullanılmaktadır. Hastalığın etyolojisi göz önünde bulundurulduğunda, olguların %90'dan fazlasında antibiyotik kullanımı gerekmemektedir.
Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dizinize yatırın, sırtına hafif hafif vurarak balgamını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak baş tarafını yükseltebilirsiniz. Geniz akıntısının boğazından aşağı tarafa inerek tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri