Çörek otu yağ şeklinde kullanılacaksa; formunun korunması için soğuk sıkım şeklinde tüketilmesi gerekmektedir. Günde 1 çay kaşığı, aç karnına tüketilebilir. Çörek otunun kokusundan rahatsız olanlar geceden veya tok karna tüketebilirler.
Alerjik rinit (burun iltihabı), burun akıntısı, bronşiyal astım, atopik egzama dahil alerjik hastalıklara sahip hastalarda; çörek otu yağının koruyucu olarak etkinliği kanıtlanmıştır.
Çörek otunun kolesterolü düşürmeye yardımcı özelliği vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antihistamin etkisi saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlara iyi gelir.
Alerji ve burun tıkanıklığında çörekotu yağı kullanabilirsiniz. Hazırlanışı: Sprey şişesine 10 ml su ve 2 damla. çörekotu yağı ilave edip kullanabilirsiniz.
Dahili kullanımı: Astım, bronşit gibi solum yolu hastalıklarının tedavisinde kanıtlanmış etkilere sahiptir. Çörek otu yağı yetişkinlerde günde 3 kez 5'er ml alınabilir. 4-12 yaş arası doz günde 3 kez 2.5 ml, 2-4 yaş arası ise doz günde 3 kez 1'er ml'dir.
İlgili 43 soru bulundu
Çörek Otu Yağı İçilir mi? Çörek otu yağı dahili ve harici olarak kullanılabilir. Direkt değil; ancak su ile karıştırılarak içilebilir. Tüketim miktarı günde 1 tatlı kaşığını aşmamalıdır.
Prof Saraçoğlu Çörek Otu Yağı kullanımı, yetişkinler tarafından günde 1 kez aç karnına 1 yemek kaşığı şeklinde olabileceği gibi salatalara eklenerek de tüketilebilir. 1 yaş altı çocuklara verilmemelidir. Saç derisine uygulama yapılacağı zaman ise saç diplerine hafif masaj yaparak kullanılması önerilir.
Organik çörek otu yağının alerjik rinit tedavisi için çok faydalı olduğunu gösteren araştırmalar mevcuttur. Aynı zamanda burun tıkanıklığı, burun akması, hapşırma, burun pasajlarının şişmesi gibi rahatsızlıklara da iyi gelir.
Yapılan çalışmalarda düzenli olarak çörek otu yağı kullananlarda burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi alerji belirtilerinde iyileşme görülmüştür. Çörek otu yağının anti-inflamatuar özellikleri astım belirtilerini de hafifletebilir.
Çörek otu yağı vücutta alerji durumunda üretilen histamin miktarını düşürür. Bu etkisiyle burun akıntısı, hırıltı, öksürük, geniz akıntısı gibi şikayetlerin azalmasına yardımcıdır.
Çay Ağacı Uçucu Yağı
Aynı zamanda alerjenlerle savaşarak alerjik belirtilerin şiddetini azaltabilir. Çay ağacı yağı, alerjik rinit, egzama, sedef hastalığı ve cilt döküntüleri gibi alerjik durumların iyileştirilmesine katkıda bulunabilir.
Özellikle saman nezlesinde alerjik semptomları iyileştirebilir. Çörek otu ekstratı içeren bir jelin uygulanması akne iyileştirici özellikle gösterebilir. Astım ilaçları kullanılan kişiler, bu ilaçların yanında çörek otu yediklerinde öksürük, hırıltı, solunum ve akciğer şikayetlerinde iyileşme görülebilir.
Bu kişiden kişiye farklılık gösterir ve etkin bir sonuç için doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması önerilmektedir. Öte yandan genel kanı günlük bir tatlı kaşığı çörek otu yağının uzun soluklu (4 aya kadar) kullanılmasının en optimum metodlardan biri olduğu yönündedir.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Alerjenlerden uzak durmak, ilaç ve aşı tedavisi bu süreçte uygulanan tedaviler arasında. Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Saraçoğlu saman nezlesine karşı üzerlik tohumunu önermektedir. Üzerlik tohumu içerisindeki vasicinone maddesi sayesinde bronşları genişletir ve solunumu rahatlatır. Ayrıca bu madde, alerjik astım, alerjiye bağlı hapşırmaya karşı bitkisel bir çözümdür. Tüm bunların yanı sıra protein alerjisine karşı da etkilidir.
Geniz akıntısının kaynağı olan mukoza salgısının azaltılması, şikâyetin giderilmesi adına temel hedeftir. Bu amaçla sıklıkla antihistaminik ilaçlar, dekonjestan burun spreyleri veya steroid içerikli intranazal spreyler kullanılır.
Nane yağı, içindeki mentol sayesinde burun tıkanıklığını iyileştirir ve daha rahat nefes almanıza yardım eder. Tıpkı nane yağı gibi faydalı olan bir diğer yağ ise okaliptüs yağıdır. Önerilen bitkisel yağları yastık, yaka, yorgan gibi kişisel eşyalarınıza damlatarak daha iyi nefes almanıza yardım edebilirsiniz.
Çörek otu yağının aşırı kullanımı böbrek ve karaciğer hasarına yol açabilir. Bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu yüzden düzenli kullandığınız bir ilaç varsa, kullanmadan önce mutlaka doktorunuza bilgi verin. Bazı kişilerde mide bulantısına, kusmaya, şişkinliğe ve kabızlığa neden olabilir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
Aç karnına çörek otu tüketmek hazmı ve sindirimi kolaylaştırabilir; tokluk hissi sağlayabilir. İçeriğindeki antioksidan bileşenler nedeniyle vücuttaki zararlı toksinleri atabilir; bu özelliği ile kronik hastalıklara iyi gelebilir.
Kaliteli ve güvenli üretim politikalarıyla kullanıcıların sıkça tercih edilen en iyi çörek otu yağı markalarını; Voonka, Venature, Ocean, Zade Vital, Tab olarak sıralayabiliriz.
Güzellik ve yüz bakımı için: Bir yemek kaşığı çörek otu yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağı karıştırılır. Yüze sürülür yarım saat bekletilir ve yüzünüzü ılık su ile yıkanıyız. Öksürük için: Göğse ve sırta çörek otu yağı sürülür ayrıca bir çay kaşığı çörek otu yağı içilir.
Çörek otu yağını gece yatmadan önce tüketebilirsiniz, bu şekilde daha fayda sağlayabilirsiniz.
İdrar söktürücüdür. Özellikle idrar yolu iltihaplarının tedavisinde çörek otu yağının olumlu etkilerinin olduğu görülmektedir. Hazmı kolaylaştırarak mide rahatsızlıklarını hafifletir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak bağırsak sağlığını korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri