El- Hâdî yol gösteren, yön veren, doğru yola ileten demektir. Allah'ın yol gösterici ve dilediği kulunu doğru yola iletme kudretine sahip olduğunu belirten esmasıdır. El- Hâdî Anlamı Nedir?
El Hadi esması Allahın dilediğini hidayete erdiren yani doğru yola ulaştıran hak yolda olmasına vesile olan bir esmadır. El Hadi esması Allahın kullarını hidayete erdiren ve doğru yolda olmalarını seven bir yaratıcı olduğunu ifade etmektedir. Allahu Teala af ve mağfiret eden ve kullarını hidayete erdirendir.
Her gün 21 defa Ya Hadi esmasını zikreden kimseyi Allah hidayete erdirir. Her gün 5 vakit namazın ardından 400 defa Ya Hadi Celle Celalühu şeklinde zikreden kimse tüm işlerinde başarılı olur. Ya Hadi Celle Celalühu zikri kişinin hayırsız olacak işlerden uzak durmasına vesile olur.
“Doğru yolu bulmak; yol göstermek, rehberlik etmek” anlamındaki hüdâ (hedy, hidâyet) kökünden türemiş bir sıfat olup “yol gösteren, hayır ve mutluluk veren bir hedefe rehberlik eden” mânasına gelir.
Bütün bu işlemlerden sonra dua okunabilmektedir. Dua namazın hemen arkasından da okunabilmektedir. Bir bardak suya okunarak onun içilmesi de ideal olmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Ya Vedud ismi ile Allah'ın salih amel işleyen kullarını sevdiği ve onlardan razı olduğu anlaşılmaktadır. El Vedud esmasının Türkçe anlamı, Allah'ın çok seven ve en çok sevilmeye layık olan olduğu söylenebilir.
* 5 vakit namazdan sonra 86 kere " Ya bedî celle celâlühû " zikrine devam eden ilimde, fende veya mesleğinde başarılı olur. * Yapılan duaların kabul olması için 70 kere "Ya-Bedî' assemavati velardi" okunur . * Ya Bedi ismini zikreden sanatında ilerler, başarılı olur. * 70.000 defa okuyanın her ihtiyacı hasıl olur.
Zikir sayısı 80 olan El Hasib esmasının en az 80 kez okunması kabul olması bakımından önemlidir. El Hasib esmasının düşmanların şerrinden ve kötülüklerden korunmak için sık sık okunması önerilmektedir. Güneş doğmadan 77 ya da 99 kez El Hasib esmasının okunması kulları düşmanların şerrinden korur.
Evet, Hadi ismi Kur'an da geçen bir isimdir. Hatta bu isim Allah'ın 99 isminden bir tanesidir.
El- Bedi esması, herhangi bir örneği ya da benzeri olmadan yaratan anlamına gelir. Ya Bedi zikri Allah'ın insanlar için yarattığı için sayısız nimet için şükretmemize vesile olur. Günde 99 kez zikredildiğinde kişi maddi manevi tüm sıkıntılarından kurtulup rahata erer.
Allah(c.c):
Yardım dileme medet ummayı ifade eder. Sabah ve ikindi sonrası okunmalıdır. Günlük zikir sayısı 1000'dir.
İmanın kalpte kalması ve Allah ile sürekli bağlantı içinde olmak isteyen her Müslüman için zikir çekmek çok mühim bir ibadet olarak bilinmektedir. Namazlardan sonra zikir çekilebildiği gibi önemli gün ve gecelerde de zikir çekmek çok sevap kabul edilmektedir.
Işık ve ziya kelimesiyle eş anlamlı olan nur sözcüğü, gönül rahatlığı ve manevi ışık anlamına gelir. Esmaül Hüsna'da yer alan En- Nur ismi, kullarını doğru yola ileten, hidayete erdiren, kalplere nur ve iman veren demektir.
El- Hâdî yol gösteren, doğru yola iten demektir. Allahu Teala'nın yol gösterici olduğu ve dilediği kulunu en doğru yolda ilerletme kudretine sahip olduğunu gösteren esmasıdır. EL-HADİ NE ANLAMA GELİR? El- Hâdî doğru yola yönlendirme, yön verme, hidayete ulaştırma, yol gösterme kudretini elinde tutan anlamına gelir.
Ya Allah Ya Hu genelde cuma günleri namazdan önce okunur. Okunma şekli 100 defa Ya Allah Ya Hu çekme şeklindedir. Hayırlı olan dileğin gerçekleşmesi amacıyla bu dua okunur yani çekilir.
Es-Selam Esmasının Anlamı Nedir? Es-Selam esenlik, ferahlık veren, her türlü kötü durumdan selamete erdiren ve gözetip koruyan anlamlarını taşımaktadır. Allah'ın kullarını selamete kavuşturduğu, cennete giren tüm kullarına da selam veren anlamı da vardır.
Ya Settar: Kullarının günahlarını örten, gizleyen ALLAH. Ya Fettah: Dilediği kapıyı açan, Mazlumlara yardım edip mümin kullarına zafer (fetih) veren ALLAH.
Hande ismi, Kuran-ı Kerimde yer almayan bir isimdir.
İlk anlamı aydınlık, parıltı demektir. Nur ismi bunun dışında Kur´an-ı Kerim'de geçmektedir. Kur'an-ı Kerim'de anlamı ise Mekke'deki Hira dağına verilen isimdir.
5 vakit namazdan sonra 1060 kere "Ya Ğaniyy celle celâlühû" zikrine devam eden herkes tarafından sevilir ve kötü huylarından kurtulur.
El-Celil; celalet, azamet ve ululuk sahibi manalarına gelmektedir. Bu kapsamda El-Celil ile Allah'ın celal sıfatlarıyla donanmış olduğuna dikkat çekmektedir. O'nun hem zatının hem de sıfatlarının büyük olduğu vurgusu yapılmaktadır. Kendisi ululuk ve heybet sahibi olarak nitelendirilmektedir.
El-Bari zikri okunarak musibetlerden kurtulmak, afetlerden korunmak dilenmektedir. El-Bari esması, hastalıklardan, afet ve musibetlerden korunmak için okunmaktadır.
Cuma günü 100 defa" "YA ALLAH" diye zikreden insanın bütün dilekleri kabul olur. Cuma Günü "YA VALİ" esmasını (1000) defa okuyan her işinde kolaylık görür.
Ya Muhyi esmasının fazileti için kişi 68 defa "ya muhyi" diye zikir çekmelidir. 68 defa tekrarlanan bu esma kişinin giriştiği işlerde Allah'ın da izni ile başarılı olmasını sağlar. Hasta kişilere şifa verir.
El-Vedud zikrini Ya Vedud Celle Celaluhü diyerek bir yemeğe okursa o yemekten yiyen hanımı ile birlikte aralarındaki sevgi artar ve güçlenir. El-Vedud zikri pazartesi günü erken saatte sabah namazından sonra 400 defa " Ya Vedud, Ya Gafur Celle Celaluhü " şeklinde okunduğunda tövbesi kabul olunur inşallah.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri