Bunlarla birlikte, burunda kaşıntı, geniz akıntısı, göz yaşarması, ses kısıklığı, bağ ağrısı, boğaz ağrısı görülebilmektedir. Alerjik kişilerde alerjik olmayan kişilere göre daha çok sinüzit, burunda et büyümesi (konka hipertrofisi veya polip), astım ve cilt hastalıkları görülür.
Alerjik rinitli hastalarda burun akması, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, genizde kaşıntı gözlenebilir. Alerjik rinit saman nezlesi olarak da adlandırılır. Alerjik rinit ile birlikte atopik dermatit, egzema ve astım görülebilir.
Allerjik Rinit Tedavi Edilmezse Ne Olur? Bu hastalar tedavi edilmezlerse burun tıkanıklığı, baş ağrısı, tekrarlayan sinüzitler, konsantrasyon güçlüğü, uyku bozuklukları, diş problemleri, ağız kokusu, sık farenjit ve horlama gibi yaşam kalitesini bozan şikayetlere maruz kalırlar.
Yetişkinlerde alerjik rinit kişilerin hem sağlık hem de sosyal yaşantısını etkileyip hayat kalitesini bozan ciddi bir sağlık sorunudur. Burun akıntısı, burun kaşıntısı, tıkanıklık ve hapşırma gibi şikayetlerin mutlaka önlenmesi gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
Saman nezlesi veya alerjik rinit; özellikle solunum yoluyla vücuda giren çeşitli alerjik maddelere karşı duyarlı hâle gelen kişilerde, vücudun reaksiyon göstermesiyle oluşur. Hastalık, burun ve genizde gelişen çeşitli semptomlarla seyreder.
Yıl boyunca devam eden alerjik rinit: Bu sorunu yaşayan hastaların alerjenlere teması yıl boyu devam eder ve dolayısıyla da şikayetler genellikle tüm yıla yayılır. Ev tozu akarları, hamamböcekleri, evcil hayvanlar ve hamamböcekleri alerjiye neden olan etkenler arasında yer alır.
Alerjik rinit yani alerjik nezle için doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanına gitmelisiniz. Çünkü alerji uzmanları alerjik rinit gibi alerjik hastalıklar konusunda detaylı eğitim almış ve yeteri beceriye sahip, deneyimli doktorlardır.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Kimyasal maddeler de alerjik hastalık belirtilerine yol açıyor. Alerjik rinit, son 10 yılda Avrupa'da sıklığında artış olsa da, hayatı tehdit eden bir hastalık olmaması ve tavsiye üzerine alınan ilaçlarla doktora gitmeden geçici yararlar sağlanabilmesi nedeniyle nadiren ciddi bir problem olarak değerlendiriliyor.
Akciğerler alerjik rinit, astım, alerjik bronkopulmoner aspergillozis, hipersensitivite pnömonisi gibi morbiditesi oldukça yüksek, hatta bazıları mortal seyredebilen alerjik hastalıkların etkilediği organdır.
Bağışıklık sistemi tarafından salınan kimyasal maddeler, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntılı gözler veya cilt reaksiyonları gibi alerji semptomlarına yol açar. Bazı insanlar için bu aynı reaksiyon, akciğerleri ve solunum yollarını da etkiler ve astım semptomlarına yol açar.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjik Rinit Olanlar Ne Yememeli? Besinler içerisinde yer alan bazı maddeler alerjik riniti tetikleyebilir. Kakao içeren besinler, asitli içecekler, baharatlı gıdalar, boyalı besinler gibi ürünleri alerjik riniti olanların tüketmemesi önerilir.
Rinit tedavisinde antihistaminler (ağızdan ve sprey), kortizonlu (kortikosteroid) spreyler ve tuzlu su kullanılır. Burunda tıkanıklık fazla ise ilk başta dekonjestanlar kısa süreli (dört günden az) kullanılabilir. Akıntı çok fazla ise ipratropium burun spreyleri faydalı olabilir.
Nezle ne kadar ağırsa astım riski de o kadar artar. Genellikle önce nezle şikayetleri daha sonra astım başlar. Alerjik nezle, astım krizlerini başlatabilir.
Alerjik rinit durumunda hangi maddelerin alerji yarattığını öğrenmek için test yapılabilir ancak bazı durumlarda test sonucunda hiçbir alerjen saptanamayabilir. Bu, alerjik nezle olmadığı anlamına gelmez. Alerjik rinit genellikle ömür boyu sürer, ancak yaş ilerledikçe etkileri hafifleyecektir.
Havayla solunan alerjenlerin; burun, boğaz ve gözlerde yarattığı alerjik reaksiyonlara alerjik rinit denir. Alerjik rinit genellikle ömür boyu sürse de ilerleyen yaşlarda şiddetini azaltır. Alerjik rinitin kendiliğinden geçmesi mümkün değildir.
Mevsim Alerjisi Hangi Aylarda Olur? Ağaç polenlerinden kaynaklanan bahar alerjisi daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran ayları arasında , yabani ot polenlerinden kaynaklı mevsimsel alerjiler ise yaz ortasından sonbahara kadar yakınmalara sebep olur.
Alerjik öksürük nasıl olur?; Öksürük alerjik hastalıklardan alerjik rinit (saman nezlesi , bahar alerjisi, polen alerjisi) ve alerjik astımda ortaya çıkar. Alerjik rinitte geniz akıntısı öksürüğe neden olurken, astımda ise hava yollarında biriken şeffaf balgam neden olur.
Yıl boyu süren alerjik rinit: Şikayetler bütün yıl sürer. Alerjenler ise ev tozları (akarlar), küf mantarları, hayvan tüyleridir. Mixt tip: Her iki tip bir arada görülür. Alerjik rinit genelde mevsimsel başlar ve yıllar içinde yıl boyu süren formuna dönebilir.
Polen Alerjisi İçin Alerji Uzmanına Mı Gitmeliyim? Alerji uzmanları diğer alerjik hastalıklar ile birlikte polen alerjisi teşhisinde çok deneyimli ve bu konuda özel eğitim alan aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı olan doktorlardır. Bu nedenle mümkünse alerji uzmanına gidilmesinde fayda vardır.
İntranazal kortikosteroidler alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaç sınıfıdır. Burun tıkanıklığını, hapşırmayı, kaşıntıyı ve burun akıntısını önemli derecede azaltabilir. Antihistaminikler yaygın olarak alerjik rinit tedavisinde kullanılır.
Aşı tedavisi (immünoterapi) alerjik rinitte yapılabilecek en iyi tedavi yöntemidir. Hem şikayetleri gidermek hem de alerjinin ilerlemesini önlemek amacı ile yapılır.
Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri