Soybağının reddi davasını, çocuk açabilir. Ergin olan çocuğa 1 yıl süre verilir ve bu sürede anne ve babası olarak görünen kişiyi dava edebilir. Kocanın açtığı anne ve çocuğa karşı olan davalarda, çocuğun ergin olmadan önce açılması gerekiyor. Bu süreçte çocuğa kayyum atanarak dava görülür.
Çocuğun Soybağının Reddi Davası Açması
Çocuk soybağının reddi davasını anneye ve kocaya karşı açabilir. Bu hak sadece çocuğa tanınmış olup altsoylarına geçmeyecektir. Kocanın babalık karinesini kabul etmesi çocuğun dava açma hakkını değiştirmeyecektir.
(MK m.285) Koca, soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilir. Koca- nın dışında çocuk da dava hakkına sahiptir. Ayrıca belli şartların oluş- ması ile kocanın alt soyu, ana ve babası ve gerçek baba olduğunu iddia eden kişide soybağının reddi davasını açabilir.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davasını, tüm ilgililer ve durumdan haberdar olan cumhuriyet savcısı açabilir. Soybağına ilişkin davalar ise ancak kanunda sayılan kişiler tarafından açılabilir. Kanunda sayılmayan kişilerin açtığı soybağı davaları dinlenilmez.
Özellikle belirtelim ki; soybağının reddi davası ile babalık davası, aynı dava dosyası ile görülemez. Her iki davanın da ayrı ayrı açılması gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
Babalık davası, 4721 sayılı Kanunun 301. maddesinde ifade edildiği üzere, baba olduğu iddia edilen kişi tarafından değil; ancak kadın ve çocuk tarafından açılabilir. Anne ve çocuk birlikte dava açabileceği gibi ayrı ayrı da dava açabilirler.
Harç ve Masraflar
DNA testi yapılıp yapılmayacağı hakimin takdirinde olup testin yapılması halinde yargılama aşamasında davacıdan masrafın yatırılması talep edilecektir.
Çocuğun soybağını değiştirme suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 231. maddesinde “Bir çocuğun soybağını değiştiren veya gizleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Davanın Özellikleri
Soybağının reddi davası eğer herey yolunda giderse 1-2 yıllık bir sürede sonuçlanabilir. Ancak taraflardan birinin istinaf yoluna başvurması halinde davanın sonuçlanması 3-4 yıllık bir süreyi bulabilmektedir. Davada, DNA testi yapılmakta ve tanık dinlenmektedir.
Babalık davasında DNA Testi Zorunlu Mu? Babalığın reddi davasının çözümü için zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak ve ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, babanın soy bağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorundadır.
Çocuk: Çocuk da ana ve babasına karşı soybağının reddi davasını açabilecektir. Medeni Kanun ergin olmayan çocuğun kendisine kayyım atanmasıyla bu davayı açabileceğini düzenlemiştir. Kendisine kayyım atanmayan çocuk ergin olduktan bir yıl içinde davayı açabilecektir.
Babalığın tespiti davasını anne ve çocuk açabilir. Evlilik dışında doğan çocuğu babası tanımak istemediği takdirde, baba ile soy bağının kurulabilmesi için yasa hâkim hükmünü gerekli görmüştür. Ana ve çocuk dava açarak babanın tespiti ve baba ile soy bağının hâkim hükmü ile kurulmasını isteyebilmektedir.
Soybağının reddi kararıyla çocuk kendiliğinden genetik babasına bağlanmış olmaz. Dava esnasında uygulanan tıbbi tahlillerle genetik baba tespit edilse dahi sonuç değişmez. Çocuğun genetik babaya bağlanabilmesi için onun tarafından tanınması ya da ayrı bir dava ile babalığa hükmedilmesi gerekir.
Çocuğun Soybağı Reddi Davası
Anne ve eşe karşı açılan bu davada çocuğun reşit olması gerekiyor. Babalık karinesine inanmadığı durumlarda, babalığının kabul edilmemesi halinde açılabilen bir dava türüdür. Çocuğun ergin olmasından itibaren 1 yıl içinde dava açma hakkı bulunmaktadır.
Çocuk evlilik dışı veya boşanmadan 300 gün sonra doğmuşsa ve baba çocuğu tanımamışsa, babalık davası açmak gerekir.
Kocanın dava hakkından feragat etmesi de hiçbir şekilde söz konusu değildir. Ayrıca koca, soybağını reddetme hakkını dilerse kullanır, bu konuda zorlanamaz; kendi isteği ile dava açması ise, süresi içinde dava açmakla birlikte, evlilik birliğinin devamı veya sona ermesi ile de bağlı değildir.
Dava açma süresinin geçmesinden önce koca ölürse yahut gaipliğine karar verilirse ya da koca bu süre içerisinde ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybederse kocanın altsoyu, kocanın anası, kocanın babası bu davayı açabilir. Biyolojik baba da şartların mevcut olması halinde soybağının reddi davasını açabilmektedir.
Savcı, ana – babanın yasal mirasçıları ve çocuğun sonradan evlenme yoluyla kurulan soybağına itiraz davası açma hakları vardır. Ayrıca çocuğun altsoyu da eğer çocuk ölür veya ayırdetme gücünü sürekli olarak yitirirse itiraz davası açabilir.
Biyolojik Baba Babalık Davası Açabilir Mi? Çocuğun bir başkası ile soybağı kurulmuş olması ihtimalinde biyolojik baba, babalık davası açamaz. Biyolojik babanın babalık davası açma hakkı, Medeni Kanunun 291. maddesinde yer alan “diğer ilgililer” sıfatıyla mümkündür.
Hakim hükmüyle kurulmuş olan soybağı, bunu kuran mahkeme kararının yargılamanın yenilenmesi yoluyla ortadan kaldırılması halinde geçersiz kılınır. Bu da soybağına ilişkin dördüncü davadır. 5- Af Kanunu ile yapılan soybağı düzeltme işlemine karşı açılan itiraz davası TMK'da yer almayan soybağına ilişkin beşinci davadır.
Esasen bir çocuğun soybağı gerçek anlamda hiçbir zaman değiştirilemez. Çocuğun genetik anne ve babası baştan belli olup sonradan değiştirilmesi mümkün değildir. Değiştirilen husus, çocuğun hukuk düzeni içinde gözüken resmi soybağıdır.
Bu anlatımlardan görüldüğü gibi, çocuğa soyadı verilmez. Çocuğun soyadı, anne ve babanın çocuğun doğum tarihindeki, evli olup olmadığına göre belirlenir ve evlilik söz konusu ise çocuk ailesinin soyadını alır. Bununla birlikte velayet hakkı kendisinde bulunan taraf çocuğun soyadının değiştirmesi yoluna başvuramaz.
Babalık davası, çocuk doğmadan önce de açılabilir. Ancak bu dava, anne tarafından açılacaksa, en geç çocuk doğduktan sonraki bir sene içinde açılmalıdır.
Tazminat davasını kaybetmeniz durumunda belli bir Meblağda karşı tarafa borçlu hale gelirsiniz. Borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılmazsınız lakin borç ödemekle yükümlü hale gelirsiniz. Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir.
Soy bağının kurulması davasının açılması için, Aile Mahkemesine başvurmak gerekmektedir. Dava açılırken hem annenin hem de çocuğun açması mümkündür. Dava açılacak babanın hayatta olmaması durumunda, davanın babanın mirasçılarına karşı açılması da mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri