Havayla solunan alerjenlerin; burun, boğaz ve gözlerde yarattığı alerjik reaksiyonlara alerjik rinit denir. Alerjik rinit genellikle ömür boyu sürse de ilerleyen yaşlarda şiddetini azaltır. Alerjik rinitin kendiliğinden geçmesi mümkün değildir.
Alerjik yatkınlığı olan kişilerde daha sık görülür. En sık görülme nedeni havada uçuşan polenlerdir. Kendiliğinden geçme olasılığı çok düşüktür. Bilimsel çalışmalara göre, toplumun yaklaşık beşte birinin alerjik rinitli olduğu belirtilmektedir.
Alerjenlerden uzak durmak, ilaç ve aşı tedavisi bu süreçte uygulanan tedaviler arasında. Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Nezle sadece üç beş gün süren bir durum olarak bilinirken, alerjik rinit alerjen madde ile temasınız olduğu sürece devam eder.
Alerjik rinit daha çok ilaçla tedavi edilir. En sık antihistaminik ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar alerji belirtilerini oluşturan histamin maddesini azaltarak etki eder. İlaçlar, alerjene maruz kalınmadan önce kullanılırlarsa, özellikle akıntı, kaşıntı ve hapşırmaya karşı etkilidir.
İlgili 31 soru bulundu
Alerjik rinit genellikle ömür boyu sürer, ancak yaş ilerledikçe etkileri hafifleyecektir.
Yıl boyu süren alerjik rinit: Şikayetler bütün yıl sürer. Alerjenler ise ev tozları (akarlar), küf mantarları, hayvan tüyleridir. Mixt tip: Her iki tip bir arada görülür. Alerjik rinit genelde mevsimsel başlar ve yıllar içinde yıl boyu süren formuna dönebilir.
Alerjik rinit tedavi edilmezse ne olur? Alerjik rinit tedavi edilmezse, semptomlar şiddetlenebilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, tedavi edilmeyen alerjik rinit, sinüzit, kulak enfeksiyonları, uyku bozuklukları ve baş ağrısı gibi komplikasyonlara neden olabilir.
Kimyasal maddeler de alerjik hastalık belirtilerine yol açıyor. Alerjik rinit, son 10 yılda Avrupa'da sıklığında artış olsa da, hayatı tehdit eden bir hastalık olmaması ve tavsiye üzerine alınan ilaçlarla doktora gitmeden geçici yararlar sağlanabilmesi nedeniyle nadiren ciddi bir problem olarak değerlendiriliyor.
Yetişkinlerde alerjik rinit kişilerin hem sağlık hem de sosyal yaşantısını etkileyip hayat kalitesini bozan ciddi bir sağlık sorunudur. Burun akıntısı, burun kaşıntısı, tıkanıklık ve hapşırma gibi şikayetlerin mutlaka önlenmesi gerekir.
Buhar: Buharı düzenli olarak teneffüs etmek aşırı mukusun ve herhangi bir tahriş edicinin burun geçişlerini temizlemenize yardımcı olacaktır. Bu da hapşırma, burun akması ve boğaz ağrısı gibi alerjik rinit semptomlarından kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Alerjik rinit belirtilerin süre ve şiddetine göre sınıflandırılır. Bulgular haftada dört günden az veya dört haftadan kısa süreli ise “intermitan (aralıklı)”, haftada dört günden çok ve dört haftadan uzun süreli ise “persistan (süregen)” alerjik rinit denir.
Rinit Tedavi
Burunda tıkanıklık fazla ise ilk başta dekonjestanlar kısa süreli (dört günden az) kullanılabilir. Akıntı çok fazla ise ipratropium burun spreyleri faydalı olabilir. Alerjik reaksiyona bağlı olarak gelişen burun tıkanıklığında kortizonlu spreyler oldukça etkilidir.
Alerjik rinit genelde mevsimsel başlar ve yıllar içinde yıl boyu süren forma dönebilir. Alerjik rinit kimlerde sık görülür?
Başlıca alerjen besinler arasında inek sütü, yumurta, balık, yer fıstığı, kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri, soya, buğday, bakliyatlar ve susam yer almaktadır. Bahar dönemlerinde, alerji belirtilerinin artmasına karşı bu besinlerin kontrollü tüketilmesi gerekmektedir.
Bahar alerjileri daha çok mevsim geçişlerinde karşılaştığımız, Şubat ayının son haftasında başlayabilen, Mart, Nisan, Mayıs ve hatta Haziran ayının ilk haftalarına kadar devam eden, daha çok kişileri mevsimsel olarak etkileyen, havadaki ve doğadaki değişimler ve polenlerin artmasıyla ortaya çıkan alerjenlerdir.
Bir çok kişi için alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaçlar burun spreyleridir ve sıklıkla önerilen ilk ilaç olurlar. Nazal kortikosteroidlere örnek olarak; flutikazon propiyonet (Flonase), triamsinolon (Nasacort AQ), mometazon (Nasonex) gibi burun spreyleri söylenilebilir.
Alerjik nezle, astım krizlerini başlatabilir. Nezle tedavi edilmez ise astım atakları sıklaşır ve şiddetlenir. Nezle iyi tedavi edildiğinde ise astım atakları önlenebilir veya daha çabuk ve daha az ilaç kullanımı ile hastaneye yatmadan düzelebilir. Bu nedenlerle alerjik nezle tedavisi çok önemlidir.
Alerjik rinitli hastalarda burun akması, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, genizde kaşıntı gözlenebilir. Alerjik rinit saman nezlesi olarak da adlandırılır. Alerjik rinit ile birlikte atopik dermatit, egzema ve astım görülebilir. İnsanın yaşam konforunu büyük ölçüde düşüren hastalıklar arasındadır.
Su içmek alerjiye iyi gelir mi? Alerjisi olan kişiler fazlaca su tüketimi sağlamalıdır. Bu sayede burun içerisinde mukus üretimi daha çok olur. Su içmenin yanı sıra meyve suyu ve bitki çaylarının tüketimi de önem taşır.
Yetişkinlerde alerjik rinit tanısı için bazı testler yapılır. Bu testler içinde en önemlisi alerji deri testleridir. Alerji testleri her yaşta yapılabilmekle birlikte alerjik rinit teşhisi için genelde 2-3 yaşından sonra herkeste yapılabilir.
İlkbaharda ağaç polenleri, yaz başında çimen polenleri, yaz sonu ve sonbaharda ise ve yabani ot polenleri hastalıktan sorumludur. Belirtileri yıl boyu süren allerjik rinitin nedenleri ise ev tozu akarları, küf mantarları ve hayvan döküntüleridir.
Alerjik Rinit hangi yaşta kendini göstermeye başlar? Hemen hemen her yaşta görülebildiği halde en sık çocukluk yaşlarından başlayarak 20 yaşa kadar başlangıcına rastlanır. Çocukluk çağında özellikle 5-6 yaştan sonra ilk bulgular ortaya çıkmaktadır.
Alerjik rinitin ileri tanısında kullanılan testler, cilt testleri, nazal provokasyon testleri, laboratuvar testleri ve nazal yaymadır. En sık olarak kullanılan test, basit, ucuz, kolay uygulanır ve güvenilir olması gibi avantajları nedeniyle prick (delme) testidir.
Aşı tedavisi (immünoterapi) alerjik rinitte yapılabilecek en iyi tedavi yöntemidir. Hem şikayetleri gidermek hem de alerjinin ilerlemesini önlemek amacı ile yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri