İmmünoterapi (aşı) tedavisi: Aşı tedavisi alerjik rinitte kalıcı olan tek tedavidir. Bu tedavinin mantığı alerjenin az dozlarda hastaya verilmesi ve hastanın duyarsızlaştırılmasıdır. Tedavi süresi 3.5 yıldır ve az dozdan başlayarak yüksek dozlara çıkılır. Böylece kişi alerjene karşı duyarsızlaştırılır.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Hem mevsimsel hem de tüm yıl süren (perenial) alerjik nezlesi olan hastalarda ışık tedavisi ile burunda alerjiye bağlı gelişen kaşıntı, akıntı, tıkanma, hapşuruk gibi her türlü şikâyet başarı ile azaltılmakta ya da yok edilmektedir.
Alerjik rinit (mevsimsel alerjik rinit), genellikle küçük yaşlarda başlar. Belirli bir alerjen ile karşılaşıldığı zaman, şikayetler ortaya çıkar. Alerjik rinit belirtileri, yıl boyu sürebilir veya çoğunlukla bahar aylarında olmak üzere bazı mevsimlerde daha belirgin olarak ortaya çıkabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Alerjik Rinit Olanlar Ne Yememeli? Besinler içerisinde yer alan bazı maddeler alerjik riniti tetikleyebilir. Kakao içeren besinler, asitli içecekler, baharatlı gıdalar, boyalı besinler gibi ürünleri alerjik riniti olanların tüketmemesi önerilir.
İmmünoterapi (aşı) tedavisi: Aşı tedavisi alerjik rinitte kalıcı olan tek tedavidir. Bu tedavinin mantığı alerjenin az dozlarda hastaya verilmesi ve hastanın duyarsızlaştırılmasıdır. Tedavi süresi 3.5 yıldır ve az dozdan başlayarak yüksek dozlara çıkılır.
Tedavinin ilk basamağı çevresel kontrol olup, alerjenden uzaklaşma ve ya alerjeni uzaklaştırmadır. Medikal (ilaç) tedavisi semptomları baskılar, kalıcı iyileşme sağlamaz, ilaçlar alındığı sürece etkilidir. Asi tedavisi: Hastalığın tedavisinde hala altın standarttır. Hastaların yarısında iyileşme saglanabilir.
Aşı tedavisi (immünoterapi) alerjik rinitte yapılabilecek en iyi tedavi yöntemidir. Hem şikayetleri gidermek hem de alerjinin ilerlemesini önlemek amacı ile yapılır.
Allerjik Rinit Tedavi Edilmezse Ne Olur? Bu hastalar tedavi edilmezlerse burun tıkanıklığı, baş ağrısı, tekrarlayan sinüzitler, konsantrasyon güçlüğü, uyku bozuklukları, diş problemleri, ağız kokusu, sık farenjit ve horlama gibi yaşam kalitesini bozan şikayetlere maruz kalırlar.
Alerjik Rinit İçin Çocuk Alerji Uzmanı
Çocuk alerji uzmanları alerjik rinit teşhisinde çok deneyimli ve bu konuda özel eğitim alan aynı zamanda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olan doktorlardır. Bu nedenle mümkünse çocuk alerji uzmanına gidilmesinde fayda vardır.
Haftada üç-dört kez içilecek ısırgan çayı veya haşlanmış keçiboynuzu suyu alerjiye karşı vücudu dirençli kılar. Kaynamakta olan 150 ml (bir su bardağı) suya yaklaşık bir tatlı kaşığı ısırgan atınız. Kısık ateşte ağzı kapalı olarak üç dakika kaynatınız ve ılımaya bırakınız.
Konka cerrahisi veya alt konka indirgeme, alt nazal konkaların incelendiği ve azaltılmış burun hava akışını sağlamak için boyut olarak küçültüldüğü bir prosedürdür. Ameliyat tipik olarak burnun her iki tarafındaki burun deliklerinden yapılır.
Dr. Şahiner, "Alerjik hastalıkların doğal seyrini etkileyen ve alerjik hastalıkları tam anlamıyla ortadan kaldıran tek yöntem, alerji aşı tedavisidir." dedi.
Alerjenlerden uzak durmak, ilaç ve aşı tedavisi bu süreçte uygulanan tedaviler arasında. Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Yağmurdan hemen sonra, sisli ya da nem oranının yüksek olduğu günlerde mümkünse dışarı çıkılmamalıdır. uzaklaştırılmalı, evde yaşamaya devam edecekse yatak odasına alınmamalı, sık sık yıkanmalıdır. Sigara dumanı, parfümler, oda spreyleri ve hava kirliliği gibi diğer tetikleyicilerden kaçınmak için önlemler alınmalıdır.
Alerji Aşısı Kimlere Uygulanır? Alerji aşısı, polen, ev tozu akarı (mite), arı, hayvan epitali ve mantar sporlarına duyarlılığı olan hastalara uygulanır. Alerji İğnesi Devlet Karşılıyor Mu? Evet.
Alerji aşısı nasıl yapılır; Dilaltı aşılar her gün uygulanması gerekirken, cilt altı aşılar ilk haftalar haftada bir kez, daha sonra 3 ya da 4 haftada bir uygulanır. Cilt altı aşılar hastane ortamında yapılması gerekirken, Dilaltı aşılar ise ilk doz hastanede sonraki dozlar hasta evde kendi uygular.
Alerji uzmanı alerjik rinit semptomlarını azaltmak için ilaç yazabilir. Bu ilaçlar nazal kortikosteroid spreyleri, antihistamin ilaçları, nazal antihistamin spreyleri veya dekonjestan hapları içerebilir.
Mevsim Alerjisi Hangi Aylarda Olur? Ağaç polenlerinden kaynaklanan bahar alerjisi daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran ayları arasında , yabani ot polenlerinden kaynaklı mevsimsel alerjiler ise yaz ortasından sonbahara kadar yakınmalara sebep olur.
Ailesinde alerjik hastalık öyküsü olan kişilerde de alerjik rinit görülme sıklığı artar. Hastalık semptomları genellikle 40 yaşından önce görülür, yaş ilerledikçe şikâyetler azalır. Hastalığın kendiliğinden tamamen geçmesi çok nadir görülen bir durumdur.
Alerjik rinit durumunda hangi maddelerin alerji yarattığını öğrenmek için test yapılabilir ancak bazı durumlarda test sonucunda hiçbir alerjen saptanamayabilir. Bu, alerjik nezle olmadığı anlamına gelmez. Alerjik rinit genellikle ömür boyu sürer, ancak yaş ilerledikçe etkileri hafifleyecektir.
Alerjik nezle, astım krizlerini başlatabilir. Nezle tedavi edilmez ise astım atakları sıklaşır ve şiddetlenir. Nezle iyi tedavi edildiğinde ise astım atakları önlenebilir veya daha çabuk ve daha az ilaç kullanımı ile hastaneye yatmadan düzelebilir. Bu nedenlerle alerjik nezle tedavisi çok önemlidir.
Alerjik öksürük nasıl olur?; Öksürük alerjik hastalıklardan alerjik rinit (saman nezlesi , bahar alerjisi, polen alerjisi) ve alerjik astımda ortaya çıkar. Alerjik rinitte geniz akıntısı öksürüğe neden olurken, astımda ise hava yollarında biriken şeffaf balgam neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri