(4) Başvurusu kabul edilen adayların sıralaması akademik not ortalamasının %30'u, ALES puanın %60'ı ve yabancı dil puanın %10'unun toplamına göre yapılır. Yerleştirmede puanların eşit olması halinde ALES puanı yüksek olana öncelik verilir.
4- Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, artık eşit ağırlıklı hale getirilmiştir. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte, ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin %50, Sözel Testinin de %50 etkili olmasına karar verilmiştir.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
Akademik Sınav (ALES)
Puanınız en az 55 olmalıdır.
Bunun için ise lisans mezunu ve iyi bir not ortalamasına sahip olmanız gerekir! Ülkemizde bazı üniversiteler en az 2,50 not ortalaması isterken bazıları ise en az 3,00 istemektedir. Not ortalamanızın yanı sıra ALES ve yabancı dil sınavlarından yeterli puanı almanız gerekmektedir.
Tüm üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programları ALES'siz öğrenci kabul eder.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebiliyor), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekiyor.
Çünkü belirttiğimiz gibi tezsiz yüksek lisans programı için ALES puanına sahip olma şartı aranmamaktadır. Tezli programları düşünenler için ise 60 puanla yüksek lisans yapılır mı sorusunun cevabı evet olacaktır. Yüksek lisans başvuraları için ALES puanı en az 55 olmalıdır.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
Yüksek lisans eğitimine kabul edilebilmek için, lisans mezuniyet puanının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Ancak her üniversite bu konuda farklı bir taban ortalama puanı belirleyebilir. Kimi üniversiteler 2.00'ın üzerinde bir puan da belirleyebilir.
Sayısal testinde matematik, Sözel testinde ise Türkçe soruları sorulmaktadır. Her bir test 50 sorudan oluşur. ALES puan hesaplama yönteminde 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Hesaplama formülü uygulanmadan önce doğru cevaplardan yanlış cevapların 4'te 1'İ çıkarılarak ham puan elde edilir.
Toplamda 100 soru sorulan Ales'te başarılı olabilmek, en azından 80 puan alabilmek adına 85 civarı bir netinizin olması gerekir.
ALES şartı aranmaz. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, yükseköğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
Her sınav kendi içinde aynı konuları kapsar ve bir diğerinden bağımsız olarak puanlanır. ALES-1 ve ALES-2 arasındaki fark tamamen şansa bağlıdır. ALES-1'deki sorular sizin için daha basit olurken ALES-2'deki sorular daha zor gelebilir. Bu sebeple istediğiniz puanı alana kadar her ALES'e girmenizi öneriyorum.
(2) Yüksek lisans programında başarılı olmak için en az 2.50, doktora programında ise en az 3.00 GANO'ya sahip olmak gerekir.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) puanı tezli yüksek lisansa, akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) ve doktoraya başvururken kullanılmaktadır.
4. alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak. ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir, • Puan türü değişen programlardan mezun olanların, lisans eğitimine başladıkları puan türünden en az 70 puan almaları gerekmektedir, 5.
eleman.net verilerine göre, Öğretim Görevlisi 2023 yılında ortalama 28.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Öğretim Görevlisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 28.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.660 TL maaş alıyordu.
Bu süre, lisansüstü öğrencilerin “Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nde tanımlanan azami süresini aşmamalıdır. Yönetmelik gereği azami süre Yüksek lisans öğrencisi için 6 yarıyılı, Doktora öğrencisi için 12. yarıyılı geçememektedir.
İstenen puan türünde aldığınız ALES sonucunuzla yüksek lisans başvurularında en az 55 puan, lisans mezunu olup doktoraya başvurulacaksa en az 80 puan, yüksek lisans mezunu olarak doktoraya başvurularda en az 55 puan ve akademik kadro başvurularında ise yine en az 70 puan talebini karşılamanız gerekmektedir.
Sınava giren adayların ALES'ten yüksek puan almaları önemlidir. Bunun nedeni ALES puanı değerlendirme ölçütünde üniversitelere yapılan başvurularda ALES puanının en az %50'sinin alınmasıdır.
g) Doktora programına doğrudan başvuru hakkı bulunan tıp fakültesi mezunu olmayan adayların ise, en az 60 sayısal ALES puanına veya YÖK tarafından ALES ile eş değerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınavlar için belirlenen standart puana sahip olmaları, ayrıca YDS'den en az 55 puan almış olmaları veya YÖK ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri