Uskumrunun sırtındaki çizgiler daha düzdür, kolyozun çizgileriyse dağınıktır ve karnına doğru benek gibi noktalar görülür. Aslında bu farklılıkları ayırt edebilmek için epey usta olmak gerekir. Bu ikiz balığın farkı ancak yerken anlaşılabilir.
Kolyozun yağlı ve lezzetli bir balık olduğunu belirten Kılıç, "İnsanlar da genellikle uskumruyu tercih ediyor. Tezgahta kolyozu gördükleri zaman ise 'Bu uskumru değil mi?' diye soruyorlar. Kolyoz lezzetli bir balıktır.
Kolyoz balığı kılçıklı bir balık olduğu için orta kılçığının çıkartılarak tüketilmesi gerekmektedir. Baş kısmının kopartılması suretiyle kolyoz balığı temizlenmektedir.
Kolyoz balığı ızgara olarak da tüketilebilir. Bunun için ızgara yapılacak balıkların lezzetli olmaları açısından, yağlı olduğu dönemlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Izgara yapılacak olan kolyoz balıkları temizlenip yıkandıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilerek dinlendirilmelidir.
Tadı ve görünüşüyle uskumruya da benzemektedir. Ülkemizde bolca bulunan kolyos balığı göçmen bir balık çeşididir. Kolyos balığı ülkemizde çiroz balığı olarak da adlandırılmaktadır. Besin değeri yüksek yağ oranı düşük olan kolyos sağlık açısından da pek çok fayda sağlamaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Uskumrunun gözleri ufak olur, kolyozunsa daha büyükçedir. Uskumrunun rengi deniz mavisidir, kolyozunki yeşile kaçar. Uskumru canlıyken derisinde altın ve gümüş renkli parıltılar görülür; bir de sırtının tam ortasında, başından kuyruğuna kadar uzanan siyah bir çizgi bulunur. Kolyoz daha yuvarlak, uskumru daha yassıdır.
Uskumruya göre tadı biraz daha yavan olduğu için, kızartma veya tuzlama yöntemi lezzetli bir tercih olacaktır. Izgarada balık sevenler için kolyozun en yağlı olduğu dönemde avlanması veya alınması gereklidir. Izgarada pişirmek için tuz ve karabiberle marine ederek hazırlayabilirsiniz.
Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç, ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır. En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalananlara ise Lipari denir. En lezzetli olduğu dönem eylül ayından yumurtlamaya başladığı ocak ayı sonuna kadardır.
Uskumruya çok benzeyen bu balık uskumru ile beraber sürüler halinde göç eder.
Pelajik(yüzey) balıkları: Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, kolyoz, lüfer, somon, palamut, sardalye pelajik balıklardır. Demersal (dip) balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
Kolyoz veya Kolyos (Scomber japonicus), uskumrugiller (Scombridae) familyasından bir balık türü.
Uskumru Kılçıklı mı? Uskumru büyük kılçıklara sahip olması sebebiyle, kolayca kılçıklarından arındırılabilir ve tüketilebilir. Küçük balıklar gibi tüketirken çok fazla kılçıkla karşılaşılmaz.
Kolyoz: Uskumru balığına çok benzediği için sıklıkla karıştırılan kolyoz balığı, sürü halinde Marmara ve Ege sularında yaşar. Kolyoz balığının en leziz dönemi Temmuz, Ağustos aylarıdır. Ancak balık tutkunları ocak ayında kolyozun en yağlı olduğu dönemi de önerir.
Derin bir kabın içerisinde maden suyu ile marine edilmesi gerekir. Kılçıkları çıkarıldıktan sonra balık önlü arkalı bir şekilde una batırılmalı ve kızgın yağda kızartılmalıdır. Kızartma ve tuzlama yöntemi en çok tercih edilenler arasındadır. Izgarada pişirecekseniz, tuz ve karabiber ile marine etmeniz gerekir.
Küçük balıklar, yavrular ve planktonlarla beslenir. Maksimum uzunluk 50 cm dir. Karadeniz'de ise bu 35 cm dir. Ortalama uzunluğu 15-30 cm arasındadır.
Uskumru eti yenen ve oldukça lezzetli bir balık türüdür. Çok lezzetli ve yüksek yağ içeriğine sahip olan uskumru balığı, en taze hali ile sonbaharın başlangıcında ile birlikte kış mevsiminde rahatlıkla tüketilebilir. Özellikle kış aylarında uskumru balığı, daha da lezzetli bir hale gelir.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Besin değeri açısından da zengin olan uskumru balığı pek çok protein ve vitamin içerir. İlk akla gelen uskumru Omega 3 açısından zengindir bilgisi olsa da uskumru sadece Omega 3 açısından değil; A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından da zengindir.
Somon başta olmak üzere uskumru, hamsi, istavrit, sardalya çocuklar tarafından tüketilebilmesi uygun olan balıklardır. Ancak ülkemizde genellikle dondurulmuş somon bulunabildiğinden hamsi, sardalya gibi balıkların tüketilmesi daha uygun olabilir. Balık alırken mevsim ve deniz balığı olmasına da dikkat edilmelidir.
Kolyoz mangalda pişirilmesi haricinde nasıl pişirseniz pişirin oldukça lezzetli bir balıktır. Tavada ya da fırında pişirebileceğiniz gibi buğulamasını da yapabilirsiniz.
Çipura Ege denizinin balığıdır. Çanakkale'den Gelibolu'ya kadar sahillere yakın kumluk, çakıllık ve taşlık bölgelerde yaşar. Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır.
Patates dilimlerinin üzerine balıkları ve soğanları yerleştirerek sosu her tarafına gelecek şekilde kaşık yardımıyla döküyoruz. 180 derece fırında 20-25 dakika üzeri kızarana kadar kontrollü bir şekilde pişiriyoruz. Zahmetsiz, kokusuz ve harika sosunun verdiği lezzetle birlikte uskumru tadında nefis bir balık.
11-13 yıl arası yaşayan uskumru balığının eti hamsi, sardalya, çipura ve levrek gibi çok lezzetli olduğundan ekonomik değeri yüksektir. Kuzey Amerika sahilleri ve Kuzey Denizi'nde geniş sürüler halinde yaşayan uskumrunun Atlantik Okyanusu'nda lezzetsiz bir türü de yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri