Bu kapsamda, tüm öğretim elemanı alımlarında ALES'ten en az 70 puan şart iken, Yükseköğretim Kurulu tarafından aşağıda belirlenen programlara açıktan veya naklen atanacak öğretim görevlileri doğrudan merkezi sınav olan ALES'ten muaf olmaktadırlar.
Tüm üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programları ALES'siz öğrenci kabul eder.
► Doktora sonrası ALES Muafiyeti için: Sistemde ALES başlığına geldiğinizde Muafiyet Durumu: Doktoradan Mezun seçerek Kaydet ve İlerle butonuna basılarak bir sonraki menüye geçebilirsiniz. Belgeler başlığında ALES Belgesi yerine diplomanızın ön ve arka yüzü (E-devletten alacağınız mezuniyet belgesi de geçerlidir).
2. 35 yaşını doldurmamış olmak (19/10/1980 ve sonra doğanlar başvuru yapabilecektir), 3. Araştırma görevlisi olarak çalışmasına engel olacak herhangi bir sağlık problemi bulunmamak, 4. alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak.
ALES şartı aranmaz. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, yükseköğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
İlgili 38 soru bulundu
Ancak Meslek yüksekokullarında Öğretim Görevlisi kadrolarına başvuruda sadece ALES'ten 70 alınması yeterlidir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda "Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır." şeklinde tanımlanmıştır.
Uzaktan öğretim tezsiz yüksek lisans programlarına başvurularda Yabancı Dil ve ALES puanı koşulu aranmamaktadır.
Ülkemizde bazı üniversiteler en az 2,50 not ortalaması isterken bazıları ise en az 3,00 istemektedir. Not ortalamanızın yanı sıra ALES ve yabancı dil sınavlarından yeterli puanı almanız gerekmektedir.
Türkiye'deki üniversitelerde tezsiz yüksek lisans yapabilmek için gerekli olan ALES şartı kaldırıldı. Ancak, tezsiz yüksek lisans programları için bazı üniversiteler ALES puanı şartı getirebilir veya düşük bir ALES puanı kabul edebilir.
Cevaplar (1) Akademisyen olmak için not ortalaması 3.50 üzerinde olmalı.
Bu süre, lisansüstü öğrencilerin “Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nde tanımlanan azami süresini aşmamalıdır. Yönetmelik gereği azami süre Yüksek lisans öğrencisi için 6 yarıyılı, Doktora öğrencisi için 12. yarıyılı geçememektedir.
Bunlara ek olarak araştırma görevlisi yaş sınırı da 35'tir.
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
HANGİ ÜNİVERSİTE KAÇ PUAN İSTİYOR ALES 2022? Adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmalıdırlar. Bu şart YÖK'ün yayınladığı Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nde belirtilmektedir.
Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır.
YÖK tarafından yapılan ve bugün Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğindeki değişiklikle, ALES'e girme şartı artık aranmayacak.
Çünkü belirttiğimiz gibi tezsiz yüksek lisans programı için ALES puanına sahip olma şartı aranmamaktadır. Tezli programları düşünenler için ise 60 puanla yüksek lisans yapılır mı sorusunun cevabı evet olacaktır. Yüksek lisans başvuraları için ALES puanı en az 55 olmalıdır.
ALES'e Kimler Girebilir? ALES'e herhangi bir lisans programından mezun olmuş veya olabilecek durumda olan, yurt dışında lisans eğitimi görmüş fakat denklik belgesi almış olan herkes girebilir. ALES'e girmek için belirlenmiş bir yaş kısıtlaması yoktur.
ALES'in açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'dır. ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar döneminde ALES/1 ve sonbahar dönemlerinde ALES/2 ve ALES/3 şeklide yılda üç kez yapılmaktadır.
Sınava Kaç Kez Girilebilir? ALES'e girişte herhangi bir sınır yoktur. Adaylar yılda üç kez düzenlenen sınava istedikleri kadar girebilirler.
Tezli yüksek lisans programları teorinin ve akademik becerilerin ön plana çıkarıldığı programlardır. Tezsiz Yüksek Lisans Nedir? Tezsiz yüksek lisans bir alanda bilgiyi arttırmak ve o alanda daha detaylı bilgi edinmek için yapılan ve sonunda da bir bitirme projesi ise tamamlanan bir lisans üstü eğitim çeşididir.
Yani yüksek lisans yapabilmeniz için örgün öğretim veya AÖF olmasına bakılmaksızın lisans mezunu olma şartı aranır. AÖF mezunları hariç ya da benzeri herhangi bir ibare yer almaz. Sonuçta resmi olarak AÖF mezunlarının örgün öğretim mezunlarından bir farkları yoktur.
ALES SONUÇLARI KAÇ YIL GEÇERLİ? Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES sonuçlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. ALES puanları sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten 5 yıl sonrasına kadar kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri