Alevi hem Hz. Ali soyundan olan kimselere Seyyidlere denir hem de Hz. Ali'nin taraftarı dostu izleyicisi olan kimselere denir.
Hanımlar için Seyyide sıfatı kullanılır. İslam'da dinî unvan olarak Hüseyin'in soyundan gelen seyyidlere Hüseyni, Hasan'ın soyundan gelen seyyidlere ise Hasani veya Şerif denir. İran'da Seyyid kökenli aileler Alevî, Hüseynî, Mir veya Mirza olarak da anılır.
Alevilik, İslam inanç ve kültürünün temel değerlerinden birisi olan Hz. Muhammed'in kızı Hz. Fatıma ve damadı Hz. Ali ve onların soyundan gelenlere duyulan sevgi ve muhabbet merkezli bir inanış hali olarak ifade edilmektedir.
Halk arasında anlatıldığına göre, Seyyid Bilal'in Şeyh Hasan ve Seyyid Ahmed adlarında iki kardeşii Seyyid Ali, Seyyid Nasır, Seyyid Mirza, Seyyid Hacı Murad, Seyyid Hacı Haşim, Seyyid Kiça ve Seyyid İsmail adlarında 7 çocuğu vardı. Becirman seyyidlerinin bu isimlere nisbet edilen yedi kolu bulunmaktadır.
Seyyid terim olarak “şerefli, asil soylu, onurlu, kutsal, mübarek” mânasına gelen şerîf ile (çoğulu eşrâf, şürefâ) birlikte “nesl-i pâk-i Muhammedî'ye mensup olup yüceltmiş olan” anlamında Hz. Peygamber'in Hz. Ali ile Fâtıma'dan doğan torunlarıyla onların soyundan gelenler için unvan olarak kullanılmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
SEYYİD OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ? Seyyid olmanın tek temel ölçütü vardır; Hz. Muhammed'in ailesi, yani Ehl-i Beyt'e mensubiyettir. Torunu Araştırmacı-yazar, ehlibeyt ve nakibü'leşraf uzmanı Seyyid Hüseyin Ağaçkıran, bu soydan gelenlerin elinde 'Nesep Şeceresi' bulunmasının şart olduğunu belirtti.
Seyyidlerin genelde soy şecereleri bulunmaktadır. Bu şecerelerden kişinin seyyid olduğu anlaşılabilir. Seyyid olmanın verdiği asıl şeref İslamı yaşamak ve İslam davasını dava edinip ona sahip çıkmaktır. İslama sahip çıkan ve onu yaymaya çalışan kimseler, peygamber soyundan gelmeseler de manevi seyyid sayılırlar.
Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin de ayak parmakları böyle miymiş? Burdan Bediüzzaman Hazretlerinin başparmağın yanındaki iki parmağın bitişik olduğu sonucu çıkmaktadır. Tabi bunu seyyidlik alameti olarak değerlendirenler olabilir.
Değerli kardeşimiz, Osmanlı zamanında seyyid ve şeriflerin şecereleri kayıtlı idi. Günümüzde de bazılarında bu senetler bulunmaktadır. Bununla beraber Peygamberimizin (asm) soyundan geldiği halde bilinmeyen bir çok seyyid ve şerif de vardır.
Peygamber'in torunları ve Hz. Fatıma'nın çocukları olan Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in neslinden gelen kız veya erkek evlâtlarıyla evlenen her kim olursa olsun (Arap, Türk, Kürt, Acem, hiç fark etmez) hepsinin çocukları anne veya baba tarafından seyyid sayılırlar.
Fakat günümüzde Aleviler olarak bilinen iki inanç bulunmaktadır. Bunlardan biri, bugün çoğunlukla Lübnan, Suriye, Hatay çevrelerinde var olan Nusayrîliktir. Bir diğer oluşum ise XIII. yüzyılda Anadolu'daki etnik ve sosyal-dinî münasebetler nedeniyle meydana gelen Kızılbaşlık'tır.
Tamamına yakını Türkmen (Oğuz) soylu olan Alevîler'dir. Öyle ki Tokat'ta -Dodurga'dan, Salur'a; Afşar'dan Kınık'a- neredeyse 24 Oğuz boyunun tamamından Alevîler yaşamaktadır.
Dinî törenler ve günler
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar.
Alevî İslâm inancında Ali'nin çok özel bir yeri vardır. Alevî-Şiî amentüsünde bulunan imâmet anlayışına göre Peygamber Muhammed öldüğünde yerine imâm olması gereken kişi Ali'dir ve imâmet Ali bin Ebû Tâlib'in soyundan devam eder.
İslam Mezhep- leri Tarihi'nde de Alevî adı genel anlamda Şîa'nın kollarından Zeydiyye, İsmâiliyye, Oniki İmamiyye, Nusayriyye ve diğer kolları için kullanılmakta- dır.
Günümüzde istisnai örnekler hariç tarih boyunca kendilerini İslâm dairesi içinde gören Alevîler ve Bektaşîler, tabii olarak Hz. Muhammed'in peygamberliğini benimseyip tasdik etmişlerdir.
İslam dünyasında seyyidler, genellikle dini ve toplumsal konularda önemli roller üstlenirler. Seyyid İsmi Türkiye'de Kaç Kişide Var? Türkiye'de 329 kişi Seyyid ismini kullanmaktadır.
Efendimizin Hz. Ali ve Hz. Fatıma'dan gelen nesline Hasan (as)dan ise Seyyid Hüseyin'den ise şerif denilmesi bir istilahtır. Genel olarak efendimizin çocuklarına seyyid denilir.
Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in soyundan gelen kişilere Seyyid ya da Hüseyni denir. Seyyid olarak anılan ilk isimlerden biri Zeynel Abidin'dir. Tam adı Ali Zeyn El Ab-ı Din'dir. 659 yılında Medine'de doğan Zeynel Abidin, hayatının büyük kısmını ibadet ile geçirdi ve çevresindekilere örnek oldu.
Elbette hürmet etmek gerekir. Bir kimseyi sevenin, onun sevdiklerini, çocuklarını, torunlarını da sevmesi gerekir. Düşmanlarını ise sevmemesi gerekir. Bir kimsenin çocuğu, torunu yaramazlık yapsa ona kızar, hatta belki döver, ama başkası yan gözle baksa üzülür, çocuğuna sahip çıkar, onu korur.
Ölçünün Kur'an'ın kriterleri olduğu kardeşlik tasavvurunda Sahâbe-i kirâmdan Selman-ı Farisî ne kadar seyyid ise Said Nursî de o derecede seyyiddir.
Peygamber'e ulaşan kimselere “seyyid” tabirinin kullanıldığını belirtmektedir. “Şerif” tabiri ise daha çok soyu anne tarafından Hz. Peygamber'e ulaşan kişiler için kullanılmaktadır.
Peygamber'in soyunu devam ettiren kızı Hz. Fatıma ile Hz. Ali'nin nesline seyyid ve şerif unvanları verilir. Osmanlı'da Hüseynîler'in seyyid, Hasenîler'in şerif olarak adlandırıldık- ları yönünde yaygın bir bilgi bulunsa da bu doğru bir genelleme değildir.
Başlangıçta, Hasan (r.a) ve Hüseyin (r.a)'ın her ikisi ve onların çocukları için seyyid ifadesi kullanılmaktaydı. Ancak sonraları Hasan (r.a)'ın soyundan gelenlere şerif, Hüseyin (r.a)'in soyundan gelenlere de seyyid denilmeye başlanmıştır.
Muhammed'in 38'ci göbekten torunu, Diyarbakırlı Nakıbül-Eşraf Uzmanı, Ehlibeyt, araştırmacı-yazar ve tarihçi Seyyid Hüseyin Ağaçkıran yapıyor. Peygamber Efendimizin torunu Hazret-i Hasan (r.a.)ın soyundan gelenlere "şerif" deniliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri