Alevi: Hz. Ali'nin yolunda olanlar veya Hz. Ali'nin soyundan gelenler.
Aleviliğin oluşumu, Türklerin Hz. Ali evlatları ile İslam'ı kabul ettikleri Horasan bölgesinde başlamıştır. Horasan'dan büyük Türkmen göçleri ile Anadolu'ya ve çevre bölgelere taşınan Alevilik, bu bölgede oluşumunu tamamlamıştır.
Dedelerin soyu ta İmam Zeynel Abidin'e dayanır oradan da Hz. Ali'ye oradan da Hz. Muhammed'e dayanır.
Aleviler, mezhep olarak Şiiliği (Türkiye'deki Alevilerin bütünü için aynı şey söylenemez) benimserler ve Batıni inançlara bağlanırlar. Kızılbaş adını almaları ise XIV. Yüzyılda Erdebil şehrini merkez edinen Şeyh Sâfıyüddin İshak Erdebilî'ye (ölm. 1334) kadar uzanır.
Alevilikte Inanç - Seyyid Hakkı
Bektaşilikte; Tekke veya dergahta yaptıkları hizmet karşılığı kendilerine verilen diploma yani belge(icazetname) karşılığı hizmet yapmak ile görevlendirilmiş kişilere, dede baba veya babağan denir. Alevilikte ise, esas olan soydur yani Evlad-ı Resul(Hz.Muhammed soyundan) olması gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
alevilik kuranı kerimde yok alevi demek kelime anlamı olarak hz ali efendimizi seven kişi demek ama her konuda olduğu gibi alevilik konusundada istismarlar malesef çok hz ali peygamber efendimiz muhammed mustafa s. a efindimze ilk iman edenlerden ve ona sonuna kadar bağlı olduğunu her fırsatta göstren biri aynı zamnada ...
Evet, Aleviler abdest almaz.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
Horasan'dan geldikleri bilinir. Kimi köylerin bugün bile Irak'ta (Musul) akrabaları vardır.
Bir başka deyişle geleneksel Alevilikte ocak ağının odağında mürşit ocağı bulunmaktadır. Dini ve sosyal teşkilatlanmadaki bu hiyerarşik kuruluşta mürşit ocağı bağlı bulunan ana ocak, pir ocağı ise bağlı olan ilişik ocağı ifade eder. Yani pir ocağının bağlı olduğu ocak mürşit ocağıdır.
Alevilik bir ırk kimliği, bir etnik aidiyet değildir. Dolayısıyla doğuştan gelen bir özellik değildir. İnsanın özgür iradesi ile seçip kabul edebileceği bir inançtır. Nasıl ki diğer inançlar terk edilip yenileri tercih ediliyor ve ona göre bir yaşam seciliyorsa, aynı durum Alevilik inancı içinde geçerlidir.
Alevî içtihadına göre, en zirvedeki mürşîd, Hz. Ali ile Hz. Peygamber'dir.
Turabi Saltık, Dersim inanç şeklini, "Dersim insanın yaşam, inanç, felsefe biçimi; olayları algılama, kavrama biçimi olan Alevilik, İslamiyet'ten çok öncedir. Bektaşilik, Kızılbaşlık terimi ise daha yakın tarihlerde ortaya çıkmıştır. Aslında Bektaşilik/Kızılbaşlık/Alevilik Anadolu'ya özgüdür.
Kırmançlar tarafından kullanılır. Alevice, Dersimce (Dersimki), So-Bê, Zonê Ma («bizim dil») olarak da bilinir. Diğer yörelerde ise Dımıli/Dımılki, Kırdki ve Zazaki gibi isimler kullanılmaktadır.
Aslında cenaze namazı deyimi fazla kullanılmaz, onun yerine Alevi inancı temellinde cenaze erkânı denir.
Gusül abdesti ise şöyle alınır:
İlk önce yukarıda gösterildiği gibi normal abdest alınıp sonra; önce sağ omuzdan, sonra sol omuzdan, daha sonra ise baştan aşağı üç defa su dökülerek gusül abdesti alınır PİR ZÖHRE ANA 'NIN ALİ PİRİMDİR YOLU BİZİMDİR kitabında Abdest açıklaması yer almaktadır.
Birçok boyutuyla da bir din ve bir mezhep olmaktan öte, bir düşünce akımı, bir yaşam biçimi, bir inanç olarak yaşanıyordu Alevilik. Başından itibaren İslam içinde olup da sonradan çeşitli yorumlarla sapkınlık gösterip İslam'dan ayrılmış bir mezhep, bir inanç değildir.
Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).
Cinsel ilişkiden sonra yıkanmazlardı. Bilhassa kış mevsiminde su ile hiç işleri olmazdı. Oğuzların arasına tüccarlık ve diğer sebepler nedeni gelen yabancılar, onların yanında yıkanamazlardı.
Alevi topluluğu, Kuran'ın Ömer, Osman ve özellikle de Maviye ile Yezit zamanında değiştirildiğine ve birçok ayetinin yok edildiğine inanır. Bu nedenle de Kuran'larını "Telli Kuran" ve "Kuranı Natık" olarak adlandırırlar. Ozanların, pirlerin deyişlerini, sözlerini Kuran'ın ayetleri olarak kabul ederler.
Aleviler, cennet hevesiyle yaşamaz; cehennemden de kork- maz. Önce kendisinden emin olmak ister. Onun için çalışır, insanı-ı kâmil olmayı amaçlar. Çünkü insan-ı kâmil için dünya ve dünya ötesi her yer birer cennettir.
Genelde anne ya da babasi alevi olan cocuklar alevi olur.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri