Midraş kitabına göre Firavunun kızına “Bitya” veya “Batya” adı sonradan verilmiş olup, anlamı İbranice “Tanrı'nın Kızı” demektir. Hristiyan dininde ise, önce Birinci Ahit öğrenilip sonra İkinci Ahit'e (İncil) geçildiğinden, Musa peygamberi büyüten annesi, aynen Tevrat'taki gibi tanımlanmaktadır.
Firavunun hazine işleriyle görevli bir veziri, bunun da Maşite adında bir hanımı vardı. Firavunun kızının dadılığını yapıyordu. Kendisi Musa aleyhisselamın dinine inandığı halde imanını gizliyor, ibadetlerini de gizli yapıyordu.
Musa, Mısır kraliyetinin bir üyesiydi
Musa bir kraliyet ailesinde doğmadı ancak doğumundan kısa bir süre sonra Firavun'un kızı tarafından evlat edinildi ve Firavun'un ailesinin bir üyesi olarak büyütüldü (Çıkış 2: 10).
II. Ramses'in 1000 kız ve 1000 oğlu olduğu düşünülmektedir. Ancak Ramses Krallık Çocukları olarak bilinen bir kurum kurmuştur ve burada 110'a yakın çocuğu olduğu tahmin edilmektedir.
Asiye; Kuran'da kendisinden "Firavunun karısı" diye bahsedilen ve fakat ismi zikredilmeyen kadındır.
İlgili 34 soru bulundu
Âsiye, Allah'a iman ettiği için ellerinden ve ayaklarından kazıklara bağlanmış, güneş altında bırakılarak ona işkence edilmiştir.
Ama o, istikamet içinde asla Firavun'un isteğine teslim olmadı. Hz.Asiye'nin (s) mazarı Mısır'dadır.
Yüce Allah (cc) onun himayesini uygun görmüştü. Firavun ne kadar çocuğu öldürmek istediyse de Hz. Âsiye Hatun engel oldu, ne yapıp edip onu ikna etti ve bebeği kendisi aldı. HZ. Âsiye valide o zalim ve hain Firavun'un karısı olduğu halde, Allah'a iman etmiş bir kadındır.
Kur'ân-ı Kerîm'de firavun kelimesi sadece Hz. Mûsâ dönemindeki Mısır kralını ifade etmekte olup Yûsuf devrindeki kral için “rab” ve “melik” kelimeleri kullanılmaktadır (Yûsuf 12/41-43, 50).
Antik Mısır'ın Firavun ve Kraliçe Boyları
Kralların ortalama boyu 166 cm idi. Kraliçe ve prenseslerin ortalama boyu 156.7 cm idi. İncelenenler arasındaki en uzun firavun, 173 cm boyuyla Ramses II'ydi (MÖ 1303-MÖ 1212). 165 cm boyundaki eşi Kraliçe Nefertari-merj-em-Mut da zamanına göre sıradışı bir uzunluktaydı.
Muhammed (sav) zikretmiştir ve onu Firavunun eşi Asiye olarak açık bir şekilde belirtmiştir. Kur'an-ı Kerim'de yer alan bilgiye göre Hz. Asiye, Musa doğduktan sonra Firavunun sarayına gitmesi için rol almış ve Hz. Musa'nın getirdiği dini kabul etmesi ile bilinir.
Firavun, Eski Mısır inanışına göre Güneş tanrısı Ra'nın oğlu ve tanrının kendisi olarak kabul görmektedir.
(ﻣﺎﺷﻄﻪ) i. (Ar. meşṭ “saç vb. taramak”tan māşiṭa) Eskiden gelinleri giydirip süsleyen, gelin başı ve makyajı yapan veya hanımların saçlarını taramasına ve süslenmelerine yardımcı olan kadın, meşşâta: Zîb ü fer vermek için rûy-ı arûs-i çemene / Yâsemen şâne sabâ mâşita âb âyinedâr (Bâkî).
Üç veya dört yaşında sütten kesildiğinde annesi onu Firavun'un kızına götürmüş, o da çocuğu evlât edinip adını Mûsâ koymuştur (Çıkış, 2/7-10).
3000 yıldan bu yana firavunun cesedi hiç bozulmaya uğramadan günümüze kadar gelmiştir. Ceset İngiltere'nin Londra şehrindeki British Museum'da sergilenmektedir. Antik Mısır'da, Firavunların kutsal ve gizemli kabul edilen birçok adları vardı.
Yûsuf -aleyhisselam- onun saltanatı döneminde vefat etmiştir. Kābûs'un yerine geçen Ebü'l-Abbas b. Velîd firavunlar içinde en zalimi ve katı yüreklisidir.
Meal (Kur'an Yolu)
Sonunda Firavun boğulmak üzereyken şöyle dedi: “Elhak inandım ki, İsrâiloğulları'nın iman ettiğinden başka tanrı yokmuş! Ben de artık kendini O'na teslim edenlerden biriyim.”
Araf Suresi, 104. ayet: Musa dedi ki: "Ey Firavun, gerçekten, ben alemlerin Rabbinden (gönderilme) bir elçiyim." Araf Suresi, 106. ayet: (Firavun) Dedi ki: "Eğer gerçekten bir ayet getirmişsen ve doğru sözlülerden isen, bu durumda onu getir (bakalım)."
Asiye Hanım, yaşamının son döneminde sağlık sorunları ile boğuşuyordu. Hastalığının sebebi tespit edilemiyordu. Son yaklaşırken Bahaullah onu Abud'un evinde ziyaret etti. 1886 yılında başucunda Bahaullah varken 66 yaşında hayata gözlerini yumdu. . Ölünce Akka'daki bir Müslüman mezarlığına defnedildi.
Asiye ismi Kur'an- ı Kerim içerisinde yer almamaktadır. Fakat bu isim Hz. Musa'yı Nil'den çıkarıp büyüten kişinin adı, yani Firavun'un eşinin adıdır. Ancak bu ismin çocuklara verilmesi uygun değildir.
Asiye ismi Kur'an'da geçer. Hz. Musa'yı nehirden çıkaran ve onu büyüten firavunun eşinin adı Asiye idi. Fakat Asiye ismi caiz olan isimlerden değildir.
Meryem'in mezarının da Bülbüldağı'nda olduğu düşünülür. Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır.
Çarmıh hadisesinde kırk dokuz veya elli yaşında olduğu, bundan sonra on veya on üç yıl yaşadığı, altmış üç veya yetmiş iki yaşında öldüğü gibi çeşitli rivayetler vardır (Patsch, s. 218-219; Tümer, s. 78-79).
İbn Abbas'ın verdiği bilgiye göre, Resulullah (asm) şöyle buyurdu: “Cennetlik olan kadınların en faziletlisi şu dört kişidir: İmran'ın kızı Meryem, Huveylid'in kızı Hatice, Muhammed (asm)'in kızı Fatıma, Muzahim'in kızı (Firavun'un hanımı) Asiye.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri