Aşk olsun” ya da “Aşk ile” Alevilikte bir selam verme, hitap etme biçimidir. Bu ifade ikrarlı/Musahipli olup da cemlerde semah dönenler için de kullanılır. Bu kavram; “Ödülün İlâhî aşk/Ali'nin aşkı/Mansur'un aşkı olsun” gibi anlamlarda kullanılır.
Allah eyvallah; Allah'a duyulan muhabbet ve aşktan dolayı ikram edilenin karşılığı olarak; katılıyorum, kabul ediyorum, aynen öyledir, inancım ve güvencim tamdır gibi manalara gelir. Aşk ile, manası. İlahi saygı ve hürmetten ibarettir.
Alevilerin toplu ibadeti olan cemde bulunan herkese “Can, Cem Erenleri” gibi tanımlamalar yapılır ki bunlar cinsiyetsiz tanımlamalardır. Alevilikte cinsiyet ayrımı yoktur ama Aleviliği kavrayamamış kimi Alevilerde diğer inançlarda olduğu gibi kadın-erkek ayrımı ve LGBTİ ayrımı da vardır.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Can kelime karşılığı olarak ruh, hayat, diride olan kudret/kuvvet gibi pek çok anlama gelir. Aleviler kendi cem/ibadet ayinlerinde, dişi-erkek, sen-ben ayrımını ortadan kaldırıp insanı öne çıkarmak için bu kavramı kullanırlar (Seyyid Hakkı, 2017).
İlgili 44 soru bulundu
Temel inanç Alevîlik, Tanrı korkusu yerine sevgisini, Kur'an-ı Kerîm'in şekli yerine özünü benimseyen (Bâtınîlik), amacı ruhsal olgunlaşma (Seyr-ü süluk) olan bir tasavvuf yoludur.
Sözlükte “Ali'ye mensup” anlamına gelen kelimenin çoğul şekli Aleviyye ve Aleviyyûn'dur. Alevî terimi İslâm kültür tarihinde Hz. Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir.
'MÜSLÜMAN OLMAYANLA EVLENİLMEZ'
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, —bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir."
Evet, Aleviler abdest almaz.
alevilik kuranı kerimde yok alevi demek kelime anlamı olarak hz ali efendimizi seven kişi demek ama her konuda olduğu gibi alevilik konusundada istismarlar malesef çok hz ali peygamber efendimiz muhammed mustafa s. a efindimze ilk iman edenlerden ve ona sonuna kadar bağlı olduğunu her fırsatta göstren biri aynı zamnada ...
Cinsel ilişkiden sonra yıkanmazlardı. Bilhassa kış mevsiminde su ile hiç işleri olmazdı. Oğuzların arasına tüccarlık ve diğer sebepler nedeni gelen yabancılar, onların yanında yıkanamazlardı.
Birçok boyutuyla da bir din ve bir mezhep olmaktan öte, bir düşünce akımı, bir yaşam biçimi, bir inanç olarak yaşanıyordu Alevilik. Başından itibaren İslam içinde olup da sonradan çeşitli yorumlarla sapkınlık gösterip İslam'dan ayrılmış bir mezhep, bir inanç değildir.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Kur'an-ı Kerim buyuruyor: 'Huvellahullezi La İlahe İlla Huve' (O, bir Allah'tır ki ondan başka ilah yoktur). [1] Arapça terkibi açısından Huve zamir olsa da Allah'ın isimlerinden bir isimdir. Ama bu ismin manası nedir? Bir sıfat kemal sıfatı olsa, onu Allah'a nisbet verdiğimizde isime dönüşür.
Türkçede kullanılan "Hayy'dan gelen Hu'ya gider" sözünde demek istenen de aslında Allah'tan gelenin Allah'a döneceği anlamını taşır ki Hayy, Allah'ın isimlerinden birisidir ve "diri, dirilten, yaşamın kaynağı olan" anlamına gelir. Eskiden dervişler arasında kullanılan bir selamlaşma sözüdür.
Ya Allah Ya Hu genelde cuma günleri namazdan önce okunur. Okunma şekli 100 defa Ya Allah Ya Hu çekme şeklindedir. Hayırlı olan dileğin gerçekleşmesi amacıyla bu dua okunur yani çekilir.
Aslında cenaze namazı deyimi fazla kullanılmaz, onun yerine Alevi inancı temellinde cenaze erkânı denir.
Cübbeli, cemevinin ibadethane statüsüne alınamayacağını söylüyor, bunun gerekçesini de içeride saz çalınmasına, abdestsiz girilebilmesine bağlayan Cüppeli, “Cemevini adetli kadınların girip çıkabilmesinden dolayı mescit gibi değerlendiremeyiz” demektedir.
Anadolu Aleviliğinde Sünni ve Şiilerde olduğu gibi alışıla gelmiş namaz ibadeti yok. Bazı çevreler Alevilerin de namaz kıldığını iddia etse de genel olarak Alevi ileri gelenleri bu mezhep inancında Sünni ve Şiilerde uygulandığı haliyle bir namazın olmadığını, Alevilerin ibadetinin cem olduğunu kaydediyor.
Dinimiz bir Müslümanın, gayri müslim birisi ile arkadaşlık kurmasını ve ona maddi yardımda bulunmasını dahi yasaklamamıştır. Bir alevi ile elbette arkadaşlık kurmak ve maddi yardımda bulunmak caizdir.
Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez” denildi. Fetva, sorunun yanıtı şöyle sonuca bağlanıyor: “Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkar eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve izhar eden kimseler ise Müslüman sayılmazlar.
Genelde anne ya da babasi alevi olan cocuklar alevi olur.
Aleviler, cennet hevesiyle yaşamaz; cehennemden de kork- maz. Önce kendisinden emin olmak ister. Onun için çalışır, insanı-ı kâmil olmayı amaçlar. Çünkü insan-ı kâmil için dünya ve dünya ötesi her yer birer cennettir.
Alevilik, İslam inanç ve kültürünün temel değerlerinden birisi olan Hz. Muhammed'in kızı Hz. Fatıma ve damadı Hz. Ali ve onların soyundan gelenlere duyulan sevgi ve muhabbet merkezli bir inanış hali olarak ifade edilmektedir.
Alevilik – Bir Anadolu İslam sentezi
Önderliğini Cem Vakfı'nın yaptığı bu fikre göre Alevilik tamamen İslamla içiçe olan ama Anadolu inanışları ile kaynaşmış, insani değerleri öne çıkaran, temelde son büyük halife Hz.Ali'ye verilen aşırı önemle diğer İslami mezheplerden ayrılan bir dini öğretidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri