Süpürgeci Hizmeti Süpürgeci (süpürgeci hizmetinin bir diğer adı da faraştır) hizmeti, sadece cemde cem meydanını süpürmek, temizlemek, pir u pak hale getirmek değildir. Böyle yapmak zahiri anlamdadır.
Niyâz; bir başka anlamda bir nişâ- ne ile gönderilen haber, dâvet demek- tir.
Cem'in sessiz ve sakinlik içinde geçmesini sağlar. Cem'in bekçisidir.
Çerağcı (Delilci): Çerağ hizmetinden sorumlu görevlidir. 5. Sazandar (Zakir/ Güvende): Saz eşliğinde nefes, düvazimam, miraçlama, mersiye okur. 6. Süpürgeci (Ferraş/ Carcı / Faraşçı): Buna Selman hizmeti de denir.
Sâki içki (şarap) sunan kimseye denir.
İlgili 34 soru bulundu
Alevilikte dar-ı didar olmak; toplum üyelerinin Hak-Muhammed Ali, mürşit-pir ve tüm toplumun huzurunda, topluma, doğaya ve kendine karşı yaptığı yanlışlardan dolayı dara çekilmesi, yargılanmasıdır.
Gelelim asıl konumuza; geçmiş tarihte ibadet eden Müslümanların Allah'a daha yakın olduklarını hissetmeleri, dünya işleri ile ilişkilerini kesmeye çalışmak, huşu içinde ibadet etmek adına karanlığı seçmelerine "mum söndü" denmiştir.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
ÇERAĞCI: Delilci; cemlerde cerağ uyarma ve meydanı aydınlatma hizmetini yürüten kimse.
"Suç işleyene, yoluna bağlı kalmayana düşkün denir"
Düşkünlük: Alevilik inancının yaşamsal yasasıdır. Bu yasaya karşı suç işleyene düşkün denir. Yani yoluna bağlı kalmayan, ikrarından dönen veya ahdına aykırı davranan kişi düşkün ilan edilir. İkrar vermek, ikrarında durmak; toplumsal adaletin temelidir.
Görgü veya İkrar Cemi Alevîlik ve Bektaşîlikte icra edilen en önemli erkândır. Bu erkân, Alevî ve Bektaşîlerin yıl içinde zaman zaman kendilerini Hakk katında ve toplum nezdinde temize çıkarmak, aklamak için yaptıkları özel cemlerdir.
Alevi inancında mihman/konuk kutsaldır. Kimi söylemlerde "mihman Ali", kimilerinde "mihman Hızır", kimilerinde ise "mihman Allah"tır. Allah'ın, Hızır'ın veya Ali'nin insanda mihman/konuk olması gelen konuğun da, kim olursa olsun (dilenci, fakir, yetim, zengin vb.)
Nikahı Alevi inanç önderleri olan dedeler kıyar. Çok az olmakla beraber nikahı analarda kıyıyor. Genel olarak Alevi inanç önderleri olan dedelerin nikahı kıyması en makbul olanıdır.
Alevi Bektaşi geleneğinde, ölen kişinin arkasından dile getirilen cümle Devri daim olsun olarak ifade edilir. Yaygın bir cümledir ve günümüzde hala kullanılmaktadır. Peki devri daim olsun ne demek?
Alevî-Bektâşî topluluklarında zâkir; bu inanç için önemli olan tüm şahsiyetleri, toplumsal kurallarını, sosyal yapıları, ibadet ve uygulamaları, öğüt ve söylemleri, öğreti ve kültürel geleneği sözlü olarak anlatan kişidir.
Alevi toplumunda ise kadın-erkek eşittir. Bu eşitlik iddiasının teolojik kökleri, iddianın tartışılmadan kabul edilmesindeki temel nedenlerdendir. Bu teolojik mirasa göre Alevilikte kadın-erkek yoktur, "Can" vardır. Bir ibadet biçimi olarak cemlerde, kadın-erkek bir arada bulunur.
İskender Pala'nın hazırladığı sözlükte şeb-çerağ şu şekilde anlatılmaktadır: Şeb-çerâğ: Gece çırası, geceleyin parlayan yakut veya inci.
Cemlerde çerağ uyandırılması, aydınlığın, bilincin, insanın arı-duru olması anlamındadır. Alevilikte çerağın, delilin uyandırılması Alevi yolunda, insanın irfanla, hakikat yoluyla buluşma sevgisidir. Çerağ ve delil uyandırmak, insanda; yüreklerin, beyinlerin aydınlanması manasındadır.
Hızır anısına, Aleviler şubat ayının ikinci haftasında (salı-çarşamba-perşembe) üç gün oruç tutarlar. Perşembe akşamı da Hızır cemi yapılır. O gün çerağlar (çırağda deniyor. kandil, mum için de kullanılıyor) ona yakılır, semahlar ona dönülür, kurbanlar ona kesilir, dertlere derman istenir.
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Alevî içtihadına göre, en zirvedeki mürşîd, Hz. Ali ile Hz. Peygamber'dir.
Safevî ordusundaki askerler, kafalarına İsmâ'il'in babası Şeyh Haydar'ın icâdı olan ve On İki İmam inancını anımsatmak maksadıyla da “On İki kıvrımılı - kızıl renkli kumaş ile sargılanan mihverler” taktıklarından ötürü “Kızılbaş” olarak adlandırıldılar.
Bayramlarda ilk olarak mezarlık ziyaretine gidilir. Kurban bayramında ve kırkında da bu uygulama devam eder. Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18). Örnek, Anadolu Folklorunda Ölüm, s. 26.
“Adana'dan Trabzon'a uzanan yaklaşık 500.000 kişiden oluşan Kızılbaşlar, ne kadar da kendilerini Alevi olarak tanıtsalar da, inançlarını gizli tutuyorlar. Onlar, eski yerli halklardan gelmiş gibi görünüyorlar. Kilikya'da kendilerini Francofil olarak gösterdiler.
Birçok boyutuyla da bir din ve bir mezhep olmaktan öte, bir düşünce akımı, bir yaşam biçimi, bir inanç olarak yaşanıyordu Alevilik. Başından itibaren İslam içinde olup da sonradan çeşitli yorumlarla sapkınlık gösterip İslam'dan ayrılmış bir mezhep, bir inanç değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri