Musâhip veya müsâhip, Alevilikte özel bir dinî tören ile atanan ve kişinin hem dünyada hem de ahirette kardeşi ve yoldaşı kabul edilen kimse. Kelime Arapça "sahiba" (dostluk) kökünden gelir.
Musahiplik, inanca göre evli iki kişi arasında gerçekleşmesi, evli adayların eşlerinin de musahip olması anlamına gelir ki bu da musahipliğin dört kişi arasında olması demektir.
Musahiplik, yola girerken malını mülkünü, kendine ait olan herşeyini meydana koyup, ortaklığa sunmaktır.
Alevîliğin İnançsal ve Toplumsal Yol Kardeşliği Musâhiplik.
Alevilerde dedeye bağlı olan ve sevenler pirim seklinde hitap ederler.
İlgili 45 soru bulundu
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
Türkçede kullanılan "Hayy'dan gelen Hu'ya gider" sözünde demek istenen de aslında Allah'tan gelenin Allah'a döneceği anlamını taşır ki Hayy, Allah'ın isimlerinden birisidir ve "diri, dirilten, yaşamın kaynağı olan" anlamına gelir. Eskiden dervişler arasında kullanılan bir selamlaşma sözüdür.
Salât; dua, davet ve yakarış anlam- larına gelir. Hz.
biçiminde dile getirilen pîr kavramı ansiklopedilerde Tarikatın kurucusu, yayıcısı, önderi olan ve tarikatta en yüksek aşamada bulunan kimse olarak yorumlanıp bu anlamda pîr olarak Hacı Bektaş Veli gösterilmektedir. Pîr, Tanrı bilgisine ulaşmış, Tanrı sevgisini kazanmış kişidir; yol göstericidir. Mürşittir.
Alevi toplumunda ise kadın-erkek eşittir. Bu eşitlik iddiasının teolojik kökleri, iddianın tartışılmadan kabul edilmesindeki temel nedenlerdendir. Bu teolojik mirasa göre Alevilikte kadın-erkek yoktur, "Can" vardır. Bir ibadet biçimi olarak cemlerde, kadın-erkek bir arada bulunur.
Musahiplik bir defa yapılır ve ömür boyu sürer. Musahipler, kimi yörelerde yedi, kimi yörelerde ise on iki göbek bir biriyle evlenemezler (Tekin, 2011: 350). Kan bağı olan amca çocukları, teyze-hala çocukları birbirleriyle evlenebildiği halde musahip çocukları asla birbirleriyle evlenemezler (Şener, 2010: 176).
CEM, Alevilik;te en önemli dini törenin adıdır. Cem;e ayrıca; Âyin-i cem(cem âyini),Ali cemi, Görgü cemi denir. Cem;de ONİKİ HİZMET ve bu hizmetlerin ayrı ayrı sahipleri vardır.
Alevi inancında “Yol ve Erkân” teriminin anlamı, ibadet sisteminin kuralı ve düzeni anlamına gelir. Onun için inançsal anlamı taşıyan yaptırımlara “Erkân” deniyor. Misal; Nikah Erkânı veya Sünnet Erkânı ismiyle söylenir.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Musahiplik genel olarak Alevilik üzerine yapılmış yazın içerisinde kitap bölümü olarak yer almış ve buralarda musahiplik daha çok yol gereği düzleminde betimlenerek teorik olarak ele alınmıştır.
Alevi-Bektaşi geleneğinin önemli kurumlarından biri musahipliktir. Bu uygulamanın kökeniKırklar Cemine, Medine kardeşlik anlaşmasına (muahede) ya da Gadir Hum hadisesine dayandırılmakla birlikte özünü Hz. Peygamber ile Hz.
Bu hizmetliler, Pir yad Mürşit, rehber, gözcü, çerağcı (ışıkçı), zakir, süpürgeci, kurbancı, sakacı, semahçı, peyik (haberci), tarikçi ve kapıcıdır. Pir, Cem töreni başlar başlamaz, törene katılanlardan rızalık ister. Katılanların tamamının rızalık vermesiyle birlikte Cem Töreni başlar ve Pir, Cemi yönetir.
5. Peyik: Peyik, Cemin gün ve tarihini Rehberin talimatına göre duyurur. Cemevi dışında bir yere haber gidecekse bu haberi götürür, haber getirir. Gerekirse Cemin acemisi olan misafirleri misafir evine götürür.
Cem âyini boyunca çalgı eşliğinde nefes, deyiş, düvaz, miraçlama, semah gibi türleri icra eden bir ozan tipine karşılık gelen zâkir, sergilediği müziksel performans gereği tarikat erkânı içinde gelenek aktarıcısı kimliğiyle de önemli bir yere sahiptir.
Kız isteme olayı, öncelikle gençlerin kendi aralarında ve tamamen kendi istekleriyle yani rızasına dayanarak yapılır. Eğer gençler istemezse kesinlikle zorlama yapılmaz. Gençler karar verdikten sonra aileler devreye girer. Kız isteme özellikle sohbetin koyulaşmaya başladığı anda dede tarafından başlatılır.
Semah, Alevi ve Bektaşiler tarafından inançları gereği cemlerde icra edilen semah, hizmet sahipleri olan zakirlerin çaldığı saz eşliğinde söylenen sözler ve müziğin ritmine uyarak yapılan mistik ve estetik hareketler ile Tanrı'ya ulaşma yoludur.
1- Dede (Mürşid, Pir): “Cem ibadetini yürütür. Cem ibadetinin gereklerini yol-erkâna uygun olarak yerine getirir. Taliplerinin görgüsünü, sorgusunu yapar” (Tunç, 2021,72). 2- Rehber: “Yol gösteren kişiye denir, talibe kılavuzluk eder.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Sonuç olarak, İmam Musa-yi Kazım aracılığı ile soyu Hz. Muhammed ve Hz. Ali'ye dayanan Seyyid Mahmud-ı Kebir'in (Kureyş) nesli olan ve yukarıda bahsettiğimiz bugünkü Kureyşan ocağı mensuplarına göre Alevilik, Hz. Muhammed Mustafa'nın, Allah'ın emriyle insanlığa getirdiği “son inanç yolu”dur.
Maraş-Elbistan, Pazarcık ve çevresindeki Aleviler, Türkçe'nin yanı sıra Kurmanci konuşurlar. Ama bunlarda dinsel törenlerde Türkçe ayin yaparlar. Elbistan, Pazarcık, Kürecik, Adıyaman'ın bazı ilçelerindeki Aleviler Kürtçe konuşur. Ama bunlar da Kürtçe'yi sonradan öğrenen Türkmen boylarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri