- İbranice Aleyke ile Arapça Aleyküm kelimeleri de "Üzerinize" anlamına geliyor.
"ALEYKE AVNULLAH" tır. ALEYKE AVNULLAH , Allah'ın yardımı üzerinize olsun.
Selamünaleyküm ya da esselamu aleyküm (Arapça: ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ, romanize: as-salāmu ʿalaykum, Arapça telaffuz: [as.sa.laː.mu ʕa.laj.kum]), "Barış sizin üzerinizde olsun" anlamına gelen Arapça sözlü selamlamadır.
Selam (esenlik, barış) ve dua senin üzerine olsun ey geçmişin ve geleceğin efendisi. Övgüler yalnızca alemlerin rabbi (yaratıcısı,öğreticisi,terbiyecisi) Allah'adır.
İbranice ve Arapça'ya da aynı anlamla geçti. Kaynak da aynıydı. - İbranice Aleyke ile Arapça Aleyküm kelimeleri de "Üzerinize" anlamına geliyor. - Selam kelimesi Türkçe Etimoloji Sözlüğü'nde sorgulandığında Arapça kökenine erişiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Esselatu vesselamu aleyke ya Habiballah! ( Ey Allah'ın habibi, salat ve selam senin üzerine olsun! )
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
" allah'ın rahmet ve bereketi üzerine olsun " manasında olup, günlük hayatta bazı kimselerce selam/selam karşılığı olarak kullanılagelir.
Esasen "Esselamü aleyke eyyühen nebiyyü ve rahmetullahi ve berakatüh" duası, her namazda okuduğumuz tahiyyat duasında geçer. Tahiyyat duasının anlamı şöyledir: “Bütün tazimler, övgüler, mülkler, kavli, bedenî ve mali ibadetler Allah'a mahsustur.
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır. Anlamı ise Allah'ın selamı rahmeti ve bereketi hepimizin üzerine olsun olarak anlaşılmaktadır.
ey allah'ın peygamberi! selam sana. allah teala'nın rahmet ve bereketi de yine senin üzerine olsun. bu selamlama biçimi ,mübarek mirac gecesinde allah teala'nın habibi'ni huzuruna kabulü sırasında bizzat kendisi tarafından habibi'ne yönelttiği selam biçimidir!
Peygamber efendimiz de şu şekilde karşılık vermiş: Esselâmu aleynâ ve alâ ibâdillâhissâlihîn. Selâm bize ve ALLAHın salih kullarının üzerine olsun. Muhammeden abduhu ve rasuluhu.
el Cevab: Dinimizde yasak olan fiilleri işleyenlere bu fiilleri esnasında selam verilmez.
Bu hadisler dolayısıyla müslümanların birbirini merhaba diyerek selâmlamaları sünnet kabul edilmiş ve bu sözle merhabalaşma, “selâmün aleyküm” (es-selâmü aleyküm) ifadesiyle birlikte İslâm toplumlarında en sık kullanılan selâmlaşma şekli olarak bir gelenek halini almıştır (bk. SELÂM).
Selam esnasında "es-selâmü aleyküm ve rahmetullah" denir. Söz konusu ifade sağa ve sola selam verirken de verilir. Bu ifadedeki "es-selam" kısmının söylenmesi vacip, "aleyküm ve rahmetullah" ifadesi ise sünnettir.
"Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhin ve İbrahime ve Musa ve İsa ve mâ beynehüm minen'nebiyyine vel'mürselin. Salevâtüllahi ve selâmühü aleyhim ecmeiyn."
a. Allah'ın güzel isimlerinden birisi olduğu için, temiz olmayan yerlerde selam verilmez, b. Hamama girerken selam verilmez, c. Günahla meşgul olan kimselere selam verilmez, d.
Salavat kısaca, Allahümme salli ala Muhammed ve ala âli Muhammed şeklinde okunur. Peygamber efendimizin adı anıldığı zaman, aleyhisselam ya da aleyhissalatü vesselam ya da sallallahü aleyhi ve sellem diyerek de Peygamber efendimize dua etmiş oluruz. Yani bu şekilde de Hz. peygambere salevat getirilmiş olur.
Aynı zamanda Cenâb-ı Hakk'ın isimlerinden olan selâm kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de kırk kadar âyette geçer. Bu âyetlerin bazılarında selâm veya selâmün aleyküm şeklindeki sözlerin daha önceki bazı peygamberler zamanında da kullanıldığı (Meryem 19/33, 47) meleklerin Hz.
Aleyhine, Arapça bir sözcüktür. Bu sözcüğün anlamı ise karşıt demektir. Yani olumsuz bir durumu ifade eder. Başka bir açıklamaya göre aleyhine kelimesi, kişinin zararına olan unsurların belirtilmesidir.
Buna göre kelimenin doğru yazılışı “selamünaleyküm”'dür. “Selamın Aleyküm”, “ Selamun Aleykum” sözcüklerinin yanlış olduğu belirtiliyor. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre sözcüğün anlamı "Allah'ın selamı sizin üzerinize olsun" demektir. İslam fıkhında ise selamın “es-selâmü aleyküm” şeklinde yapıldığı görülüyor.
Bu sözün tamamından çıkan anlam isteklerin yani şefaatin Allah'tan istendiğidir. Bu bakımdan Şefaat Ya Resul Allah yerine doğru anlamı içeren Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah denmesi uygun görülmektedir. Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duasının anlamı şudur; Ya Allah'ım bana Peygamberimin şefaatini nasip eyle.
resulullah allah'ın elçisi anlamındadır. isim tamlamasıdır. "resulallah", "resul allah" diye bir şey ise yoktur. yanlıştır. ancak "resulullah"ın başına "ya!" gelirse o zaman "ya resulallah" olur. bu istisnadır.
Selâmlaşma, Müslümanlardan birinin diğerine “Selâm sizin üzerinize olsun, Allah sizi her türlü kaza ve belâdan korusun” anlamına gelen “selâmün aleyküm/es-selâmü aleyküm” diyerek hayır duada bulunması; diğerinin de “ve aleyküm selâm/aleykümü's-selâm” diyerek aynı duayla karşılık vermesidir.
Arapça kökenlidir. 1. sağ ve sağlam olma, güvende olma, barışık olma, 2. sağlık, selamet, barış, güvenlik. gibi anlamlara gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri