HALKA ARZ 9, 10 ve 11 Kasım tarihlerinde halka arzı toplanacak olan Alfa Solar Enerji #ALFAS 30/06/2022 tarihli finansal tablo verilerine göre Katılım Endeksi kriterlerini sağlamaktadır. Piyasa şartlarından bağımsız olarak #AlfaSolar halka arzına girmek caizdir.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Alfa Solar Enerji'nin bedelsiz sermaye artırım başvurusunu 24 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla onayladı. Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden açıklama yapan şirket, bölünme tarihini 29 Ağustos 2023 olarak duyurdu.
İhraççı olarak Alfa Solar Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinden; “Furkan Karabaş” (Yönetim Kurulu Üyesi – CFO) gözüküyor. Halka Arz Eden Pay Sahibi olarak ise Alfa Kazan Enerji ve Çevre Yatırımları A.Ş.'den “Veysel Karabaş” (Yönetim Kurulu Başkanı) gözükmektedir.
HALKA ARZ HARAM MI? Diyanet İşleri halka arz konusunda haram kelimesini kullanmasa da caiz olmadığını ve dinen sakıncalı olduğunu belirtmiştir.
İşte detaylar... BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
THY enerji endeksine uygun olan halka arzlar arasında yer alıyor. Helal hassasiyeti olan borsa yatırımcıları için uygun olduğu değerlendirilmektedir. Buna göre THY katılım endeksine uygundur.
Borsa da almış olduğumuz hisse senedinin reel bir değeri vardır. Borsa da hislerine yatırım yaptığınız şirket temel itibari ile İslam'a aykırı haram statü içeren işlem yapıyorsa haramdır. Yani içki üreten şirkete yatırım yapmak haramdır.
Diyanet'e göre, borsada halka arzın haram olmasının temel sebeplerinden biri, spekülasyon ve kumar unsurlarının bulunmasıdır. Hisse senetlerinin fiyatlarının dalgalanması ve belirsizlikler, bazı insanların bu piyasada kumar oynadığını düşündürür.
Finansman Kaynağı
Diğer bir finans kaynağı olan borçlanma yöntemine göre ise halka arz şirketin nakit akışını zorlayacak anapara ve faiz benzeri geri ödeme zorunlulukları olmayan bir kaynaktır.
"Sonuç olarak, sermayesinin çoğunluğu İslami açıdan problem teşkil etmeyen, hizmet ve üretim alanları İslam'ın meşru gördüğü alanlar olan şirketlerin borsadaki hisselerinin her türlü manüpilasyondan uzak kalınması şartıyla alınıp satılması caizdir."
ALFAS bedelsiz sermaye artırımı 29 Ağustos Salı günü gerçekleşecektir. Alfa Solar Enerji şirketi (ALFAS hissesi), %700 oranında bedelsiz sermaye arttırma kararı aldı. Bedelsiz kararı ilk olarak 06.06.2023 tarihinde yapılan açıklama ile belirtildi.
Yeşil enerjinin gücüne inanan enerji üreticileri için, uluslararası standartlara uygun, kaliteli ve uzun ömürlü güneş panelleri üreterek; yüksek verimlilikte güneş enerjisi üretiminin kapılarını aralıyoruz.
Biz Alfa Solar'da yalnızca fotovoltaik paneller üretmiyoruz. Biz yüksek verimliliğe sahip, dayanıklı, güvenilir, yüksek performanslı fotovoltaik paneller üretiyoruz. Sektörün tercih edilen güneş paneli üreticileri arasında yer almamızı, kalite konusundaki hassasiyetimize borçlu olduğumuzun bilinciyle çalışıyoruz.
Alfa Solar #ALFAS halka arz sonuçları açıklandı. Müthiş bir talep geldi. 📍1000 lot ve altı başvuranlara %5,35, 📍1001 lot ve üstü başvuranlara %0,70, düştü. 🧘♂️Olan, 1000 lot yerine inat edip 1001 lot başvuranlara oldu.
Hisse bölünmesi hissenin değerini etkileyen bir durumdur. Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır.
– Alfas Solar Enerji (ALFAS) 3 Mayıs'ta pay başına net 3,60 TL temettü dağıtacak ve ödemeler nakit olarak 5 Mayıs'ta hesaplarda olacak. – Aksa Enerji (AKSEN) 3 Mayıs'ta pay başına net 0,73 TL temettü dağıtacak ve ödemeler nakit olarak 5 Mayıs'ta hesaplarda olacak.
Şirketin faiz, içki imali ve ticareti, karaborsacılık, hile, yalan ve aldatma gibi dinen haram vasıtalarla kazanç sağlaması hâlinde, hisse senetlerini alıp satmanın ve bundan gelir elde etmenin haram ve günaha iştirak etmek olduğundan caiz olmayacağı bildirilmiştir.
DİYANETE GÖRE BORSADAN HALKA ARZ HARAM MI? Diyanet İşleri Başkanlığı, borsada hisse almanın dini açıdan caiz olup olmadığı konusunda bir görüş belirtmiştir. Bu görüşe göre, borsada yer alan hisseleri bloke eden ve hayali satışlarla spekülatif dalgalanmalara neden olan işlemler dinen sakıncalı kabul edilmektedir.
Halka arz ise, daha geniş bir kavram olup sadece payların değil, tüm sermaye piyasası araçlarının (tahvil, varant, kira sertifikası v.s.) satın alınması için her türlü yoldan yapılan genel bir çağrı ve bu çağrı devamında gerçekleştirilen satışı ifade eder.
Halka arz hem şirkete hem de yatırımcısına para kazandıran bir işlemdir. Şirketler finansman ihtiyaçlarını karşılamak için paylarını halka arz eder. Yatırımcılar ise beğendiği şirketlerin hisselerine yatırım yaparak, değer kazancından kar etmeyi planlar.
Şirketin borç/sermaye oranında olumlu etkiler yaratan halka arz, şirketin sermaye yapısını güçlendiriyor ve borç temininde kolaylık sunuyor. Hisse senedi fiyatlarının arz ve talebe göre şekillenmesi sayesinde şirket değerinin şeffaf bir biçimde belirlenmesi, haliyle aktif şirket değerlerinin bilinmesini mümkün kılıyor.
Temettü almak caiz mi? Temettünün caiz olup olmaması, temettüyü verecek olan şirketin faaliyetleri ile alakalıdır. Eğer temettü veren şirket, Borsa İstanbul'da açıklanan katılım endeksi kriterlerini karşılıyor ise temettünün caiz olacağı değerlendirilmektedir.
Diyanetin bildirisine göre; Borsadan hisse almak caiz değil. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek mislî bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri