Algılama bir çeşit duyumsal bir bilgilenmedir. Böyle bir süreçte, dış dünya dan, duyma, tatma, görme, koklama ve dokunma duyuları yardımı ile bilgiler toplarız.
Örneğin “üçgen” ve “dik üçgen” kavramı kolayca tanımlanabilir. Kavramların Sınıflanması Algılanan Kavramlar: duyu organlarından gelen izlenimlerle (açlık-tokluk, sert-yumuşak, kirli-temiz, susuzluk, ağrı,…)
Algı, beş duyu organı tarafından kavranabilen gerçeklerin zihin tarafından idrak edilmesi ve yorumlanması demektir. Örneğin masanın üstünde kırmızı bir kalemin olduğunu algılamak için öncelikle o kalemin görülmesi gerekir. Zihin yoluyla doğrudan algılanan şeyler ise rüyalar, hatıralar ve kavramlardır.
Algılama süreci insanların beş duyu organlarıyla çevrelerini kişilik, tutum, inanç ve deneyimlerinin süzgecinden geçirerek anlamaya çalıştıkları bir süreçtir. Maruz kalma, tüketicinin uyarıcı ile fiziksel olarak kontak kurmasıdır. Girdilere ulaşmamıza, yani maruz kalmamıza duyu organlarımız yardımcı olur.
3. ALGILAMA Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir. Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur. Algılama; duyumları yorumlama ve onları anlamlı bir biçime getirme sürecidir.
İlgili 27 soru bulundu
Duyulardan gelen bilginin zihnimiz tarafından yorumlanmasıdır.
Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur. Örneğin, görme gözün retinasına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen ses ile oluşur. Algı bu sinyallerin sadece pasif bir şekilde alınması değildir. Öğrenme, dikkat, hafıza ve beklenti ile şekillenebilir.
Literatürde algılama hataları genel olarak (Tablo 2), Algısal Savunma, Basmakalıplaştırma, Model Oluşturma, Hale Etkisi, Yansıtma, Beklenti, Kendi Kendini Gerçekleştiren Kehanet, Seçici Algılama, Zıtlık Etkileri olarak yer almaktadır.
Bu ilkeye göre insanlar çeşitli nesneleri algılarken birbirine yakın olanları grup oluşturarak algılarlar. Bu ilke günlük hayatta sık sık reklam amblemlerinde, olayın ilişkili yönünü vurgulamak için kullanılır.
Kısaca tanımlamak gerekirse; kişisel algılama, başkalarının söylediklerinden ya da yaptıklarından kendimize pay çıkararak küçümsendiğimizi, eleştirildiğimizi ya da suçlandığımızı hissetme durumudur.
Kendini Algılama Teorisi:Kendini Algılama Teorisi'ni ilk ortaya koyan Daryl Bem göre, kişi, kendi duygularını, tutumlarını ve inançlarını yine kendi davranışlarını ve davranışlarını ortaya koyduğu koşullarda inceleyerek anlar.
1) Kavram, dünyadaki nesnelerin, biçimlerin, olgu, durum ve devinimlerin dilde anlatım buluşudur. Bu anlatım tuz, ip, su; yüreklilik, çöpçatan, açlık; hasıraltı, tepeden inme, açıkgöz gibi değişik ses ve biçimlerle, değişik yollardan gerçekleşir; somut ve soyut diye nitelediğimiz kavramları oluşturur.
Bireyin belli bir anda çevresinde fark ettiği her şeydir. Örnek: Pencereden okulun bahçesine bakan öğretmenin gördüğü öğrenciler, onun o andaki algı alanını oluşturur.
Toplumsal algı, genel nüfusun belirli bir konuyu, kişiyi, kuruluşu veya olayı görme veya anlama şeklidir ve medya kapsamı, kişisel deneyimler ve güvenilir kaynaklardan alınan bilgiler gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir. Bireyler, kuruluşlar ve bir bütün olarak toplum üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.
Algı süreci, algıda seçim, algıda organizasyon ve algıda yorumlama olmak üzere üç aşamada gerçekleşir.
Algılama problemi, benlik saygısının olmaması, yemek bozuklukları, obezite, depresyon gibi problemler dolayısıyla ortaya çıkabileceği gibi, genetik faktörlerden dolayı da görülebilmektedir.
Algısal yanılsamalar, farklı türlerde olabilen bir dizi yanıltıcı durumdur. Görsel, işitsel, bellek veya düşünsel olabilen bu yanılsamalar, beynin aldığı bilgiyi yanıltarak gerçeklikle uyumsuz sonuçlara neden olabilir. Algısal yanılsamaların türlerini anlamak, bu yanılsamaları önlemeye yardımcı olabilir.
Algı, 6 ana türe ayrılır: duyma, konuşma, dokunma, tatma, diğer duyular ve sosyal dünya. Algı süreçleri ise kabul etme, seçme, düzenleme ve yorumlama süreçleri olarak dört ana aşamadan oluşur.
Kişinin algıda seçici olmasına neden olan birçok faktör bir araya gelerek belli uyaranları dikkate almasını sağlar. Bunu etkileyen faktörler kişinin yetişme tarzı, karakter özellikleri, eğitim seviyesi ve iletişimde olduğu sosyal çevresiyle ilişkisine bağlı olarak değişir.
Algılamada kişisel faktörler (insanların dünyayı nasıl algıladıkları geçmiş deneyimleri, fizyolojik özellikleri, algıda seçicilik ve algıda savunma özellikleri, tutumları, kültür ve değerleri) önemli bir yer tutmaktadır. Geçmiş Deneyimler; yeni karşılaşılan objelerin ve/ veya ürünlerin algılanmasını etkilemektedir.
Oysa algı yaratmak, yarattığımız etkiyi gözetmek anlamını taşıyor. Yani yaptığımız veya yapmadığımız şeylerin başkaları üzerindeki etkisinin ne olduğunun farkında olmak, bunu önemsemek ve bunu yönetmek anlamına geliyor.
Duyum; uyarıcıların bir duyu organı yoluyla sinir akımı haline dönüştürerek beynimize ulaştırılmasıdır. Algı ise, duyu organları tarafından kaydedilen uyarıcıların beynimiz tarafından örgütlenip, yorumlanarak anlamlı hale getirilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri