Algoritma, belirli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için çözüm yolunun adım adım tasarlanmasıdır. Algoritmalar sadece bilgisayar bilimlerinde değil hayatın her alanında kullanılır. Örneğin bir yemek yaparken, o yemeğin tarifindeki adımlar aslında bir algoritmadır.
Algoritma hazırlamak için ilk olarak yapılacak iş yani çözülecek problem iyice irdelenir ve tüm olasılıklar gözden geçirilir. En az komutla, en kısa sürede, en doğru ve hassas sonuca ulaştıracak olan çözüm yolu belirlenir. Sonrasında tanımlayıcı isimleri belirlenir. Algoritmada her işlem adımına bir numara verilir.
Algoritmalarda 3 temel bileşen vardır. Bunlar algoritma, değişkenler ve akış diyagramıdır. Algoritmaların neden gerekli olduğu ile ilgili olarak birçok alanda bize hız kazandırması ve kolaylık sağlaması olarak nitelendirebiliriz.
İlgili 30 soru bulundu
Algoritma, belirli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için çözüm yolunun adım adım tasarlanmasıdır. Algoritmalar sadece bilgisayar bilimlerinde değil hayatın her alanında kullanılır. Örneğin bir yemek yaparken, o yemeğin tarifindeki adımlar aslında bir algoritmadır.
Algoritma, verilerin bilgisayara hangi çevre biriminden girileceğinin, sorunun nasıl çözüleceğinin, hangi aşamalardan geçilerek cevap alınacağının ve cevabın nasıl yazılacağının sözel olarak ifade edilmesine denir. Algoritmaların, görsel sembollerle ifade ediliş biçimine ise akış şeması ve akış diyagramı denilmektedir.
Algoritma Nedir? Belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yoldur. Bir problemin çözümünün basit, net, sıralı biçimde belirtilmiş halidir.
Her algoritma “başla” ile başlar “bitir” ile biter. Bilgisayar dilinde ifade etmek için sayısal ifadeler kullanılabilir.
Akış şeması algoritmaları ve işlemleri birbirine oklarla bağlı değişik tiplerdeki kutular içerisinde gösteren yaygın bir şema tipidir. Akış şemaları çeşitli alanlardaki işlem ve uygulamaların yönetilmesi, belgelendirilmesi, tasarlanması ve çözümlenmesinde kullanılır.
Algoritmaların sağlaması gereken kriterleri
Çıktı: En azından bir değer üretilmeli, Açıklık: Her işlem (komut) açık olmalı ve farklı anlamlar içermemeli, Sonluluk: Her türlü olasılık için algoritma sonlu adımda bitmeli, Etkinlik: Her komut kişinin kalem ve kağıt ile yürütebileceği kadar basit olmalıdır.
Kabul etmek gerekirse algoritma mantığını kurmak zor bir aşamadır. Bahsettiğimiz gibi çok ince düşünceyle her şeyi düşünmüş olmamız gerekiyor.
Bir sorunu çözebilmek için gerekli olan sıralı ve mantıksal adımların tümüne Algoritma denir.
Üretkenlik, problem çözme, girişimcilik yönelimi gibi 21.yy becerilerinin temelinde algoritmik düşünme becerisi vardır. Bir sonuca varmak için adım adım izlenecek yola algoritma denir. Algoritmik beceriyi küçük yaşlarda kazanan çocuklarda; problem çözme, alternatif çözüm yolları bulma gibi beceriler gelişir.
Algoritma yeteneği geliştirme için matematiksel pratikler yaparak veya satranç gibi oyunlar oynayarak yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Programlama paradigmalarını öğrenmek ve programlanın sağlıklı, sürdürülebilir, çözüm odaklı, anlaşılabilir ve verimli olabilmesi açısından tüm değerler dizinin öğrenilmesi gerekebilir.
►Algoritma oluşturulurken girdiler, yani kullanılacak değerler belirlenmeli. ►Algoritmanın sonunda çıktı, yani bir değer, sonuç üretilmeli. ►Algoritmanın işlem sırası ve komutları açık olmalı, farklı sonuçlara yönlendirmemeli. ►Farklı olasılıklar ve sonuçlar için Algoritmalar sonlu adımlardan oluşmalı.
Algoritma, belirli bir görevi tamamlamak veya belirli bir sorunu çözmek için adım adım uygulanacak prosedürler veya izlenecek bir dizi kuraldır. Bir bilgisayar programı, ayrıntılı bir algoritma örneğidir. Algoritmalar aslında hayatımızın her evresinde yer alıyor.
Algoritma herhangi bir problemin çözümüne ulaşmak için yapılması gereken eylemleri n sırası ile düzenlice yazımına denir. Algoritma sözel olarak yazılır, öznel ifadeler ve yorum içermez. Akış şeması ise (Flowchart) algoritmayı şema ile göstererek simge ve semboller kullanarak evrensel şekilde ifade etmektir.
Akış şemaları içerik ve biçimlerine göre genel olarak üç grupta sınıflandırılabilirler. İş akışları, giriş, hesaplama, çıkış biçiminde olan akış şemaları bu grup kapsamına girer.
İlk algoritma, el-Hârizmî tarafından "Hisab el-cebir ve el-mukabala" kitabında sunulmuştur. Algoritma sözcüğü de el-Hârizmî'nin isminin Avrupalılarca telaffuzundan doğmuştur.
Bilgisayar üzerinde bir işlemin yapılabilmesi için bir planlama yapılması ve bu planın için gerekli olan bütün adımların belirlenmesi gerekir. Bu planlamanın terimsel ifadesi ise algoritmadır. Diğer bir ifadeyle ise bazı işlemleri yapması için bilgisayara iletilen işlem basamakları olarak da açıklanır.
Algoritma analizi veya diğer adıyla algoritma çözümlemesi, bilgisayar biliminde bir algoritmayı çalıştırabilmek için gereken kaynakların (zaman, yer gibi) miktarının tespitidir. Algoritmaların çoğunluğu, rastgele seçilmiş uzunluktaki girdiler ile çalışmak için tasarlanmıştır.
Algoritmaya, hedeflenen bir yazılım projesinde, daha projeye başlama öncesinde hazırlanan ve hedefe ulaşmada, projenin her adımını sorgulayıp işlevlerini yerine getiren komutlar bütünüdür de diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri