Algoritma sözcüğü Ebu Abdullah Muhammed bin Musa el Harezmi'nin Latince isminden kaynaklanır. Algoritma sözcüğü, Özbekistan'ın Harezm, bugünkü Türkmenistan'ın Hive kentinde doğmuş olan Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi'den gelir.
Algoritma ve Programlamada Sık Kullanılan 3 Dil: C, C++ ve Java.
Algoritma kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Algoritma kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Algoritma kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı algorithme şeklindedir.
“Algoritma” kelimesi 9. yüzyılda yaşamış Horasan doğumlu matematikçi Ebu Cafer Muhammed İbn-i Musa el Harezmi'nin (al-Khowarizm) adından gelmektedir. M.S. 825 yıllarında “Kitab el cebr ve'l mukabele” başlığıyla çok etkili olmuş bir matematik ders kitabı yazmıştır.
Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol. Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir.
İlgili 45 soru bulundu
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir.
Bilgisayarda program yazarken algoritmalar geliştiririz. Algoritma problemin adım adım çözülme sürecidir. Bu da bize olayları detaylı düşünebilme ve çözebilme yeteneği kazandırır.
Algoritma, belirli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için çözüm yolunun adım adım tasarlanmasıdır. Algoritmalar sadece bilgisayar bilimlerinde değil hayatın her alanında kullanılır. Örneğin bir yemek yaparken, o yemeğin tarifindeki adımlar aslında bir algoritmadır.
Algoritmik düşünme tarzı yada sistematiği de çözmek istenilen bir problemin net basit ve küçük adımlar halinde nasıl yapılacağının belirlenmesi ve sıralanması olarak tanımlanabilir.
Algoritmalar, bir problemi sonlu zamanda çözebilmek için geliştirilmiş, açık, yürütülebilir, sıralı, basit ve gerektikçe tekrarlanan adımlardan oluşan yöntemlerdir. Hazırlanan bir algoritma genel olarak 3 farklı şekilde gösterilebilir.
Algoritmik düşünme; bir işlemi tamamlamak veya bir problemi çözmek için oluşturulan sistematik ve ayrıntılı işlemler bütünü olarak tanımlanabilir. Bilgisayar program yazarları algoritmayı belirli bir işlemi yaptırmak için işlemleri bilgisayara bir çeşit öğretmek için kullanır.
Bir bilgisayar programı, ayrıntılı bir algoritma örneğidir. Algoritmalar aslında hayatımızın her evresinde yer alıyor. Kek pişirme tarifi, bir matematik problemini çözmek için kullandığımız yöntem ve çamaşır yıkama işlemi de birer algoritma örneği olarak sayılabilir.
Yaklaşık MÖ 1600 - Babilliler bilinen ilk çarpanlara ayırma ve kök bulma algoritmasını geliştirdiler. 263 - Gaussal eleme, Liu Hui tarafından tanımlandı. 1671 - Newton-Raphson metodu, Isaac Newton tarafından geliştirildi.
C++, kodlama dilleri arasında en zor ve karmaşık dil olsa da hayal gücünü istediğin gibi yansıtmana ve dilediğin uygulamayı yazmana olanak tanıyor. Kapsamlı ve büyük oyunlar, bilgisayar programları yazılmasına imkan tanıyan C programlama dili, hızlı işleme özelliğiyle de öne çıkıyor.
Yapay zeka uygulamaları genellikle C++ ve matematik için dizayn edilmiş MATLAB ve Lush gibi standart dillerde de yazılır. Ayrıca Haskell de Yapay zekâ için çok iyi bir programlama dilidir.
Yapay zeka, web geliştirme,veri analizi gibi alanlarda tercih edilen Python, basit ve anlaşılır bir söz dizimine sahip olduğu için son zamanların en kolay programlama dili olarak bilinir.
Algoritma yeteneği geliştirme için matematiksel pratikler yaparak veya satranç gibi oyunlar oynayarak yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Programlama paradigmalarını öğrenmek ve programlanın sağlıklı, sürdürülebilir, çözüm odaklı, anlaşılabilir ve verimli olabilmesi açısından tüm değerler dizinin öğrenilmesi gerekebilir.
Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol. Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir.
Üretkenlik, problem çözme, girişimcilik yönelimi gibi 21.yy becerilerinin temelinde algoritmik düşünme becerisi vardır. Bir sonuca varmak için adım adım izlenecek yola algoritma denir. Algoritmik beceriyi küçük yaşlarda kazanan çocuklarda; problem çözme, alternatif çözüm yolları bulma gibi beceriler gelişir.
Herhangi bir programlama dili öğrenmeden önce mutlaka algoritmaların çalışma mantığını anlamalısınız. Geliştirilen projelerde kullanılan dil ve kullanım alanı ne olursa olsun algoritması olmayan bir program yoktur. Günlük hayatta karşılaşabileceğiniz sorunlar algoritma yapısıyla oldukça kolay şekilde çözülüyor.
Açıklaması: Adım 1 algoritmanın başlangıç adımıdır. Genellikle “Başla” ile belirtilir.
Akış diyagramları Başla ile başlar ve Bitir ile de biter. Bunların arasında ise veri girişi, işlemler, karşılaştırmalar olur. Akış diyagramlarına örnek olarak 2 adet sayının toplanması algoritması aşağıda verilmiştir. Hayatımızda oluşabilecek bir problemi çözmek için aşağıdaki algoritma örneği örnek olarak verilebilir.
Algoritmaya, hedeflenen bir yazılım projesinde, daha projeye başlama öncesinde hazırlanan ve hedefe ulaşmada, projenin her adımını sorgulayıp işlevlerini yerine getiren komutlar bütünüdür de diyebiliriz.
Algoritma eğitimi, bireylerin programlama dillerinde daha usta olabilmeleri için temel algoritmik mantığı öğrenmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmış bir programdır. Bu programın temel amacı, algoritmik düşünme becerilerini geliştirmek ve problem çözme yolları veya dizileri oluşturmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri