Kolonoskopi işlemi hem teşhis hem de tedavi amaçlı yapılabilen endoskopik bir işlemdir. Kolon kanseri, bağırsak hastalıkları ve gastrointestinal hastalıkların ortaya çıkmasında etkilidir. Özellikle kolon kanserinin erken tanı ve teşhisinde önemli bir yeri bulunur.
Kolonoskopi yöntemi kullanılarak tümör oluşumunun erken dönemde saptanması mümkündür. Ayrıca kolonoskopi sayesinde, kansere dönüşme riski olan polipler alınmakta ve kanser tehlikesi önlenmektedir. Kesin tanı için hastadan dışkı alınıp incelenir, kolon grafisi ve bilgisayarlı tomografi uygulanır.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur. CEA ve CA19.9 gibi tümör belirteçleri yükselebilir, ancak bu belirteçlerin teşhiste yeri yoktur.
Kamera, doktorun kolonunuzun içini inceleyebilmesi için görüntüleri harici bir monitöre gönderir. Doktorunuz ayrıca doku örnekleri (biyopsi) almak, polip veya diğer anormal bölgeleri çıkarmak için kolonoskop cihazına ek aletler de yerleştirebilir. Kolonoskopi işlemi genellikle 30 ila 60 dakika sürer.
İlgili 22 soru bulundu
Kolonoskopinin tanı koyma ihtimali uygun koşullarda ve yeterli tecrübeye sahip uzmanlar tarafından yapıldığında yüzde 95-98 gibi yüksek seviyelere erişiyor.
Bu sonuç, kanser tanısı değildir, ancak kişinin kolonoskopi için uzman hekimlerce değerlendirilmesi gerektiğini gösterir. Anormal sonucun nedeni kalın bağırsak kanserinin yanı sıra, poliplerdeki kanama veya hemoroid (basur) gibi başka hastalıklardan da kaynaklanmış olabilir.
Karın ağrısı, dışkıda kan, anemi, uzun süreli ishal ya da kabızlık arasında gidip gelen tuvalet alışkanlığında değişiklik, dışkı şeklinin ince-uzun olması, kilo kaybı ve yorgunluk kolon kanserinin en yaygın belirtileridir.
Kanser hastalarında CRP yüksekliği kaç olur? Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir.
Kalınbağırsak ve rektum incelemesi için kullanılan kolonoskopi işlemi sırasında doktorunuz daha fazla araştırma yapmak için örnek parça alabilir. Bu parçanın alınma sebebi bağırsak ve rektum bölgesinde şüpheli alanların ve olası hastalıkların görülmesidir.
Genellikle 50 yaşında veya daha büyük olan veya ailesinde kolon kanseri öyküsü veya diğer ilgili durumları olan kişiler için önerilir. Gastroenterologlar tipik olarak kolonoskopi yapan uzmanlardır. Bu doktorlar, sindirim sistemi ile ilgili durumların teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır.
Bağırsak kanseri tanısı koymak için başlıca kullanılan testlerden biri kolonoskopidir. Kolonoskopi yönteminde hastalık, bağırsağın içine yerleştirilen kamera ile görüntülenir. İşlemden önce hastaya genellikle sakinleştirici verilir veya anestezi uygulanır.
Kolon Kanseri Tanısı
İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir. Ancak kesin tanı kolonoskopi ile konulur.
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Kolon kanserinin diğer belirtilerinde ise dışkıda şekil değişikliği olması, tümöre bağlı olarak keçi pisliği şeklinde dışkılama ya da ince dışkılama, ishal, kabızlık gibi dışkılamanın sürekli özellik değiştirmiş olması, kitleye bağlı karın ağrısı olması gibi belirtilerde eklenebilir.
En iyi tarama yöntemleri dışkıda gizli kan testleri ve kolonoskopidir. Bu tür tarama testlerine başlama yaşı; risk faktörlerine, özellikle de ailede kolon ve rektum kanseri öyküsüne bağlıdır.
Kolon kanseri metastazı genellikle ilk olarak karaciğere yayılır. Karaciğer, kolon kanserinin en sık görülen metastatik hedefidir. Bununla birlikte, kolon kanseri diğer organlara da yayılabilir, özellikle akciğerlere, kemiklere, karına, beyne ve lenf düğümlerine yayılabilir.
Kolon içi yayılım tamamlandıktan sonra metastaz denilen farklı organ ve dokulara yayılma durumu gerçekleşebilir. Kolon kanseri özellikle lenf bez ve damarlar aracılığıyla akciğer, karaciğer gibi hayati organlara ilerleyebilir.
Kalınbarsak ve rektum kanserlerinin tanısında iki türlü ultrason kullanılmaktadır. Endorektal ultrason denen yöntemde, bu işlem için özel bir transdüser doğrudan rektuma sokulur. Bu tetkikle, rektum kanserinin barsak duvarını aşıp aşmadığı, çevre dokulara yayılıp yayılmadığı değerlendirilebilir.
Kalınbağırsak tümörleri iyi ya da kötü huylu olabilir. İyi huylu tümörler oldukça seyrek, kötü huylular ise çok daha yaygındır.
Patoloji laboratuvarın yoğunluğuna ve inceleme süresine bağlı olarak kolonoskopi sonucu birkaç gün içerisinde çıkabilmektedir.
Evre III'de 5 yıllık göreceli sağ kalım yaklaşık %71'dir. Hastaların %22'si bu evrede tanı alırlar. Metastatik Evre IV'de 5 yıllık göreceli sağ kalım oranı %14'lere kadar düşmektedir. Ancak halen bu evresindeki kanser hastaları için de farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Patoloji Laboratuvarında en az 1 gün süren işlemlerden geçtikten sonra biyopsi örnekleri Patoloji uzmanı tarafından mikroskopta değerlendirilir, bazen ek incelemeler gerekir ve bu süre birkaç gün daha uzar, bu durumda sonucun çıkması en erken 1 gün, ek tetkik gerekirse 2-3 gün sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri