Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol. Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir.
Algoritmik düşünme, bir görevi tamamlamak için algoritmaların veya talimat setlerinin kullanılmasıdır.
Algoritmalar, bir problemi sonlu zamanda çözebilmek için geliştirilmiş, açık, yürütülebilir, sıralı, basit ve gerektikçe tekrarlanan adımlardan oluşan yöntemlerdir. Hazırlanan bir algoritma genel olarak 3 farklı şekilde gösterilebilir.
Algoritma, belirli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için çözüm yolunun adım adım tasarlanmasıdır. Algoritmalar sadece bilgisayar bilimlerinde değil hayatın her alanında kullanılır. Örneğin bir yemek yaparken, o yemeğin tarifindeki adımlar aslında bir algoritmadır.
Algoritmalar, bilgi teknolojilerinin (BT) çoğu alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bilgi işlemde algoritmalar, bilgisayarlara eylemleri tamamlamaları için ardışık kılavuzlar sağlar. Aslında bunlar, bir görevin nasıl tamamlanacağını tam olarak açıklayan kesin talimat listeleridir.
İlgili 31 soru bulundu
Algoritmalar matematik problemlerinin çözümünde ve yazılım geliştirme sürecinde kullanılırlar. Ancak algoritma bir programlama dili değildir. Bir hesap makinesinin bir sayının karekökünü hesaplayabilmesi ve işletim sisteminin işlemciyi nasıl çalıştıracağı da algoritma aracılığı ile ifade edilir.
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir.
Yaklaşık MÖ 1600 - Babilliler bilinen ilk çarpanlara ayırma ve kök bulma algoritmasını geliştirdiler. 263 - Gaussal eleme, Liu Hui tarafından tanımlandı. 1671 - Newton-Raphson metodu, Isaac Newton tarafından geliştirildi.
“Algoritma” kelimesi 9. yüzyılda yaşamış Horasan doğumlu matematikçi Ebu Cafer Muhammed İbn-i Musa el Harezmi'nin (al-Khowarizm) adından gelmektedir.
Algoritma, basit bir problemin nasıl bir yol izlenerek çözüleceği hususunda bize yardımcı olmaktadır. Algoritma hazırlamanın diğer bir faydası ise program yazarken yapmak istediğimiz işe bütüncül bakarak en sade haliyle yapılmasına olanak sağlamasıdır. Algoritmanın basit bloklardan oluşan kendine has bir dili vardır.
Algoritmalar bir dizi talimat içerdiği gibi başlangıç girdisi kullanır. ilk veri olarak kullanılan başlangıç girdisi karar vermek için kullanılır. Girdi verileri karar verme süreçlerini içeren bir dizi talimat ve hesaplama süreçlerinden geçirilir.
Algoritma en temel tanımı ile bir problemin çözümünde izlenecek yol olarak açıklanabilir. Genellikle bilgisayar biliminde ve matematik işlemlerinde tanımlanan, belli bir başlangıcı ve sonu olan çözüm yöntemine verilen addır.
Algoritmik düşünme tarzı yada sistematiği de çözmek istenilen bir problemin net basit ve küçük adımlar halinde nasıl yapılacağının belirlenmesi ve sıralanması olarak tanımlanabilir.
Algoritma Nedir? Belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yoldur. Bir problemin çözümünün basit, net, sıralı biçimde belirtilmiş halidir.
Algoritma sözcüğü, Özbekistan'ın Harezm, bugünkü Türkmenistan'ın Hive kentinde doğmuş olan Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi'den gelir. Bu alim 9. yüzyılda cebir alanındaki algoritmik çalışmalarını kitaba dökerek matematiğe çok büyük bir katkı sağlamıştır.
Algoritma, Cebrin atası ve kurucusu olarak bilinen Harezmî tarafından 9.yüzyılda cebir alanındaki araştırmaları neticesinde ortaya çıkmıştır. Avrupalılar, Harezmî ismini telaffuz edemediklerinden dolayı algorizm (Arap sayıları kullanarak aritmetik problemler çözme kuralları) olarak kullandılar.
Algoritma, bir işi yapmak için atılan adımların işlem basamakları halinde yazılması. Akış diyagramı da işlem basamaklarının geometrik şekillerle görselleştirmektir.
Augusta Ada King, Lovelace Kontesi (10 Aralık 1815 - 27 Kasım 1852), Augusta Ada Byron adıyla doğan ve günümüzde yaygın olarak Ada Lovelace adıyla bilinen, İngiliz matematikçi ve yazardır. Esas olarak Charles Babbage'in erken dönem mekanik genel amaçlı bilgisayarı Analitik Makine üzerindeki çalışmaları ile bilinir.
Algoritma kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Algoritma kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Algoritma kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı algorithme şeklindedir.
Tarih sahnesine ilk çıkan bilgisayarın adı ENIAC'tır. Bu isim, Electronic Numerical Integrator And Computer ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe olarak ifade etmek gerekirse elektronik sayısal entegreli hesaplayıcı olduğunu söyleyebiliriz.
Algoritmalar 2 Şekilde gösterilir: A) Kaba(Sözde )Kod: Algoritma ve programlar oluşturulurken ve aktarılırken kullanılan, günlük konuşma diline benzer ve belli bir programlama dilinin detaylarından uzak anlatımlardır. B) Akış Diyagramı: Sözde kod ile oluşturulan yapının şekillerle gösterilmesidir.
Bir sorunu çözebilmek için gerekli olan sıralı ve mantıksal adımların tümüne Algoritma denir.
Bu dersin temel amacı algoritma, programlama ve veri yapıları üst başlıkları altında temel kavramların ve konuyla ilişkili kavramların öğrenenlere aktarılmasıdır. Kurs kapsamında algoritma tasarlama becerisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri