Sağ eldeki yüzük parmağı, geleneksel olarak nişan yüzüğünün takıldığı yerdir. Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır. Evlendikten sonra ise bu yüzük, sol ellerindeki yüzük parmağına geçer.
Eşsiz bir kültürün en özel ögelerinden biri olan alyanslar, kadınlar için önemli olduğu kadar erkekler için de çok özel bir yere sahiptir. Erkeklerde evlilik yüzüğü hangi ele parmağa takılır cevabı için, erkeklerde evlilik yüzüğü, genellikle sağ elin dördüncü parmağı olan yüzük parmağına takılmaktadır.
Ancak bazı toplumlarda da sağ elin yüzük parmağına takılır. Sol ele evlilik yüzüğü takmak, İslam dinine göre uygun değildir. İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir.
Nişan ve söz törenlerinde tıpkı evlilikte olduğu gibi taraflara yüzük takılmaktadır. Söz ve nişan yüzükleri sağ elin yüzük parmağına takılmaktadır. Kişiler evlendikten sonra bu sağ elin yüzük parmağındaki yüzük sol ele geçirilmektedir.
Eski Mısır ve Roma'dan günümüze gelen bu kültürde, yüzük sol elinin dördüncü parmağından geçen bir damarın kalbe gittiği düşünüldüğünden bu parmağa yüzük takılmaktaydı. Bu parmaktan geçen bir damarın direk kalbe gittiği düşünülüyor ve kalıcı aşkın sembolü olduğu vurgulanmaktaydı.
İlgili 21 soru bulundu
Evlilik yüzüğü; iki elin sağ ve sol parmaklarına takılır. Ancak, yüzüğün sağ parmakta olduğu hallerde nişan yüzüğü olarak tanımlanabileceğinden bahsetmek gerekir. Bunun yanı sıra, sol parmaktaki yüzük ise evlilik yüzüğü olarak değerlendirilir.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır. Evlendikten sonra ise bu yüzük, sol ellerindeki yüzük parmağına geçer.
Bu yüzük, çiftlerin birbirine bağlılıklarını ifade etmesi yönüyle oldukça özeldir. Peki nişan yüzüğü hangi elde bulunmalıdır diye düşünüyorsanız evlilik yüzüğünden farklı olduğunu bilmelisiniz. Evlilik yüzüğünün sol ele takıldığını belirtmiştik. Evlilik öncesi süreci ifade eden nişan yüzüğü ise sağ ele takılır.
Bu yüzüklerin sağ elde mi yoksa sol elde mi olduğu, kişinin nişanlı ya da evli olup olmadığını ayırt etmedi kullanılmaktadır. Nişan töreni sırasında, çiftlerin seçtikleri yüzükler sağ elin yüzük parmağına takılır. Sağ ele takılan yüzük nişanlı olduğunu gösteren bir semboldür.
Söz Yüzüğü Hangi Parmağa ve Ele Takılır? Söz yüzüğü, genellikle genç çiftler arasında bir bağlılık ifadesi olarak sol elin yüzük parmağına takılır. Bu yüzük, nişan yüzüğünden önceki bir taahhüdü temsil eder ve genellikle daha basit ve daha az gösterişli tasarımlara sahiptir.
Eğer bir kişinin yüzüğü sağ parmağındaysa o kişi nişanlı veya sözlü, sol parmağındaysa da evli olduğunu simgeler. Günümüzde evlilik teklifi yapılırken tek taş takacak kişiler sağ el dördüncü parmağa takarken, alyans, evliliği simgelediği için sol elin yüzük parmağına takılması uygun görülmektedir.
İki tane de takılabilir mi? Kadın erkek fark eder mi? Sağ ele de, sol ele de yüzük takmak caizdir. Küçük parmağa veya yanındaki parmağa takılır.
Peygamberimiz (s.a.s) Yüzüğü Hangi Parmağa Takardı? Bütün bu rivayetlere göre orta ve işaret parmağına yüzük takmak tasvip edilmezken serçe parmak veya yüzük parmağına uygun görülmektedir. Erîs kuyusu, Mescid-i Nebevi ile Kubâ Mescidi arasındaki hurmalıklarda yer almaktadır.
Alyanslar, ilk olarak erkek ve bayana nişanda sağ elin yüzük parmağına takılırlar. Eğer bayanda bir de tektaş yüzük var ise alyans, tektaş yüzüğün üzerine takılmalıdır. Evliliğin sonrasında ise alyans, sol elin yüzük parmağına geçirilmelidir. Bir ömür boyu o parmakta taşınarak evliliği simgeleyen en değerli takıdır.
İşte bu yüzden kadının ve erkeğin yollarını birleştirmek için atmış olduğu bu adımda, sevgilerini ve bağlılıklarını ifade eden nişan yüzüğü sağ ele takılır.
Evlilik, nişan ve söz törenlerinde gelin ve damada yüzük takılmaktadır. Ancak söz ve nişan yüzükleri taraflarda sağ elin yüzük parmağına takılırken evlilik sonrasında yüzük sol elin yüzük parmağına geçirilmektedir.
Günümüzde evlilik yüzüğünün sol ele ve sondan bir önceki parmağa takılmasının sebebi ise geçmiş dönemlerdeki yanlış bir insan anatomisi bilgisi ile ilgili. O zamanlarda dolaşım sistemimizdeki ana damarın sol elimizde bu parmaktan başlayıp kalbimize gittiği sanılıyordu.
İki elin sağ ve sol parmaklarına takılan yüzüğün anlamı, bu parmağa yüzük parmağı denilmesinde anlaşıldığı üzere oldukça açıktır. Yüzük sağ parmaktaysa nişan yüzüğüdür, sol parmaktaysa evlilik.
Yüzük, her iki elin her hangi bir parmağına takılabilir. Ancak, küçük parmağa takılması sünnettir (Ibn Abidin, a.g.e., V, 316; Kamil Miras, Tecrid Tercemesi, XII, 108).
Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Alyans hangi parmağa takılır? Evlilik hazırlığında olanların, söz ve nişan yapacak olanların en merak ettikleri soruların başında yüzüklerin hangi parmağa takılacak olduğu gelmektedir. Her ne kadar farklı gibi görünse de söz ve nişan arasında bir fark olmayıp alyanslar, sağ yüzük parmağına takılmaktadır.
Her iki yüzük de çoğunlukla alyans şeklinde olur ve çiftlerin tercihlerine göre renkleri ve modelleri değişiklik gösterebilir. Çiftlerin sağ ellerinin yüzük parmaklarına takılan bu yüzükler evlenene kadar olan zamanda çiftlerin birbirine bağlılığını taçlandırır.
Erkek veya kadın fark etmeksizin nişan sürecinde sağ elde yüzük kullanılırken evlendikten sonra yüzük sol el yüzük parmağına takılır. Şık ve zarif kadın alyans modelleri QEN Alyans'ta.
Alyanslar da nişanda sağ elin yüzük parmağına takılır. Bu şekilde çiftin evlilik yolunda ilerlediği anlaşılır. Nişanlıyken tektaş ve alyansı birlikte kullanmak istiyorsanız sağ elin yüzük parmağına alyans tektaş yüzüğün üzerine gelecek şekilde takarak gündelik hayatınızda kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri