Âl-i
Âl-i İmrân Sûresi 83. Ayeti Tefsiri
Bu mânada olan hiçbir varlık da O var etmeden var olamaz ve O'nun yok kılması olmadan yok olamaz. Şu halde Allah'ın dışındakilerin hepsi gerek varlık gerekse yokluk bakımından O'nun kudretine boyun eğmiş demektir ki bu, teslimiyet ve boyun eğmenin doruk noktasıdır.
Her şeyin mülkü kendi elinde olan Allah'ın şanı ne kadar yücedir! Siz de O'na döneceksiniz. Her şeyin yönetimini elinde bulunduran çok yücedir ve siz de O'na döndürüleceksiniz. O halde her şeyin mülkü ve tasarrufu (hükümranlığı) elinde bulunan Allah'ın şanı ne yücedir.
Bu surenin hâkim konusu, bu ailenin temsil ettiği peygamberlik, İsa, Meryem ve Hristiyanlık inancıdır. Tevrat, İncil ve Kur'an'ın aynı ilahî kaynaktan geldiği, bu ilahî kitapların müteşâbih (benzetmeli) ayetler de içerdiği, fakat bunların din esaslarına zarar vermeyecek tarzda tefsir edilmesi gerektiği vurgulanır.
Meryem'in babası İmrân olmasını gerektirmektedir. Sûrenin nüzûl sebebi, peygamberlik konusuna açıklık kazandırmak, peygamberlerin Allah'a, birbirlerine ve diğer insanlara (ümmete) karşı görev ve sorumluluklarını belirlemek ve onlar hakkındaki yanlış görüş ve inanışları düzeltmektir.
İlgili 16 soru bulundu
Bu nedenle, cünüp olan ya da abdestsiz birisinin Kur'an-ı Kerim'e el süremeyeceği gibi herhangi bir ayeti de okuyamaz. Keza, başörtüsü olmadan da Al-i İmran suresi okunabilir; ancak Kur'an'a saygıdan dolayı başörtülü olmak daha iyidir.
Din düşmanlarının kurdukları tuzakların karşılıksız kalmayacağını vurgulamak üzere ve “mekera” fiilinin hainleri nereden geldiğini anlayamayacakları biçimde cezalandırma mânasını da içermesine binaen yüce Allah'ın onların planlarını boşa çıkaran tedbirleri için de bu fiil kullanılmıştır.
İkinci bölümde, Âl-i İmrân sûresi ile ilgili genel bilgiler verildikten sonra Uhud Savaşı hakkında bir bilgilendirme yapılmaktadır.
Kur'an-ı Kerim'e göre İmran, İsa'nın dedesi ve Meryem'in babasının adıdır. Çıkış Kitabında, İmran/Amram (İbranice: עַמְרָם, lit. "en yükseklerin arkadaşı"), Yohebed'in kocası; Harun, Musa, ve Miryam'ın ise babası olan İbrani adamdır.
Körü ve alacalıyı iyileştiririm ve Allah'ın izniyle ölüleri diriltirim. Evlerinizde ne yiyip ne biriktirdiğinizi size haber veririm. Eğer mü'minler iseniz bunda sizin için elbette bir ibret vardır.”
Yasin-i Şerif hastalıklara ve bela ve musibetlere karşı okunabildiği gibi ölmüşlere ve ölmek üzere olanlara okunmasının faziletli olduğu hadislerde bildirilmektedir. Yasin-i Şerif kişinin maddi ve manevi tüm istekleri için okunabileceği ve dua edebileceği surelerdendir.
Bu ayet şöyle de tercüme edilebilir: “Ne güneş aya yetişebilir ne de gece gündüzü geçebilir. Hepsi, (kendine özel) bir yörüngede yüzerler.”,Benzer mes... Devamı.. Kesinlikle güneş aya erişemez, gece de gündüzün önüne geçemez (ve böylece) her biri bir yörüngede yüzüp gider.
Muhammed'e bir hitaptır (Âlûsî, XXII, 525; krş. Taberî, XXII, 178). Ardından Kur'an'a yemin edilerek Muhammed'in Allah'a ulaştıran yol (sırât-ı müstakîm) üzerinde bulunan peygamberlerden olduğu, Kur'an'ın da gafletten bir türlü kurtulamayan kitleleri uyarmak amacıyla Allah tarafından indirildiği ifade edilir.
83: İnsana bir nimet verdiğimiz zaman kibir ve çalım içinde Allah'ı anmaktan yan çizer, hiç umursamaz olur. Başına bir kötülük geldiğine ise derin bir ümitsizliğe düşer.
İşte sizi yaratan Rabbiniz, kimin daha doğru bir yolda olduğunu en iyi bilendir. De ki: “Herkes, kendi mizaç ve meşrebine göre iş yapar. Bu durumda kimin doğru bir yol tuttuğunu Rabbiniz en iyi bilendir.” De ki: «Herkes, kendi huyuna göre iş görmededir, doğru yolu tutanı Tanrınız çok iyi bilir !»
Tefsir (Kur'an Yolu)
Eyyûb aleyhisselâm Kur'an'da adı geçen ve Allah'ın kendilerine ilim ve hikmet verdiği bildirilen peygamberlerdendir. Kitâb-ı Mukaddes'e göre (bk. Eyyûb, 1/1-42/17) Eyyûb Filistin'de Ölüdeniz'in güneydoğusunda yer alan Uts diyarında yaşamıştır.
Hanne veya Anne, Hristiyan geleneğine göre Meryem'in annesi ve İsa'nın büyükannesidir.
Kur'- ân'da adı geçen 'İmran Ailesi' ise, Hz. Meryem ve İsa'nın âilesidir.
Al-i İmran Suresi, 155. ayet: İki topluluğun karşı karşıya geldikleri gün, sizden geri dönenleri, kazandıkları bazı şeyler dolayısıyla şeytan onların ayağını kaydırmak istemişti. Ama andolsun ki, Allah onları affetti. Şüphesiz Allah, bağışlayandır, yumuşak olandır.
İmran ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir ve İmran adını koymak caizdir.
Allah Güçlüdür, intikam sahibidir. Şüphesiz, yerde ve gökte hiçbir şey Allah'a gizli kalmaz (kalacak değildir). (Ana) Rahimler(in)de size dilediği gibi suret verip (şekillendiren) O'dur. O'ndan başka ilah yoktur; Üstün, Galip ve Güçlü olandır, Hüküm ve Hikmet sahibidir.
İşte 190. âyet, bu sürecin başlatılabilmesi için insan aklını göklerin, yerin ve bunlarda bulunan varlıkların yaratılışını düşünmeye ve hikmetini kavramaya çağırmaktadır.
Ali İmran Suresinin 18. ve 19. ayet-i kerimelerinde yer alan Şehidallahü duası, kazadan ve beladan korunmak için okunmalıdır. Şehidallahü duası, her namazdan sonra okunması, günahların affedilmesi ve duaların kabul edilmesi için tavsiye edilir.
Allah'ın dostluğunu ve yardımını kazanmış olan kimse başkalarının yardımına muhtaç olmaz. O'nun yardımının tecelli ettiği yerde mağlûbiyet yoktur; yardımsız bıraktıkları ise iflâh olmazlar. Bu sebeple müminler sadece O'na dayanmalı, O'na tevekkül etmeli ve O'ndan yardım istemelidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri