Genel olarak faydalı bir içeriğe sahip olan ejder meyvesi nadir olarak bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar yaratabilir. Bu reaksiyonlara dair belirtiler dilde şişme, kurdeşen, ağız çevresinde şişme, kusma ve kaşıntı şeklindedir.
Ejder Meyvesi Zararları
Çok az kişide alerjik reaksiyona neden olan bir meyvedir. Yine de ilk kez tüketirken tedbirli olmakta fayda vardır. Ejder meyvesinin alerjik reaksiyonları vücudumuzda kendisini geçici kaşıntı ve kızarıklıkla gösterir. Aşırı tüketilmesi durumunda ishal ve karın ağrısına sebep olabilir.
Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor. Ejder meyvesinin kalorisi neredeyse yok denecek kadar az ve lifli bir yapıya sahip.
Ejder meyvesi içinde düşük oranda şeker bulundurması nedeniyle tip 2 diyabet hastalarına iyi gelir. Lifli yapısı sayesinde zayıflamaya yardımcı olur ve ciltteki nem dengesini sağlar.
Ejder meyvesinin kabuğu acı bir tada sahiptir. Bu nedenle ejder meyvesi kabuğu kesinlikle tüketilmemelidir. Tüketilmesi halinde karın ağrılarına neden olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Ejder Meyvesini Olası Riskleri
Bir de bu meyveyi tükettikten sonra idrar rengi kırmızımsı bir renge dönebilir. Meyve vücuttan tamamen atıldıktan sonra idrarınızın rengi normale dönecektir.
Pitaya betalain, lif ve fenolik bileşen içeriği ile plazmada HDL kolesterol seviyesini yükselterek, LDL ve toplam kolesterol seviyesini düşürerek antihiperlipidemik etki göstermektedir (HOSSAIN ve ark., 2021; IBRAHIM ve ark., 2017).
Ejder meyvesi üzerinde pek çok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar sonucunda meyvenin özellikle kolon kanserine iyi geldiği ortaya çıkmıştır. Antikanser özelliğine sahip olan meyve bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlıklı hücrelerin kanser hücreleri ile savaşmasını sağlamaktadır.
İçindeki siyah tohumlar, kalbe iyi gelen omega-3 ve omega-9 yağ asitleri açısından zengindir. Bağırsakların sağlıklı şekilde çalışması için gerekli olan prebiyotikler bakımından zengindir. Ejder meyvesinin faydaları arasında kilo vermeye yardımcı olması da vardır.
Olgun olan meyveyi seç.
Ejder meyvesi parlak kırmızı ya da pembe olmalıdır. Ejder meyvesinin tadı aynen kivi ve şeftali gibi tam olgunlaştığında güzel olur. Ejder meyvesinin üzerine bastır. Biraz içe doğru çöküyorsa muhtemelen olgunlaşmıştır.
Karbonhidrat, lif ve protein bakımından zengin olan ejderha meyvesi, ortalama 1,5-2 ay buzdolabında saklanabilir ancak, maksimum 15 gün içinde tüketilmesi önerilir.
Yüksek lif içeren ejder meyvesi, vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur ve bu sebeple diyet yapanlar tarafından sık sık tercih edilir.
Ejder meyvesini sindirim için ideal kılan bir diğer özelliği ise yüksek lif içeriğine sahip olması. Lifli yapısı ile bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı oluyor, sindirim kanalından düzgün geçişi kolaylaştırıyor, kabızlık, kolorektal kanseri ve irritabl bağırsak sendromunun önlenmesine yardımcı oluyor.
Ejder meyvesi, Ekvator bölgesinde yetişen ve bilimsel adı Hylocereus olan vitamin-mineral bakımından zengin tropik bir meyvedir. İnsan sağlığına sayısız fayda sağlayan ve hastalıklara karşı vücut direncini arttıran ejder meyvesi, granola tariflerinde süt ve yoğurtla birlikte tüketilebilir.
3. kabaca kivi gibidir. icinde onun gibi cekirdekleri vardir. yumusakligi ve tadi da benzer sayilabilir. ama buyukluk acisindan ejder meyvesi kividen cok daha buyuktur. 4. icinin rengi kirmizi olanlar diskinin rengini pembe yapabilir.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
Ejder meyvesi, antioksidan bakımından zengindir. İç kısmı kiviye benzeyen bu meyve ülkemizde de tüketiliyor. Tropikal bir meyve olan ejder meyvesinin tüketirken dikkat edilmesi öneriliyor. Çünkü içeriğinde barındırdığı fruktozdan ötürü, aşırı tüketilmesi halinde kilo artışına neden olabilir.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır. Meksika ve Orta Amerika kökenli olan tropikal meyvenin tadı kivi ve armutun karışımına benzetiliyor.
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
Ejder meyvesi kabuğu kesinlikle yenememelidir. Eğer yenilirse, karın ağrısına neden olur. Kalp basıncını düşürerek yüksek tansiyon hastalığının önüne geçer. İçeriğinde bol miktarda bulunan likopen sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini büyük oranda azaltır.
Bu araştırmalar sonucunda meyvenin özellikle kolon kanserine iyi geldiği ortaya çıkmıştır. Antikanser özelliğine sahip olan meyve bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlıklı hücrelerin kanser hücreleri ile savaşmasını sağlamaktadır.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirirken yüksek kalsiyum miktarı ile de kemik gelişimine destek olur. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önler. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.
Ejder meyvesini tüketmek için bir bıçağa ihtiyacınız vardır. Bıçak ile ortasından kesildikten sonra etli kısmı yani yenilecek kısmı dışarı çıkarılır. Etli kısmını direkt olarak çiğ şeklinde tüketebilirsiniz. Dilerseniz bu etli kısmın suyunu da çıkartarak o şekilde tüketebilirsiniz.
Kaktüs ailesine bağlı olan tropikal bir meyve olan ejder meyvesi içerdiği B vitaminleri sayesinde gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan enerjinin yüzde 90'ını karşılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri