Vurun Kahpeye'nin ana karakteri Aliye, Kurtuluş Savaşı romanlarında sık sık kullanılan, tipik bir karakter olarak tanımlanabilir.
Vurun Kahpeye, İstanbul'da öğretmen okulunu bitirdikten sonra Anadolu'da ismi verilmeyen bir kasabaya giden Aliye isimli genç bir kadını konu alır. Aliye, Anadolu'ya Kurtuluş Savaşı'nın ve Yunan işgalinin başlangıcından önce gider, ancak romanın büyük bölümü, Kurtuluş Savaşı sırasında geçer.
Vurun Kahpeye, Halide Edip'in ikinci romanı. 1923 yılı sonlarında Akşam gazetesinde tefrika edildi ve 1926'da ilk defa kitap olarak yayımlandı. Türk sinemasında 1949, 1964 ve 1973 yıllarında olmak üzere üç kez beyaz perdeye aktarıldı. Konusunu Millî Mücadele günlerinden alan roman ilk kez 1923 yılında basıldı.
“Vurun Kahpeye” adlı romanın sonu etkileyicidir. Aliye'ye hak etmediği sonu Hacı Fettah ve Uzun Hüseyin hazırlamışlardır.
Türk romanında sonraki yıllarda örnekleri görülmeye başlanan idealist öğretmen tipi için Reşat Nuri'nin Çalıkuşu'ndaki Feride ile Halide Edip'in Vurun Kahpeye romanındaki Aliye'nin öncü, belirleyici tiplemeler olduğu söylenebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Bereketli Topraklar Üzerinde, Orhan Kemal'in yazdığı, 1954 tarihli romandır. Romanda, para kazanmak umuduyla köyden ayrılıp şehre göçeden İflahsızın Yusuf, Köse Hasan ve Pehlivan Ali adlı üç arkadaşın başından geçenler anlatılır.
İntibah: Namık Kemal'in eseridir. İlk edebî roman olarak kabul edilir. Ali Bey, Mahpeyker'e aşık olur. Bu kötü kadından Dilaşup ismindeki cariye sayesinde uzaklaşır.
İşte aynı ses Ateşten Gömlek'te de mevcuttur. Roman Peyami'nin savaşta yaralandıktan sonra hastanede yatarken tuttuğu günlük alt türüyle biçimlenir; birinci tekil anlatıcıyı Peyami'nin sesiyle duyarız, Ayşe'yi onun gözüyle görürüz.
Yeni Turan, Halide Edib Adıvar'ın 1912 yılında yayımlanan bir romanıdır.
Kalp Ağrısı, edebiyatımızın unutulmaz yazarı Halide Edib Adıvar'ın en tanınmış, en duygusal romanlarından biri.
VATAN YAHUT SİLİSTRE (NAMIK K.) ŞAHIS KADROSU: İslam Bey: Eserin başkahramanıdır. Vatansever ve cesur bir şahıstır.
Kalp Ağrısı, Halide Edib Adıvar'ın dokuzuncu romanı. İki genç kızın aynı erkeğe aşık olmalarını konu edinir. Olaylar, Mudanya Konferansı'ndan sonraki mutlu hava içinde İstanbul'da gelişir. Romanda, kadın özverisine vurgu yapılır.
Kurtuluş Savaşı'nın ateşten gömleğinin içinden çıkmış bir roman. Halide Edib Adıvar, her birini yakından tanıdığı roman kişilerini, yani silah arkadaşlarını içtenlikle, çağına ve yaşanan acı olaylara sorumlulukla tanıklık ederek anlatıyor.
Romanda Peyami, İhsan ve Ayşe eşit ölçüde rol oynar. Hikayenin inşasında önemli olan Cemal ise, daha sonra arka planda kalır.
Ateşten Gömlek Özet
Dünya savaşında yaralanmış bir subaydır. Cemal arkadaşı Peyami'yi bölüğün binbaşısı olan İhsan ile tanıştırmaya karar verir. Daha sonra ise bu üç arkadaş sık sık bir araya gelirler. Artık çok yakın dost olan bu üç kafadar memleketin içinde bulunduğu zor koşullardan da sürekli söz ederler.
Biz de bu yazımızda bir kuşağın, kendi öz kültürünü özümse- yememiş, batı hayranı olarak yetişmiş bir tipinin, Yakup Kadri'nin “Bir Sürgün” Romanı'nın kahramanı Doktor Hikmet'in, tipik bazı özellikleri üzerinde durmak istiyoruz.
İntibah romanı, Namık Kemal'in 1873-1876 yılları arasında sürgünde bulunduğu Kıbrıs'taki Magosa Kalesi 'nde kaleme alınır. Yazarın sürgünde olması nedeniyle yazar adına yer verilmez ve Namık Kemal, romana "Son Pişmanlık" adını koyar.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmud Ekrem'in 1896 yılında Servet-i Fünûn mecmuasında (nr. 258-291, Şubat 1311 - Eylül 1312) resimli olarak tefrika edilen sonra 1897'de kitap halinde yayımlanan yılında yayımlanan romanıdır. Eser Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
İntibah ya da diğer adıyla Sergüzeşt-i Ali Bey, Namık Kemal'in, ilk kez 1876'da yayımlanan bir romanıdır. Romanda iyi yetişmiş Ali Bey'in, uygunsuz bir kadın olan Mahpeyker'e aşık olması ve bu aşkın Ali Bey'e maddi ve manevi olarak yıkım şeklinde sonuçlanması anlatılır.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri