Ya Rab, Ya Hayyü, Ya Kayyûm Ya Zel Celali vel- İkram * Allah'ım * Bize helâl rızık ver Eğer rızkımız semada ise onu indir * Eğer yerde ise onu çıkar, Uzakta ise onu yaklaştır, Yakın ise kolaylaştır. * Az ise çoğalt, Çok ise onu bereketlendir...
Zül-Celal Vel İkram Ne Demek? Zül-Celal Vel İkram; esması bize Allah'u Teala'nın ululuğunu, yüceliğini, azamet ve büyüklüğünü anlatan bir esmasıdır. Allah' u Teala kayıtsız şartsız azamet sahibidir. Allah'u Teala hiçbir karşılık beklemeksizin ihsanda bulunan ve daime verendir.
Ya Hayy ismi şerifini zikretmeye devam eden kişinin hem ömrü uzun hem de afiyette olduğu gibi kalbi de Allah ın nuru ile nurlanır. Hasta olanlar okuması halinde şifaya kavuşurken, Ya Hayyu Ya Kayyum isimlerini 184 defa zikredenin her muradı Allah ın izni ile gerçekleşir.
Zul Celali Vel İkram Ayet; “Zul Celâli vel İkrâm olan (celal ve ikram sahibi olan) rabbinin vechi (zatı) bakidir.” Manası; Celal ve ikram sahibi, celaliyle tecelli ettiği her muamelesinde mutlaka bir ikramı olan.
Zül Celali Vel İkram ismi Kur'an'da iki kez Rahman suresinde zikredilmiştir. Bunun yanında bu ismi bazı zamanlarda zikretmenin büyük faydası olacaktır. Her gün en az 100 defa okuyup vird edinen kimseler Cenabı Hakk hiç ümit etmediği yerlerden rızıklandırır. Maddi manevi hiçbir hususta yardımını esirgemez.
İlgili 28 soru bulundu
Abdestsiz zikir ve evradı okumak ayrı bir şeydir, onların içinde bulunduğu bir yazıya dokunmak ayrı bir şeydir. Abdestsiz namaz kılınmaz, fakat Kur'an okunabilir. Sadece Razzak ismi değil, Fatiha suresinden Nas suresine kadar bütün Kur'an'ı abdestsiz okumak caizdir. Caiz olmayan şey, Kur'an'a abdestsiz dokunmaktır.
2-) Rahman suresi 78. ayet تَبَارَكَ اسْمُ رَبِّكَ ذِي الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ Okunuşu : Tebârakesmu rabbike zîl celâli vel ikrâm(ikrâmi). Anlamı : Celâl ve İkram Sahibi Rabbinin İsmi Mübarek'tir (Çok Yüce'dir).
"Allahümme ente'sselâm ve minke'sselâm tebârekte ve teâleyte yâ ze'lcelâli ve'l-ikrâm. (Allah'ım sen selamsın. Selamet de sendendir. Ey celâl ve ikrâm sâhibi sen münezzehsin, sen yücesin)" derdi." [Müslim, Mesâcid 135, (591); Tirmizî, Salât 224, (300); Ebû Dâvud, Salât 360 (1513); Nesâî, Sehv 80, (3, 68).]
Rahman suresi 27. Ayette zü olarak geçiyor. Fakat Tirmizi ve riyazus salihin'de ze geçiyor.
Fıkıh kitaplarında, meselâ Tahtavî'nin Merâkiyyu'l-Felâh hâşiyesinde ve İbni Âbidin'in Reddü'l-Muhtâr kitabında selâm verdikten sonra Allahümme entesselâm ve minkesselâm tebârekte yâ zel celâli velikrâm denir; sonra üç defa istiğfar söylenir diyor.
Can verir, can alır. Ondan yücesi yoktur. Kimseye muhtaç değildir. Kullar zor durumlarda Allah'ın gücüne sığınmak için El Kayyum esmasını zikretmektedir.
Ya hayyu esması Allahu Tealanın El Hayy isminden gelmektedir. El Hayy ismi şerifi hayat veren sonsuz hayat kaynağı, can veren anlamına gelmektedir. El Kayyum ismi şerifi in anlamı ise gökleri ve yerleri ayakta tutan, varlığı daimi anlamına gelmektedir.
Allah'ın (C.C.) 99 ismi Esmaül Hüsna'dan Ya hayyü: Her şeye hayat veren diriliği sonsuz, can veren. Ya Kayyum: Daima baki bütün varlığı, gökleri,yeri ve her şeyi varlığıyla ayakta tutan. Anlamına gelir.
Perşembe günü de gece okumaları tam gece yarısı yapılır. Zül-Celal Vel İkram Zikrinin Faziletlerine ise; Bir istek ve dileğinin gerçekleşebilmesi için kişinin secdeye giderek, secdede 21 defa "Ya Zül Celal Vel İkram" zikrini her gün düzenli bir şekilde okumaya devam ederse kişinin dileği nail olur.
Peygamber (asm) selam verince -bir rivayete göre namazı bitirince- üç kere "estağfirullah" der ve şöyle söylerdi: "Allahumme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram." Bu dua farz namazlarından sonra okunduğu gibi, sünnet namazlardan sonra da okunabilir.
"De ki: Mülkün gerçek sahibi olan Allah'ım! Sen mülkü dilediğine verirsin ve mülkü dilediğinden geri alırsın." Ali İmran, 26 İnsan O'nun varlığını gözardı ederek elindeki herşeyin kendisine ait olduğunu sanır.
Celâl Allah'ın en yüksek seviyede ululuğunu ifade eder; bu anlamdaki celâlin Allah'tan başka hiçbir kimse tarafından bilinmesi mümkün olmadığından celâl ile ilgili açıklamalardan sadece cemâl (ilâhî güzellik) ve bu cemâlin celâli (celâlü'l-cemâl) yani güzelliğin aşkınlığı anlaşılır.
Esmaül hüsna da yer alan El Celil esması Allahu Tealanın büyüklük, ululuk azamet sahibi olmasını ifade etmektedir. El Celil Esması Ne Demektir? El Celil esması celal isminden gelmektedir. Celal ismi ise güç ve ululuk sahibi anlamına gelmektedir.
Aşık önce cefa çekmeli sefa sürme beklentisi olmadan... Aşk ile yola çıkmak ise niyetin, Bela ile imtihan edilirsin. Zü'l Celali ve'l ikram; önce kahır sonra ikram. Allah'ın bir adı da "Zü'l celâl-i ve'l ikram" Demek;önce celal sonra ikram Önce kahır, zulüm, imtihan, çile Sonra lütuf,sonra ikram...
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, selâm verip namazdan çıkınca üç defa istiğfâr eder ve “Allâhümme ente's-selâm ve minke's-selâm tebârekte yâ ze'l-celâli ve'l-ikrâm: Allah'ım selâm sensin. Selâmet ve esenlik sendendir. Ey azamet ve kerem sahibi Allahım, sen hayır ve bereketi çok olansın” derdi.
Sual: Namaz bittikten sonra neler yapılır? Yalnız kılmış olan veya imamla kılan kimse, selamın akabinde, (Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram) der. Bundan sonra, 3 kere (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh) der. Buna istigfar duası denir.
ANLAMI; İlâh yok ancak sen, ya Hannan(rahmeti bol) ya mennan(nimeti bol) ya semâvat ve arzın örneksiz yaratıcısı, ya zelcelâli velikram. Peygamber efendimiz ism-i a'zam hakkında bazı işaretler bildirmiştir: (“Ya bedi'assemâvâti vel erdı, ya zel-celâli vel-ikram” diye dua edenin duası kabul olur.)
Velhamdü-lillâhi rabbil'âlemîn. Velhamdü lillâhi Rabbil'âlemîn. Estagfirullah, estagfirullah, estagfirullah, estagfirullahel'azîm elkerîm ellezî lâ ilâhe illâ huvel-hayyel-kayyûme ve etûbü ileyh.
Malikül Mülk Allahu Tealanın mülkün ebedi ve tek sahibi olduğunu dilediğini var eden dilediğini yok eden dilediğini zengin dilediğini yoksul eden varlığın tek sahibi olduğu anlamına gelmektedir. Malikül Mülk esması Allahın iradesine kimsenin müdahale edemediği her şeyin tek sahibi olduğunu anlamına gelmektedir.
İhlas suresi eğer ezberden okunacak ise kişilerin namaz abdesti almasına gerek yoktur. Ancak bu sureler Kur'an'dan okunacaksa kişinin abdest alması gerekmektedir. Gusül abdesti olmayan kişilerin sureleri ezberden de okuması doğru değildir. Bu nedenle gusül alındıktan sonra okunması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri