Tekrar alkol kullanımına başlama (kayma) süreci ilk 6 ayda sıklıkla görülebilir. Bağımlılık aynı zamanda bir aile hastalığıdır.
Yüksek miktarda alınan alkole vücudumuz direnç göstermemeye başlar. Bunun sonucunda vücut alkole alışır ve her defasında bir önceki miktardan daha fazlasına ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacı gidermek için her defasında miktarın yükseltilmesi sonucunda alkol bağımlılığı oluşur.
Alkolizm, alkollü içkilere kişinin fiziki ve psikolojik sağlığına zarar verecek şekilde olan aşırı tutkunluk. Alkolizm sorunu olan kişiye ise alkolik denir. Genellikle alkole karşı düşkünlüğün başlaması, sinir gerginliğini yok etmek için içme ihtiyacının duyulmasıyla olur.
Alkol kullanımının tıbbi olarak kabul edilen normal sınırı günde erkekler için 2, kadınlar için 1 içkidir. Birim olarak 1 içki, kabaca, bir kutu yada şişe biraya, bir bardak şaraba ya da 45 ml'lik bir “tek” sert içkiye (votka, viski vb) eşittir.
Bağımlılık yapan maddeye şiddetli özlem duyma, sürekli ya da ara ara aşerme “psikolojik bağımlılık” olarak tanımlanmaktadır. Psikolojik bağımlılıkta terleme, titreme, bulantı, kusma gibi gözle görülür yoksunluk belirtileri olmamakla birlikte madde olmadığında kişinin hoş olmayan duygular hissetmesi söz konusudur.
İlgili 39 soru bulundu
- Dr. Başak: Her gün düşük dozlarla içmek veya 40 yılda bir sarhoş olmak sizin alkolik olduğunuzu göstermez.
Bazı insanlar bütün gün çok içki içerken, diğerleri çok içer ve sonra bir süre ayık kalır. Bağımlılığın nasıl göründüğünden bağımsız olarak, aşırı derecede içme davranışı sergiliyor ve uzun süre ayık kalamıyorsa, bir kişi tipik olarak alkol bağımlılığına sahiptir.
Alkolün vücutta su tutulmasını sağlayan antidiüretik hormonun salınımını azaltarak susuzluğa neden olduğunu belirten Yiğit, 'Bu susuzluktan en çok etkilenen bölgelerden biri cildimizdir. 30 gün alkol alınmadığında cilt, ihtiyacı olan neme kavuşacağından daha sağlıklı görünür, ince çizgiler, kırışıklıklar azalır.
Çok fazla alkol almak başlangıçta karaciğerde yağ birikimine neden olabiliyor. Çok miktarda içilmeye devam edildiğinde karaciğer iltihaplanabilir, bu da karaciğer yetmezliğine ve ölümle sonuçlanabilecek alkolik hepatite neden olabilir. Karaciğer kanser ve siroz riskini de artırabiliyor.
Bağımlılığa yatkın, özgüvensiz, depresif bir kişilik yapısına sahip olmak bireyleri aşırı alkol kullanımına ve sonucunda da alkol bağımlılığına yöneltmektedir. Özellikle özgüvensiz ve başarısız kişileri, normalde yapamadıkları şeyleri alkol alarak yapabileceklerini düşünürler.
Alkol kullanımının cinsellik üzerine etkileri şunlardır: Kronik alkol kullanımı sertleşmeyi bozmakta, boşalmayı geciktirmekte veya engellemektedir. Alkol cinsel istek kaybına ve fertilite azalmasına sebep olabilmektedir. Alkol kullanımı testosteron seviyesinde düşüş yaratabilmektedir.
Hafif bir alkol tüketimi, libidoyu ve rahatlığı arttıracağı için daha keyifli seks yapılmasına olanak sağlar. Özellikle şarap, likör, absinthe ve bira, seksten önce az miktarda tüketildiği takdirde sekse iyi gelir.
Kişi alkole susamış gibidir. Aşırı bir istek ve tutku ile alkol arar, bulunca su gibi içer. Günler, haftalar bazen de aylarca süren bu dönemleri daha sonra anımsamayabilir. Alışılmışın çok üstünde içmelerine karşın alkole karşı dayanıklıdırlar.
Bağımlı Kişilerdeki Tipik Davranış ve Tutumlar
Yeni bir sosyal ortama dahil olma ve bu ortama eski dostlarını ya da yakınlarını dahil etmeme. İki uçta ya da dengesiz duygudurum ve duyguları yoğun olarak yaşama (aşırı sinirlilik vb.) Kontrolsüz ya da aşırı para harcama. Diğer aktivitelere ilginin azalması
Alkol bağımlılığı (alkolizm), tedavi edilebilir bir beyin hastalığıdır. Yalnızca alkolü bırakmak tedavi süreci için yeterli değildir. Bireyin önce bu durumu kabullenip değişmesi gerekir.
Alkolü bıraktıktan sonra kısa bir süre içerisinde karaciğer kendini yenilemeye başlamaktadır. Bu süre genellikle 4-8 hafta boyunca sürmektedir ve bu sürecin sonunda karaciğer kendini onarır. Bu da ilerleyen dönemlerde ciddi sağlık problemleri yaşamanızı engeller ve sağlığınıza kavuşmanızı sağlar.
Semptomlar tipik olarak anksiyete, titreme, terleme, kusma, hızlı kalp atış hızı ve hafif ateşi içerir. Daha şiddetli semptomlar nöbetler, halüsinasyonlar ve deliryum tremensleri (DT'ler) içerebilir. Semptomlar tipik olarak son içkiden altı saat sonra başlar, 24 ila 72 saatte en kötüdür ve yedi gün sonra düzelir.
Kişinin 6 ay alkol kullanmamasına tıbbi literatürde “kısmi düzelme” adı verilmektedir. Bu nedenle tedavinin aralıklı da olsa en az 6 ay sürmesinde yarar vardır. Ancak tedavi süreci bir yıl kadar deam etmelidir. Bir yılın sonunda da gerekli durumlarda tedaviye devam edilmesi gerektiği bildirilmektedir.
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
Mesela üç büyük bira tüketimi gerçekleştirdikten sonra alkol kandan yaklaşık 5 veya 6 saat sonra atılır. Bu durumda küçük bir akının etkisi ise 8 ya da 9 saat kadar sürmektedir. Bu süre zarfı tamamlandıktan sonra ise alkolün etkisi tamamen yok olur.
Fiziksel ve mental olarak kendinizin farkına varmaya başlarsınız. Uykularınız artık daha derin ve dinlendirici olur. Bu da hem zihinsel hem de fiziksel olarak enerjiniz yükselmesini sağlar. Deriniz daha genç ve sağlıklı görünmeye başlar çünkü vücudunuzun su dengesi düzelmeye başlamıştır.
Kullanılan maddeye bağlı olarak kullanım sıklığı, kullanım süresi, kullanılan madde türüne göre değişiklik gösterse de dopamin hormonunun kullanım sürecine bağlı olarak zarar görmesi sonucu beyin doğru şekilde çalışamamaya başlar ve bağımlılık ortaya çıkar.
Bilim insanları araştırmada haftada 5 ila 10 bardak alkollü içecek tüketmenin insan ömrünü 6 aya, 18 bardak ve üstünde alkollü içki tüketmenin de 5 yıla kadar kısaltabileceğini tespit etti.
Alkol kullanımı toplumsal olarak rahatlatıcı bulunsa da psikolojik problemlere çok geniş bir kapı açar. Yaşayacağınız sağlık problemlerinin yanında zamanla cinsel isteksizlik, daha fazla sosyal anksiyete ve beraberinde sorumlulukları yerine getirememek gibi durumlara yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri