Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
Karaciğer Hasarı Olasılığını Artırır
Bu nedenle karaciğer alkol kullanımından olumsuz etkilenen başlıca organlardandır. Alkolün karaciğere zararları sonucunda oluşabilen karaciğer yağlanması, karaciğer sirozu, hepatitler gibi birçok hastalık türü mevcuttur. Bu nedenle karaciğer sağlığı için alkolden uzak durulmalıdır.
Ancak alkol tüketimi kimyasalların pankreas içerisinde kalmasına, iltihaplanmaya ve beraberinde ciddi bir hasara neden olabilir. Karaciğeriniz, içtiğiniz alkolün neredeyse tamamını parçalar. Bu süreçte birçok toksini işler. Zamanla aşırı içki, organı yağlı hale getirir ve kalın, lifli doku oluşturur.
Alkol, karaciğer, mide, pankreas ve sinir sistemine verdiği zararların yanı sıra, kalp, adaleler, kemik, kan yapıcı organlar, bağışıklık sistemi, cilt ve hatta çeşitli hormonları üreten bezleri olumsuz etkiliyor.
Kronik alkol alışkanlığı sonucunda hayati problemlerin yanı sıra iştah kaybı, enfeksiyon, cinsel iktidarsızlık ve sindirim bozukluğu gibi sorunlar da görülür. Uzun süreli alkol kullanımı yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserlerinin en önemli nedenlerinden biridir.
İlgili 16 soru bulundu
Alkol kullanımının cinsellik üzerine etkileri şunlardır: Kronik alkol kullanımı sertleşmeyi bozmakta, boşalmayı geciktirmekte veya engellemektedir. Alkol cinsel istek kaybına ve fertilite azalmasına sebep olabilmektedir. Alkol kullanımı testosteron seviyesinde düşüş yaratabilmektedir.
Bazı insanlar bütün gün çok içki içerken, diğerleri çok içer ve sonra bir süre ayık kalır. Bağımlılığın nasıl göründüğünden bağımsız olarak, aşırı derecede içme davranışı sergiliyor ve uzun süre ayık kalamıyorsa, bir kişi tipik olarak alkol bağımlılığına sahiptir.
Alkolün %90-98'i karaciğerde oksidasyon yoluyla alkol dehidrogenaz enzimi aracılığı ile önce asetaldehit ve asetik asit'e daha sonra da karbondioksit ve su aşamasına kadar yıkılır. Geri kalan alkolün %2–10 kadarı solunum ve idrar yolu ile değişime uğramadan, ihmal edilebilecek bir miktar ise ter ve feçes ile atılır.
- Dr. Başak: Her gün düşük dozlarla içmek veya 40 yılda bir sarhoş olmak sizin alkolik olduğunuzu göstermez.
Alkol kullanımının tıbbi olarak kabul edilen normal sınırı günde erkekler için 2, kadınlar için 1 içkidir. Birim olarak 1 içki, kabaca, bir kutu yada şişe biraya, bir bardak şaraba ya da 45 ml'lik bir “tek” sert içkiye (votka, viski vb) eşittir.
Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile itrah edilir. % 90-98'i, büyük ölçüde karaciğerde olmak üzere, asetaldehid üzerinden asetata metabolize edilir. Etanolün asetaldehide oksidasyonuna ADH, katalaz, ve bir mikrozomal sitokrom P450 etanol oksitleyen sistem aracılık eder.
Bilim insanları araştırmada haftada 5 ila 10 bardak alkollü içecek tüketmenin insan ömrünü 6 aya, 18 bardak ve üstünde alkollü içki tüketmenin de 5 yıla kadar kısaltabileceğini tespit etti.
Çok fazla alkol tüketerek, evlilik kurumu içerisindeki sorumluluklardan kaçmak ve bu sorumlulukları yerine getirmemek boşanma nedeni olarak kabul edilebiliyor. Bu süreçte Türk Medeni kanunu içinde bulunan ve 166.madde ile ifade edilen maddeye göre boşanma davası açılabiliyor.
Sigara kadar etkili
Araştırmada, sigara içmenin kansere yol açtığı çoğu kişi tarafından bilinen bir gerçek olmasına rağmen, az oranda alkol tüketiminin de kansere yol açtığı, kolon, göğüs, karaciğer kanserleri gibi çok sayıda kanser türü ile de bağlantılı olduğu belirtildi.
Beyinde alkolden etkilenen korteks alanının en önemli bölümü frontal korteks bölgesidir. Beyin kan akımı araştırmalarında, bölgesel kan akımı azalmasının en çok frontal ve pariyetal kortekste olduğu izlenmiştir.
Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günde bir veya iki kadeh şarap içen kadınların diğer kadınlara oranla cinsel arzularının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Alkolün vücutta su tutulmasını sağlayan antidiüretik hormonun salınımını azaltarak susuzluğa neden olduğunu belirten Yiğit, 'Bu susuzluktan en çok etkilenen bölgelerden biri cildimizdir. 30 gün alkol alınmadığında cilt, ihtiyacı olan neme kavuşacağından daha sağlıklı görünür, ince çizgiler, kırışıklıklar azalır.
Alkol kullanan kişinin uyku düzeni ve uyku kalitesi bozulur. Alkol kullanımı sık sık uyanmaya ve derin uykuya dalamamaya neden olur. AĞIZ: Alkol, ağız kuruluğu, ağız kokusu, tat alma duyusunda bozulma, ağız içi enfeksiyonlar ve diş eti hastalıklarına yol açar.
Alkol yoksunluk sendromunun uygun şekilde yönetilmemesi kalıcı beyin hasarına veya ölüme yol açabilir. Alkol yoksunluğuna bağlı beyin hasarının, NMDA antagonistleri, kalsiyum antagonistleri ve glukokortikoid antagonistlerinin uygulanmasıyla önlenebileceği öne sürülmüştür.
Alkol, karaciğerin alkol dehidrojenaz (ADH) enzimi tarafından metabolize ediliyor. ADH, alkolün içindeki etanolü parçaladığında bir zehir ve kanserojen olarak sınıflandırılan asetaldehit oluşturuyor.
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
Alkol bağımlılığı, psikoterapi, biorezonans ve ilaç tedavisi gibi yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılan ilk yöntem psikoterapidir. Psikoterapi sürecinin ardından gelen süreç ise oldukça kritiktir. Bireylerin alkol tüketmek istememesi, yeniden başlamaması son derece önemlidir.
Alkol kullanımı toplumsal olarak rahatlatıcı bulunsa da psikolojik problemlere çok geniş bir kapı açar. Yaşayacağınız sağlık problemlerinin yanında zamanla cinsel isteksizlik, daha fazla sosyal anksiyete ve beraberinde sorumlulukları yerine getirememek gibi durumlara yol açar.
Alkol, baş ağrısı ve ağız kuruluğuna neden olur. Vücudun aşırı su kaybetmesine yol açar. Göze giden görme sinirlerinde tahribata yol açarak, zamanla körlüğe kadar varabilecek problemlere neden olur. Alkol, gastrit ve ülser oluşumuna yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri