ASA 5310 (ALSİ 12) ile kullanılabilen, alüminyum ve düşük alaşımlı alüminyum malzemelerin birleştirilmesinde ve de alüminyumun paslanmaz çelikle lehimlemesinde kullanılır.Çalışma sıcaklığı 520-660 0C arasıdır. Şalümo ve fırın sert-lehimlemesine uygundur.Saf suyla karıştırılmak suretiyle macun olarak da kullanılabilir.
Piyasada alüminyum çekirdekli yapıya sahip ve kaplamalı elektrotlar bulunduğu için bu metali kaynaklama konusundaki en ucuz yol invertör ile manuel ark kaynağı kabul edilmektedir. İyi bir bağlantı elde etmek için MIG ya da TIG modları ile kaliteli bir kaynak makinesi kullanılmalıdır.
Alüminyum kaynak alüminyum parça kadar sağlam olur ancak, iki parçayı öylece eski yerine oturtup üstten doldurma kaynak yapacaklarına ustaya söylersin parçaları önce biraz taşlayarak kaynağın içerisine dolacağı "V" şeklinde bir kanal oluştursun (kaynak ağzı denir) o zaman daha sağlam olur.
Kaynak bir eritme ve katılaşma işlemidir ve kendine özgü metalürjik bir yapı ile doğar.Yapı denilince akla ilk olarak alaşım oranı yani kimyasal bileşimi gelir. Dolayısı ile alüminyum ve alaşımları ile yapılan kaynağa da alüminyum kaynak denilir.
Alüminyum alaşımlarının çoğu ışın kaynakları ile kaynak edilebilir. Belli bir ısı girişiyle kaynak edilebilen kalınlıklar geniş ölçüde değişir. Kalın kesitli malzemeler tek seferde kaynak edilebildiğinden ve oluşan IEB dar olduğundan avantaj olarak görülebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Bir alüminyum kaynak soğuduğunda ve katılaşma sırasında aşırı büzülme gerilmelerinin mevcut olması durumunda gerilme çatlaması meydana gelebilir. Bunun nedeni içbükey bir boncuk profili, çok yavaş bir hareket hızı, çok kısıtlanmış bir bağlantı veya kaynak ucundaki (krater çatlağı) çöküntüden kaynaklanıyor olabilir.
Derby 20g japon yapıştırıcısı tek bileşenli, düşük viskoziteli çok hızlı kürleşen yüksek yapıştırma gücüne sahip olan bir yapıştırıcıdır. Kullanıldığı Yerler Metal, cam, alüminyum, kauçuk, porselen ve plastik yüzeylerin hızlı yapıştırmada kullanılır.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Bakır, pirinç, bronz, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin ikisini veya daha fazlasını birleştirmek amacıyla eriyen pirinç elektrot kullanarak oksi-asetilen gazı altında yapılan birleştirme şeklidir.
Alüminyum alaşımları, yapıştırıcı bağlama, mekanik tutturucular veya sert lehimleme gibi teknikler kullanılarak çeliklere nispeten kolayca birleştirilebilir, ancak üstün yapısal bütünlük gerektiğinde kaynak tercih edilir. Alüminyum alaşımlarının çeliğe kaynaklanması zordur bir prosestir.
Çelik, bakır, magnezyum veya titanyum gibi metallerin alüminyuma doğrudan ark kaynağı ile kaynaklanması, çok kırılgan ara metalik bileşikler üretir. Bunu önlemek için işlem sırasında diğer metali erimiş alüminyumdan izole etmeniz gerekir.
Al-çelik intikal ara parçalarının en basit kullanılış şekli, parçayı Al ile çelik malzeme arasında dik tutup puntalamadan sonra önce Al tarafını MIG ile kaynatmaktır, bundan sonra çelik tarafı, pasolararası sıcaklığın 205°C'ı aşmamasına özen gösterilerek, kaynak edilir.
Atölyemizde çelik , döküm ve alüminyum tipindeki pistonların kaynağı makinaların orijinal piston ölçülerine göre veya istenilen ölçülere göre yapılmaktadır.
Bu rehber malzemeleri, sıcaklıkları, işaretleyicileri, eritkeni ve lehimi en iyi şekilde seçmeyi ve kullanmayı ortaya koyar. Alüminyum bileşenleri bir araya getirmenin en etkili yöntemi pasta ve lehim ile lehimlemektir.
Bu koruma esnasında kullanılan gazın yoğunluğu önemli bir rol oynamaktadır (4). Argon ve karbondioksit gazı yoğunluklarından dolayı gazaltı ark kaynaklarında en çok kullanılan koruyucu gazlardır.
Klimada bakır boru ve alüminyum boru arasındaki farklar
Örneğin alüminyum boruların mekaniksel dayanım özellikleri daha zayıftır. Bağlantı yaparken, yumuşak lehim, sert lehim ve kaynak tekniklerine yatkın değildir. Bu durum soğutma sanayisinde alüminyumun kullanımını azaltmıştır.
Dolayısıyla karbonlu ve hafif alaşımlı çelikten imal edilen ilave metaller, nikel esaslı alaşımların, paslanmaz çeliklerin ve yüksek sıcaklık dökme alaşımlarının kaynağında kullanılmamalıdır.
Kaynak için gerekli ısının tükenen elektrot ile iş parçası arasında oluşan ark sayesinde ortaya çıktığı bir ark kaynak yöntemidir. Ark bölgesi kaynak tozu tabakası ile kaynak metali; kaynağa yakın ana metal de ergiyen kaynak tozu ve kaynak dikişi tarafından korunmaktadır.
Kaynak değerlerinden değişikliğin en çok yapıldığı kısım, akım şiddetidir. Kaynak makineleri 10-600 amper arasında kaynak akımı üretebilirler. İşte kaynak akımının ayarlanması, bu değerler içerisinde mümkündür. Doğal olarak ayar aralığı, makinenin cinsine göre farklılıklar gösterir.
Kaynak Makinesi Kaç Amper Olmalıdır? Kaynak işleminin doğru, emniyetli, sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi için gerilimin en az 25 -55 volt, şiddetinin ise maksimum 10 -600 amper olması gerekir.
Kaynak kırılması, uygun olmayan bir kaynaktan, şerit testere çarkında çok fazla gerilim olmasından veya hatta böyle bir kırılmaya yatkın kötü kaliteli bir bıçaktan kaynaklanır. Testere bıçağı kaynakta kırılmıyorsa, bıçağın bükülmesi gibi erken aşınmaya neden olacak başka faktörler de var demektir.
Alüminyum, başka bir metal parçasına veya başka bir malzemeye, onu güvende tutacak bir yapıştırıcı ile yapıştırılabilir. Metaller için epoksi yapıştırıcı veya su geçirmez epoksi, alüminyum gibi gözeneksiz yüzeyleri diğer yüzeylere yapıştırır.
Alüminyum ve alüminyum alaşımları, "kromat kaplama" veya "kromatlama" adı verilen, korozyona dayanıklı bir dönüşüm kaplamasıyla işlenir. Genel yöntem; alüminyum yüzeyini temizlemek ve ardından bu temiz yüzeye konsantre kromat kaplama ürünü kullanılarak asidik bir kromat bileşimi uygulamaktır.
* Metal, Lastik, Plastik, Porselen, Deri, Alüminyum, Mücevharat, Cam, Seramik, Alçı, Ahşap gibi malzemeleri mükemmel yapıştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri