Yaygın kanıya göre, alkollü içki vücudun savunma mekanizmasını zayıflatır ve virüslerin saldırısına açık hale getirir. Doktorların bu konuda pek bir çalışması olmamakla birlikte, yapılan bazı bağımsız araştırmalar, düzenli (ama az) içki içenlerin soğuk algınlığına daha az yakalandığını göstermiştir.
Gribe yakalananların bol sıvı tüketmesi gerektiğini belirten Hazar, kahve ve alkol tüketiminin sıvı kaybına neden olduğu ve bu ikilinin enfeksiyon durumunda tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
GÜNDE iki kadehten fazla şarap içenlerin, içmeyenlere oranla soğuk algınlığına yüzde 44 daha az yakalandıkları saptandı. Bunun, şaraptaki antioksidan özelliklerinden kaynaklanabileceği bildiriliyor.
Soğuk algınlığında eski peynirlerden uzak durun
En çok mayalı alkollü içkiler uzak durulması gereken içeceklerdir.
İlgili 19 soru bulundu
Fakat unutulmamalıdır ki soğuk su, alkol ve kafein içerikli içerikler boğaz ağrısına iyi gelmemektedir. O nedenle bu tür içeceklerden bu süreçte uzak durulmalıdır.
Viski damar tıkanıklığını ve pıhtı olasılığını önlemek ile kalmıyor, felç ve kalp krizi riskinide en aza indiriyor. İçerdiği antioksidanlar, kolesterolün damarlarınızı tıkamasını engelliyor, hatta iyi kolesterolünüze olumlu etkide bulunarak artmasını sağlıyor.
Biranın içeriğindeki sarhoş edici etanol güçlü bir antiseptik olmasına karşın, soğuk algınlığına karşı iyi bir çözüm değildi. Mikropların yok edilebilmesi için kandaki en uygun alkol içeriği düzeyi %60'ın üzerinde olmalıydı. Ne yazık ki, bu miktar sizi de öldürebilir.
- “Grip; öksürük, balgam ve geniz akıntısı yaparak beyne giden üst solunum yollarını temizliyor. Eğer bu boşaltım gerçekleşmezse vücutta atık kalmasına sebebiyet vermiş oluruz.
Zencefil, ıhlamur, ekinezya ve yeşil çay, soğuk algınlığına iyi gelen bitki çayları arasında yer almaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir yapıya sahip olan kuşburnu çayı, adeta C vitamini deposu olarak bilinmektedir. Günde 2-3 bardak kuşburnu çayı tüketimi önerilmektedir.
Alkol kullanımının vücut ısısını artırdığına dair yanlış bir inanış mevcuttur. Aksine, alkol vücut sıcaklığını düşürmektedir. Alkol kullanan kişinin cilt damarları genişlemekte ve vücudun yüzeyine daha fazla kan ulaşmaktadır. Bu durum vücutta ısı kaybına neden olmaktadır.
Örneğin, ılık su ve bal karışımı boğazın yumuşamasını sağlar. Bununla birlikte, yutkunmayı daha da zorlaştıracak asit oranı yüksek meyve ve içecekler, baharatlar, alkol, kahve ve atıştırmalık kuru gıdalardan uzak durulmalıdır.
Yaklaşık 40 bin olayı içeren bir araştırmada da, az zarar görmüş genç hastaların vücutlarında alkol bulunmasının, beyinlerinde oluşabilecek kabarıklık ve iltihap yayılmalarını daha çok önlediği ortaya çıktı (alkol iltihaplanmayı engeller).
Alkol Kullanımı
Ayrıca akut ve kronik enfeksiyonlar, pankreatit, kalp hastalığı riskini de artırır.
Alkol, beynimizdeki gama-aminobutrik (GABA) reseptörlerine yapışır. Bu sinir taşıyıcıları, sakinleştirme görevi görürler. Alkol ayni zamanda bize dopamin salgılatır. Dopamin de mutluluk ve ödül ile eşleşen sinir taşıyıcısıdır.
Grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücüler sıklıkla kullanılır. Tedavide aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır. Bol sıvı alınmalı ve yatak istirahati yapılmalıdır. Taze meyve ve sebzeler bol tüketilmelidir.
Soğuk bir duş almak bağışıklık sistemine güç vererek hastanın soğuk algınlığını atlatmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş ise kişiyi rahatlatır, kaslarını gevşetir, ağrıları azaltmaya yardımcı olur ve uykuya dalmayı kolaylaştırır. Böylelikle soğuk algınlığına sahip hastalara da iyi gelmektedir.
Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.
Evet, tuzlu su veya antiseptik bir gargara boğaz ağrısını hafifletebilir. Bu, boğazdaki mikropları öldürmeye ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
Su, meyve suyu, ıhlamur, ekinezya ve nane çayı başta olmak üzere bol sıvı tüketilmeli: Soğuk algınlığının yol açtığı vücuttaki su kaybını telafi etmek için hastalık süresi boyunca bol su, taze meyve suları ya da ıhlamur, ekinezya ve nane gibi bitki çayları tüketilmelidir.
Kafein ve alkolden kaçının
Boğaz ağrısından yakındığınızda kafein ve alkol içeren içeceklerden kaçınmanız gerekiyor, çünkü bu içecekler vücuttan su atılımına, bunun sonucunda da boğaz ağrısının artmasına neden oluyor.
Birden fazla araştırmaya göre, günde bir bardak viski içmek, kalp hastalığı ve kalp yetmezliği riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Harvard tarafından yapılan bir araştırmaya göre, makul miktarda alkol kanınızdaki “iyi kolesterol” miktarını yükseltir. Bu, kalp hastalığına karşı doğal bir korumadır.
Viski endişe ve stresi azaltarak, sinirlerinizi rahatlatıyor. Vücudunuzda ki dolaşımı hızlandırır, tüm organlara taze ve oksijenle dolu kan hücreleri gönderir. Bir yada iki kadeh viski sizi anında rahatlatmaya ve sakinleşmeye yöneltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri