Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
Beyin, Sinir Sistemi ve Ruh Sağlığına Zarar Verebilir
Aşırı alkol sistemi beyin, sinir sistemi ve de ruh sağlığı üzerinde belirgin riskler oluşturabilir. Etil alkol, beyin hücreleri arasındaki iletişimi azaltarak sarhoşluğa neden olur.
Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile itrah edilir. % 90-98'i, büyük ölçüde karaciğerde olmak üzere, asetaldehid üzerinden asetata metabolize edilir. Etanolün asetaldehide oksidasyonuna ADH, katalaz, ve bir mikrozomal sitokrom P450 etanol oksitleyen sistem aracılık eder.
'Alkol tüm merkezi sinir sistemini baskılıyor'
Zafar, Gaba'nın beyni yavaşlattığını ve özellikle beynin düşünme süreci ve kontrol duygusunu yöneten kısımlarında, korteksteki reseptörlerde etkili olduğunu belirtiyor.
Alkol, vücudunuz mikroplarla savaşmak için ihtiyaç duyduğu beyaz kan hücrelerinin sayılarını düşürdüğü için bağışıklık sisteminizi de zayıflatır. Uzun süreli aşırı alkol tüketenlerin zatürre ve tüberküloz gibi akciğer hastalıklarına yakalanma olasılığı daha yüksektir.
İlgili 32 soru bulundu
Sigara akciğeri, alkol karaciğeri harap ediyor
Sigara; akciğer, meme, pankreas ve kolon kanseri riskini artırmaktadır. Alkol tüketimi de karaciğer hücrelerinde yağlanmaya, siroz hastalığına sebep olabilmektedir.
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
Alkole bağlı karaciğer hastalığının 3 ana tipi vardır: Alkole bağlı karaciğer yağlanması(basit yağlanma), alkolik hepatit ve siroz.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir. Alınan alkol mideden başlayarak barsak ve sinirim sistemimizce hızla emilir ve vücut sıvısına geçer.
Hipertansiyon, kalp ritim problemi, kalp büyümesi, kalp kasında kasılma bozukluğu, kalp yetmezliği olan hastaların kesinlikle alkol tüketmemesi gerekir. Sık ve fazla miktarda tüketilen alkolün bazı kişilerde kalp kasına doğrudan olumsuz etkisi vardır. Kalp büyümesiyle beraber kalp yetmezliğine sebep olur.
Vitamin eksikliği birkaç temel nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenler; yetersiz beslenme, vücudun yeterli miktarda emilim yapamaması ya da vücutta eksikliğe neden olan herhangi bir hastalıktır. Aynı zamanda, alkol bağımlılığı B vitamini emilimini ciddi oranda azaltır.
Vücuttan atılmasını hızlandırmak için ise yapılması gereken tek şey bol su içmek. Su, karaciğerin alkolü daha hızlı çözmesine yardımcı oluyor.
1) Beyin Fonksiyonlarını Bozar
Alkolün en fazla zarara uğrattığı ve olumsuz yönde etkilediği organ beyindir. Alkol alındığı ilk andan itibaren beynin mantıklı düşünme, karar verme ve harekete geçme işlevlerini bozar. Alkol alımı sonrasında yaşanan kazaların ve hatta can kayıplarının ana sorumlusu bu durumdur.
Alkol kullanımının cinsellik üzerine etkileri şunlardır: Kronik alkol kullanımı sertleşmeyi bozmakta, boşalmayı geciktirmekte veya engellemektedir. Alkol cinsel istek kaybına ve fertilite azalmasına sebep olabilmektedir. Alkol kullanımı testosteron seviyesinde düşüş yaratabilmektedir.
Alkol bağımlılığı, psikoterapi, biorezonans ve ilaç tedavisi gibi yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılan ilk yöntem psikoterapidir. Psikoterapi sürecinin ardından gelen süreç ise oldukça kritiktir. Bireylerin alkol tüketmek istememesi, yeniden başlamaması son derece önemlidir.
İşte, konuya dair merak edilen ayrıntılar... Bazen keyif almak bazen de stres atmak için başvurulan alkollü içkilerin kandan atılmasının oldukça uzun sürdüğü, üç büyük biranın kandan 5-6, küçük rakının da 8-9 saatte atılabildiği bildirildi.
Tam tersine su içmek alkolün etkisini azaltır. Su içerek alkolün yol açtığı su kaybını azaltmış olursunuz. Ayrıca su içmek midenizi dolduracağından daha az alkol almanızı sağlar.
1 duble rakı, viski, votka ya da 2 kadeh şarap, 2 bardak bira içtiğinizde 0.5 promile karşılık gelecek miktarda alkol almış oluyorsunuz... Alkolün en az miktarı bile sürücülük becerilerinizi bir çok açıdan etkiler!
Alkole bağlı basit yağlanma genellikle belirti vermez, kendini sınırlayıcıdır ve alkolü bıraktıktan yaklaşık 4-6 hafta sonra tamamen normale dönebilir. Ancak birçok bilimsel araştırma bu hastalarda alkolün bırakılmasına rağmen %5-15 oranında yine de siroza gidiş olabileceğini göstermiştir.
Karaciğer yağlanması olup alkolu bırakanlarda uzun süre sağlıklı bir yaşam söz konusu olmaktadır. Karaciğer yağlanması olan hastalar alkol almaya devam ederse ortalama 8-10 yıl içinde siroza ilerlemektedir. Sonuç olarak alkole bağlı karaciğer yağlanması ''sessiz bir tehlike'' olarak değerlendirilmelidir.
4 aylık tedavide hükümetçe onaylanan iki ayrı ilaç kullanılıyor: Acamprosate ve Naltrexone. Acamprosate daha çok alkolü bıraktıktan sonra yaşanan sıkıntıları azaltıyor. Naltrexone ise alkollü içkinin vücutta yarattığı rahatlama hissini önlüyor. Bu şekilde hastanın alkole karşı duyduğu istek azalıyor.
Şeker içermeyen alkollere votka, cin, tekila, rom ve viski gibi içkiler verilebilir. En sağlıklı içki hangisi? En sağlıklı içki kırmızı şaraptır. Kırmızı şarabın kontrollü tüketildiğinde kalbe iyi geldiği bilinmektedir.
Alkol kullanımının tıbbi olarak kabul edilen normal sınırı günde erkekler için 2, kadınlar için 1 içkidir.
'Gençler daha da az içmeli'
Ögel, buna göre bir haftalık tüketim için üst sınırın erkeklerde 21, kadınlarda ise 14 standart içki olduğunu belirtiyor. Erkekler için haftalık 21 kadeh şarap ve 10.5 duble rakı üst sınır sayılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri