Böyle söylemek caiz midir? Evet, caizdir. İllallah demek, (Ancak Allah…) demektir.
Dolayısıyla 'Allah' bu adla veya 'esmâ-i hüsnâ' adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte, dinimizin bildirdiği mutlak kemal sahibi, noksanlardan münezzeh olan yüce Allah'ı 'Tanrı' diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz."
Bunlar, kullanılması ya da kullanılmaması bakımından naslarda her hangi bir izin ya da yasak olmayan, ancak mana yönünden de tazim ve hürmet ifade eden isim ve sıfatlardır. Bu gibi isim ve sıfatları, alimlerin cumhuru, ihtiyatı göz önünde bulundurarak yasaklamışlardır.
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. İslam inancına aykırı olmaz.
Alemlerin yaratıcısı olan Yüce Allah (c.c) yerde ve gökte aranmaz, O ilmiyle, kudretiyle, hikmetiyle.. her yerdedir. Çünkü Allah'ın olmadığı hiçbir yer yoktur. O'na bir mekân ve yer isnat etmek söz konusu olamaz.
İlgili 19 soru bulundu
İşte bu Allâh'ın mekândan münezzeh olduğuna delildir.” Eğer “Allah her yerdedir” dersen, buna şöyle cevap veririm: Daha önce güneşin vücûdu/varlığı ve kendisi ile değil ışığı ve zuhûru ile her yerde olması gibi, O'nun zâtı ile değil sıfatlarının eserleri ve zâtının nurları ile her yerde olduğuna işâret etmiştim.
"Ya ilahi" anlamında "Tanrım" ifadesi kullanılabilir. Buna göre "tanrı" kelimesi "Allah" lafzının yerini tutmaz. Ancak kişi isterse Allah'ı niyet ederek, bir yaratıcıyı kasdederek, İlah ya da Tanrı diyebilir.
Basra okulu onu irticali bir kelime veya gizli, yüce gibi anlamlara gelen “lyh” kökünden türemiş “lah”ın belirgin formu olarak değerlendirmişlerdir. Diğerleri ise kelimeyi Eski Suriye dili veya İbraniceden ödünç alınma, çoğunluk ise Arapça Al-ilah'ın kısaltılarak Allah şekline dönüştürülmesi olarak kabul etmişlerdir.
Osmanlı Türkçesi الله, o da Arapça ﷲ (llāh). (Bir görüşe göre Arapça belirli tanımlık olan el edatı ve tanrı mânâsına gelen ilâh kelimesinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.
Değerli kardeşimiz, "Allah" lafza-i celalin başında buluna Elif harfi Arapçada “E”dir, öyle okunur. Fakat bunun kişilere göre telaffuz tarzı E ile A arasında olursa bir şey olmaz. -Türkçe'de “Ellah” yerine, “Allah” yazılıp okunmasının sebebi, Lafza-i celalin Lamlarının kalın okunmasını sağlamaya yöneliktir.
4- (Allah yazdıysa bozsun) demek, dua niyetiyle caizdir. 5- Kâfire, (dayı, amca, dayıcığım, buyurun) demek, âdet olarak söylendiği için caizdir.
Aleviler “amin” yerine “Allah Allah” de- meyi tercih ederler. Bu husus kesin ve vaz geçilmez bir ilke olarak görülür.
Aleviler ise, Amen veya Amin yerine, Allah Allah veya Allah kabul buyursun derler... Duanın, yalvarışların, zikirlerin doğruca Allah'a yönelik olduğu için sonuçta kabul edecek olan da, olmayan da yine Allah'tır.
Daha geçmiş dillere gidersek Latincede “Deus” demek. Uzatmayayım… Hıristiyanlar “Tanrı” demiyor.
Dolayısıyla “Allah” bu adla veya “esmâ-i hüsnâ” adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte dinimizin bildirdiği mutlak kemâl sahibi, noksanlardan münezzeh olan Yüce Allah'ı “Tanrı” kelimesi ile ifade etmek de İslâm inancına aykırı olmaz.
Özetle, Arap yarımadasında el-İlah diye put olduğuna dair bir veri mevcut değildir. “Allah” lafz-ı celali ise el-ilah kökünde türemiş de olabilir, türememiş de olabilir. Her ikisini savunanlar olsa da türemediğini savunanlar çoğunluktadır.
Allahü teâlânın kıdem sıfatı da vardır. Yani evveli yoktur, yaratık, yani mahlûk değildir. Allah'ın yarattığı her şey mahlûk olur. (Allah, evveli olmayan, yani kıdem sıfatlı bir varlık, yani bir ilah yaratabilir mi?) demek tenakuz [çelişki] olur. Yaratılan şey yaratıktır, mahlûktur.
Allah ve 19 mührü, Kuran'da Allah kelimesi ve türevleri 2698 kez geçmektedir. Bu 19'un tam katıdır. Kuran'da Allah isminin tüm türevleri 1820 ayette olmak üzere toplam 2698 adet geçmektedir (Numarasız Besmeleler hariç).
Allah'ın (İslam'da Tanrı'nın adı) tarihsel olarak İslam öncesi Arabistan'da ay tanrısı olarak tapınılan bir tanrı olduğu varsayımı, 20. yüzyılın başlarında ortaya atıldı.
Allah'ı gözümüzle görmememizin nedeni, kudret ve ilmiyle her şeyi kapsamasından ve zıddının yokluğundandır. Mesela, atmosferin yer küreyi her yandan kuşatması gibi, güneşin de bütün feza âlemini kuşattığını farz etsek, o zaman güneşi göz ile görmek mümkün olmaz.
Hadislerde de kalem hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Resûl-i Ekrem kalem hakkında şunları söylemiştir: Allah'ın ilk yarattığı şey kalemdir.
3- Genelde yaratılışın anlatıldığı ayetlerde Allah “Ben” der. Mesela “Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım” ayetinde olduğu gibi. Ancak yaratılışın anlatıldığı bazı ayetlerde de “Biz” tabiri geçer. Bununla kastedilen ise o anda meleklerin o yaratılışa şahit olduğu ve orada bulunduğudur.
Allah, kainatı yaratan, her şeye gücü yeten, doğmamış ve doğurmamış olan, kudret sahibi demektir. Allahu Teala ve Alim-Allah şeklinde de kullanılır. Arapça kökenli bir kelime olan Allah, Tanrı, Rab ve Hüda sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Tanrı ya da ilah, özellikle tek tanrılı inançlar tarafından evrenin tek yaradanı ve yöneteni olduğuna inanılan doğaüstü varlık. Çok tanrılı inançlarda genelde ilahların cinsiyeti bulunur ve erkek olanlarına tanrı, dişi olanlarına tanrıça denir.
İlahiyatçı-Yazar Mahmut Toptaş, Kur'an-ı Kerim'de çokça geçen "İlah" kelimesinin anlamını açıklayarak, "İlah, Allah'tan başka yaratan, yaşatan ve yöneten yoktur demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri