“Dertlerin, belaların gelmesine sebep, günah işlemektir. Fakat, belalar, sıkıntılar, günahların affedilmesine sebep olur. O hâlde, dostlara, belaları, sıkıntıları çok vermek lazımdır ki, günahları kalmasın. Allahü teâlâ, sevdiklerinin günahlarını affetmek için, onlara dert, bela gönderiyor.
Bu dünyada doğum, ölüm, tabiî afetler gibi iyi kötü bütün her şey Allah'ın izni ve iradesiyle meydana gelmektedir. Dolayısıyla insana maddî ve manevî zarar veren bütün bela ve musibetler de Yüce Allah'ın izni ve iradesi dâhilinde gerçekleşmektedir.
Bela, hastalık ve musibetler, günahların kefareti (affolması) için gelir. "Dünyada musibetlere maruz kalıp da güzelce sabreden kimse, ahirete günahsız gider veya günahları azalır." 3. Cennette yüksek derecelere kavuşması için mümine musibet gelir. Bunun için peygamberlere çok bela ve musibetler gelmiştir.
Musibetler, gaflette olan insanın uyanmasına vesile olur. Bunun için, “Bir musibet bin nasihatten evlâdır” denmiştir. Musibetlere müptelâ olmamak için ilahî nizama uymak gerekir. Gelen musibetten kurtulmak için hatasını düzeltmek, bağış dilemek, belânın üzerinden kalkması için yüce Allah'a niyaz etmek lâzımdır.
İnsanın başına, kendi fiilinin neticesi olarak bir musibet geldiği gibi, insanın isteği dışında dış faktörlerin etkisiyle de musibet gelebilmekte, Kur'an'da Allah'ın insanları imtihan etmek için musibet verebileceğine işaret edilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Hz Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?” İlmin kapısı cevap verdi: “Allah'a yaklaştırıyorsa imtihandır, uzaklaştırıyorsa cezadır.”
"Dünya insan için bir imtihan sahnesidir, ömür denilen şey de bu imtihanın süresidir. Bu imtihan ömrün sonuna kadar, son nefes çıkıncaya kadar sürer. Neticesi ise burada değil ahirettedir. Bütün imtihanlardan aldığı neticeler değerlendirilecek, başarılı veya başarısız olduğu ilan edilecektir.
''Bismillâhillezi lâ yedurru ma'asmihi şey'ün fil erdi ve lâ fissemâi ve hüves-semi'ul alim'' duasını sabah 3 kere okuyana, akşama kadar, akşam okuyana da, sabaha kadar hiç bela gelmez. -Korkulu yerde ve düşman karşısında, emin ve rahat olmak için Li ilafi'yi ,Kureyş suresi okumalıdır.
Bela ve musibetlere karşı müminlerden beklenen Cenab-ı Hakk'ın takdirine boyun büküp sabır göstermektir. Hz. Allah (CC) Kur'an-ı Kerim'inde: “Müjdele o sabırlılara ki onlar başlarına bir musibet geldiği vakit (Biz Allah'a aitiz), nihayet O'na döneceğiz derler.” (Bakara, 156).
Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Bismillâhillezi lâ yedurru ma'asmihi şey'ün fil erdi ve lâ fissemâi ve hüves-semi'ul alim duasını sabah 3 kere okuyana, akşama kadar, akşam okuyana da, sabaha kadar hiç bela gelmez.)
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
Dine gelen musibetler ile insanlar Allah'ın(c.c) çizdiği yoldan uzaklaşır. İşte en büyük musibet budur yani kulun Allah'tan uzaklaşmasıdır. Bu öyle bir musibettir ki kişi hem dünyada iken ruhi bir ızdırap çeker bunalımlara girer hem de ahirette büyük azaplara giriftar olur Allah(c.c) muhafaza.
Allah'ın vahiyle konuşması, vahyin şiddet ve zaaf yönüyle çeşitli mertebelerini içine alabilir. Hem peygamberlere hem de Hz. Musa (as)'ın annesinde olduğu gibi, diğer insanlara, gerek yakazada, gerekse rüyada olan ilâhî mesajı ifade eder. Dolayısıyla, buradaki vahiy, “ilham” manasını da tazammun etmektedir.
Dertlerin, belaların gelmesine sebep, günah işlemektir. Fakat, belalar, sıkıntılar, günahların affedilmesine sebep olur. O halde, dostlara, belalar, sıkıntılar çok gelirse günahları kalmaz. [Ama tevbe, istigfar edince de, günahlar affolur.
Musibete uğramış kimse öncelikle beden, akıl ve duygu sağlığına önem vermelidir. Bunun için maddî-manevî vesilelere tevessül etmeli, bir taraftan da dua ve tazarru ile her şeyin Rabbi ve mâliki olan Yüce Mevlâya yönelmelidir.
Bela kelimesinin sözlük anlamı imtihandır. Musibet ise imtihanın malzemesini teşkil eden sorulardır. Her musibet bir beladır, fakat her bela musibet değildir. Nitekim Kuran'da bela kelimesi güzel imtihan anlamında da kullanılmıştır.
Ayetlere ve hadislere baktığımızda musibetlere şükredilmez hamd edilir noktasında uyarıda bulunulduğunu görmekteyiz. Şükür; Arapça kökenli bir kelime olup dilimizde teşekkür etmek anlamındadır. Bize yapılan bir iyilik, sunulan bir ikram karşılığı veya sonrası yapmamız gereken teşekkürdür.
Bir diğer hadiste ise “Yorgunluk, hastalık, keder, üzüntü, eziyet ve iç sıkıntısından, ayağına ba- tan dikene varıncaya kadar müslümanın başına gelen her şey sebebiyle Allah, onun günahlarını örter”6. Hadislerde belirtilen “Allah'ın günahları dökmesi ve örtmesi” nden maksat, onları affetmesidir.
İşte o noktada Allah bizden sabırla ve tevekkülle kendisine sığınmamızı istemekte. Dolayısıyla her an şükür, sabır ve dua halinde olmalıyız; kulluğun gereği de budur. Umarız ki Allah saydığımız bu sebeplere binaen bize hastalık gibi, mal kayıpları gibi musibet göndermez veya onları hafifletir.
Muhammed Masum hazretleri buyuruyor ki: Dertlerden kurtulmak ve murada kavuşmak için 500 kere Lâ havle velâ kuvvete illâ billah demeli, okumaya başlarken ve okuduktan sonra yüzer kere salevât-ı şerife okuyup dua etmelidir.
Korkulu şeyden kurtulmak ve bir dileğe kavuşmak için Taha suresinin 37. âyetinden [velekaddan] 39. âyetin sonuna [ala ayniye] kadar olan kısım, su geçirmez bir şeye 7 defa sarıp veya içi görünmeyecek şekilde PVC yaptırıp yanında taşımalıdır.
Allah'a bu esma ile dua eden bir acizin intikamını Allah onun yerine almaktadır. Bu sebeple El-Müntakim sıfatı, aynı zamanda zarar verenin yaptığını karşılıkla ödeştiren olarak ifade edilmektedir. El-Müntakim Faziletleri Nedir? El- Müntakim genellikle zulüm ve düşmanın kötülüğünden kurtulmak için okunan bir esmadır.
Bu ayetlerde insanın en çok sevdiği şeylerden imtihan edileceği anlaşılmaktadır. Şu halde sevdiklerimizle imtihan oluyoruz ve vefat edinceye kadar da imtihan olacağız; unutmamak gerekir ki, imtihan oluyorsak Allah bizi seviyor demektir. Önemli olan bunun farkında olarak imtihana razı olmaktır.
EN ZOR İMTİHAN
En sıkıntılı imtihan, imtihanı yapandan gafil olmaktır. Hayat, bu gerçeği anlayacak kadar kısa, bu gerçeği kolayca taşıyamayacak kadar uzundur. Rutinin ve durağanlığın sisi, her an mucize, tecelli ve harikalarıyla zuhur eden Rabbimizin azametini idrak etmemize mânidir.
Hazreti Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen musîbet imtihan mıdır, yoksa ceza mı?” Hazreti Ali şöyle cevap verir: “Eğer başımıza gelen musîbetler bizi Allah'a yaklaştırıyorsa birer imtihandır. Eğer O'ndan uzaklaştırıyorsa, birer cezadır.” Olaya bu yönüyle bakmak gerekir. Musîbetler bizi Allah'a daha da yaklaştırmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri