İlahi yardımların zamanı, insanlar açısından bazen gecikme olarak algılanmıştır. Allah'ın ilm-i ezelisinde ise yardımın gerçek zamanı, tahakkuk ettiği zamandır.
Nitekim Bedir Savaşı ve zaferi de bunun ilk örneğidir. Allah Teâlâ, savaşta yaptığı yardımların haricinde de kullarına bazı kolaylıklar sağlayarak yardım ettiğini; bazı kullarına yardım etmeyerek, işlerini zorlaştırdığını açıklamaktadır.
O, dostlarını ve sevdiği kullarını korur, gözetir ve onlara yardım eder. Nitekim Bedir Savaşı'nda melekleriyle müminlere yardım etmiş ve onları düşmanlarına galip getirmişti. Uhud Savaşı'nda da müminler tamamen imha edilmekten Allah'ın yardımıyla kurtulmuşlardır.
- Bazı alimlere göre, ayette yer alan “Allah'a yardım etmek” konusu üç şekilde anlaşılabilir: a) Allah'ın dinine ve onun ortaya koyduğu hak yoluna yardım etmek. b) Allah'a iman eden, ona taraftar olan ve onun adına hareket eden müminlere yardım etmek.
Cenab-ı Allah, “Bir işe azmettiğin zaman Allah'a dayan.” 7 buyurur. Bir işte gerekli çabayı gösterip Allah'a dayanan insana Allah'ın yardımı gecikmez. Ancak işten hak ettiği çabayı esirgeyen, işine hile yapan, Allah'a dayanmayan, umduğu başarılı neticeye ulaşamaz. Çünkü Allah ona yardım etmez.
İlgili 40 soru bulundu
Sıkıştıkları, güçlerinin son noktasına geldikleri ve kalplerinde karışıklık oluştuğu bu zor durumlarda Allah'ın farklı yardım ve desteğini müşahede etmişlerdir.
Dua ibadettir. Allah iman edenlerin velisi koruyucusudur. Bununla birlikte Allah iman ettiğini söyleyen bu ümmet Allah'ın yardımını vadettiği şartları yerine getirmedikleri için ilahi yardım ve destekten mahrum olmaktadırlar.
Üç kişi vardır ki Allah kıyamet günü onlarla konuşmaz, hadisinin hikmeti nedir? "Üç kişi vardır ki Allah Kıyamet Günü onlarla konuşmaz. Onları temize çıkarmaz. Onların yüzüne bakmaz ve onlara acıklı bir azab vardır: Zina eden ihtiyar, yalan söyleyen idareci ve kibirli fakir."
Allah kuluna üç şekilde cevap verir; * 'Evet' der, istediğini verir.. 'Hayır' der, daha iyisini verir.. 'Bekle' der ve en iyisini verir..
- Allah sevdiği kullarına verdiği sıkıntının amacı, onları saptıracak olan nefsani arzu ve isteklerden uzak tutmaktır. Allah hiç bir zaman kulunun kaldıramayacağı bir yükü yüklemez.
Allah kullarını daima gözetler ve gerektiğinde müdahale eder. Bu müdahalelerin sonuç itibariyle genellikle inananların lehine, inkârcıların ise aleyhine olduğu söylenebilir. İslam literatüründe “Allah'ın yardımı” olarak ele alınan bu mü- dahalelerin gerçekleşmesi için bir takım şartların oluşması gerekmektedir.
Hadis-i şerîften anlaşılmaktadır ki, Allah Teâlâ bir kulu sevdiği zaman onu meleklere ve insanlara da sevdirir. Buradan şu sonucu çıkarmamız mümkündür: Müslümanlar arasında sevilen bir kişinin bu durumu, onun Allah katında da sevildiğinin göstergesidir.
Buna göre Allah kuluna olan yakınlığını duasına icabette bulun- makla, onlara yardım etmekle ve her şeyi koruyup muhafaza etmekle göstermiş- tir. Kul ise Rabbine olan bağlılığını, O'na yaklaşmak için çeşitli vesileler araya- rak ve secde ederek gösterir.
Allah (cc), verdiği akıl nimeti ve dini vasıtasıyla kullarına doğru yolu mutlaka gösterir. Şeytan ve nefis de insanı yanlış yola sokmaya çalışır. İnsanlar Allah'ın (cc) gösterdiği doğru yolu seçebilecekleri gibi şeytanın gösterdiği yanlış yola da gidebilirler.
Peygamber efendimiz de sıkıntılı hissedilen zamanlarda okuması gereken bir duayı söylemiş. O dua da şöyledir: La ilahe illallahül'azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il'azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül'Arş-il-kerim. Anlamı: Allah'ım beni tüm sıkıntılarımdan kurtar.
El-Muiz esması anlamı ile Allah'ın yüceliğini ifade eden isimlerden birisidir. El-Muiz isminin anlamı, dilediğini aziz eden, izzet, ikram veren, yardım eden şeklinde açıklanmaktadır. Allah'ın dilediği zaman istediği kullarına yardım edebileceğini, yüceltip, izzet ve ikram verebilecek güçte olduğunu ifade etmektedir.
Allah, Müslüman'ın duasını kabul eder. Ama bazen bazı duaları geciktirir. Onun da bir sebebi, bir hikmeti vardır. Peygamber Efendimiz, "Duanın kesin kabul edileceğine inanarak dua edin" buyuruyor.
d) Israrla dua edilmelidir. Bir mümin, ettiği duanın kabul edilmesi hususunda aceleci olmamalıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Sizden herhangi biriniz 'dua ettim de kabul olunmadı' diyerek acele etmediği sürece duası kabul olunur.” (Buhârî, De'avât, 22 [6340]; Müslim, Zikir, 90-92 [2735] ).
Allah kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmezmiş. Bir şeyi istemek ona nail olacaksınız demektir. Yani Allah size dua etmeyi nasip ettiyse duanızı da kabul edecektir.
İnsanlar ve cinler, mahşerde toplandıktan sonra muhakeme olunmak için çeşitli korku ve sıkıntılar içinde uzun müddet bekletileceklerdir. Bu müddetin bin ila elli bin yıl arası olduğu söylenir. Allah'ın indindeki bir gün, dünya ölçülerindeki bin yıla tekabül etmektedir.
Evet insanlar birbirlerini tanıyacaklar; cennetlikse cennette, cehennemlikse cehennemde beraber olacaklar.
Buna göre, haşir meydanında ilk diriltilecek olan Peygamber Efendimiz (asm)'dir. Bundan sonra elbette diğer peygamberler olacaktır. Peygamberlerden sonra ilk diriltilecek olanlar ise Peygamber Efendimiz (asm)'in ümmeti olacaktır. Bu ümmetin sıralamasının da son hadiste geçtiği şekilde olacağı söylenebilir.
Allah'ın bizim duygularımıza benzer bir sevinmesi ve üzüntüsü de olmaz.
Allah kâfirleri, verilen tüm imkân ve nimetlerin sahibini inkar edenleri sevmez. Allah zalimleri, zulmü meslek edineni sevmez. Allah hainleri ve günahkârları sevmez. Allah bozguncuları ve bozgunculuğun hiçbir türünü sevmez.
İnsani Yardımın Amacı Nedir? İnsani yardım faaliyetleri belirli bir amaç doğrultusunda düzenlenir. Bu faaliyetlerin en temel amacı yaşanan doğal afet, savaş ve zulümler karşısında insanların daha fazla acı çekmelerinin önlenmesidir. Önlenemeyen acıların ise azaltılması insanı yardımlarla mümkün olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri