6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu'nun 347. maddesine göre belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, sözleşmenin bitimine en az 15 gün kala yazılı bildirim yolu ile kira sözleşmesini feshedebilir. Bildirimde bulunulmadığı takdirde kira kontratı 1 yıl süre ile yenilenmiş kabul edilir.
Kira sözleşmesi belirli süreli olması halinde sözleşme sona ermeden en az 15 gün önce bildirimde bulunularak kiracı tarafından feshedilebilir. Kiraya veren ancak 10 uzama yılının ardından uzayan yıldan 3 ay evvel bildirimde bulunmak suretiyle sözleşmeyi feshedebilir.
2-SÖZLEŞMEDEN CAYMA(DÖNME): Kira sözleşmesi sürekli edimli bir sözleşme olduğu için kural olarak sözleşmeden dönme sadece sözleşmenin ifasına başlanılmamışsa mümkün olmaktadır. Dolayısıyla kira sözleşmesi kurulduktan hemen sonra fakat daha sözleşmenin ifasına başlanmadan önce taraflardan biri sözleşmeden dönebilir.
Kira sözleşmesi iki yolla feshedilebilir. Bu yollara dava yolu ile fesih işlemi diğeri de bildirim yoluyla sözleşmenin feshedilmesidir. 1 yıllık kira sözleşmesi feshi konusunda mülk sahibinin her yıl için sözleşmenin bitimine 3 ay kala bildirimde bulunmak gerekmektedir.
Kira sözleşmesini feshetmek isteyen taraf, sebebini ortaya koymalı ve bunu karşı tarafa bildirmelidir. Gerçekleştirilen bildirim ile sözleşme tek taraflı olarak feshedilmiş olacaktır. Bununla birlikte, sözleşmenin önemli bir sebeple feshedilmediğini ileri süren karşı tarafın mahkemeye başvurması mümkündür.
İlgili 24 soru bulundu
Buna göre sözleşmeyi feshetmek isteyen kiracı, öncelikle kiraya verene yazılı bildirimde bulunmalıdır. Bu bildiriminin sözleşmenin sona erdirileceği tarihten en az üç ay önce yapılması gerekir. Fesih bildirimi sürelere uygun yapıldığı takdirde kira sözleşmesi, altı aylık fesih döneminin sonunda sona erecektir.
Sözleşmenin Feshi
Sözleşmede düzenlenmemişse, Kanun'da o sözleşme için düzenlenmiş özel bir fesih sebebi varsa o sebebe dayanarak, böyle bir hüküm yoksa TBK genel hükümlerine göre sözleşme feshedilebilir. Sürekli edimli sözleşmeler için genel bir hüküm TBK m. 126'da yer almaktadır.
Bu 14 günlük süre içerisinde kira sözleşmesinden caydığını ev sahibine bildiren kiracı sözleşmeden cayma hakkını kullanıp kira sözleşmesini sonlandırabilir. Cayma hakkını kullanan kiracı eğer ev sahibine veya aracı emlakçıya bir kaparo vermişse bunun iadesini alamaz. Ödenen kaparo ev sahibine veya emlakçıya kalacaktır.
Kira sözleşmesinin süresinden önce iptali durumunda ise ev sahibi ve kiracının hakları bulunmaktadır. Sözleşmenin kiracı tarafından erken iptal edilmesi halinde ev sahibi kalan süre için olan kira bedelini talep etme hakkına sahiptir.
Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
İmzalamış olduğunuz sözleşme taahhütlü abonelik sözleşmesi için kanunda öngörülen geçerlilik unsurlarını taşıdığı durumda sözleşmenin tüketici tarafından haklı bir nedenle feshedilmesi halinde yine cayma bedeli ya da cezai şart ödemeden fesih işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı istediği zaman kiralananı tahliye edebilir. Ancak kiraya veren TBK md.347 gereği, kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
Ön ödemeli konut satış işleminde, daha önce ev satışlarında proje teslimine kadar alıcının cayması karşılığında tazminat ceza bedeli olarak yüzde 2 olarak ödenmesi istenirken, bu tazminat yeni düzenlemeyle yüzde 8'e yükseltildi. Herhangi bir gerekçe göstermeden Satıştan dönme hakkı için süre de 24 aya düşürüldü.
6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu'nun 347. maddesine göre belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, sözleşmenin bitimine en az 15 gün kala yazılı bildirim yolu ile kira sözleşmesini feshedebilir. Bildirimde bulunulmadığı takdirde kira kontratı 1 yıl süre ile yenilenmiş kabul edilir.
Türk Borçlar Kanunu madde 337/2 uyarınca belirsiz süreli kira sözleşmelerinde kiracı, herhangi bir sınırlama tabi olmaksızın ve sebep göstermeksizin dilediği zaman sözleşmeyi sona erdirebilir.
Kiracının kira sözleşmesinden önce sözleşmeyi fesh etmesi durumunda kiracı mülk sahibine erken tahliye tazminatı ödemek zorundadır. Bu yüzden kiracı evden çıkmaya karar verdiğinde öncelikli olarak mal sahibi ile anlaşma yoluna gitmelidir. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise kiracı gerekli tazminatı öder.
Kiracının imza ve tarih itirazları, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yapılmadığında, imza ve tarih inkarı olarak kabul edilmez. Kiracı, sadece “tahliye emrine itiraz ediyorum” şeklindeki beyanıyla tahliye taahhüdündeki tarih ve imzayı kabul etmiş sayılır.
Kira sözleşmesi süresi ne kadar? Ev sahibi ve kiracıyı güvence altına alan kira sözleşmeleri 1 yıl geçerli olacak şekilde hazırlanır ve bitimine 15 gün kala yenilenmesi gerekir. Yenilenmeyen kira sözleşmeleri aynı koşullarla 1 yıl daha geçerli olur.
Kiracının sözleşmeye aykırı olarak haklı bir nedeni olmaksızın kiralanandan erken çıkması halinde belli bir tazminat yükümlülüğü oluşsa da; bu durum kira ilişkisi kapsamında ödediği depozitonun iadesini talep edemeyeceği anlamına gelmeyecektir.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Kira sözleşmesi sona erdirilip taşınmazın tahliye edilmesi durumunda, vadeli hesapta bulunan depozito, kiraya veren tarafından sözleşmeyle ilgili yasal yollara başvurulmadıysa sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren üç ay sonra kiracıya iade edilecektir.
Taraflardan birinin sözleşmeyi tek taraflı olarak feshi ile fesih hüküm ve sonuçlarını doğurur ve bu noktada ancak feshin haklı ya da haksız olduğu ileri sürülebilir.
İptal sebepleri ise TBK'da dört ayrı hükümde düzenlen- miştir. Bu sebeplerden üçü irade bozukluklarına ilişkindir. Yanılma (TBK m. 30 vd.), aldatma (TBK m. 36) ve korkutma (TBK m. 37), bir hukuki işlemin iptaline neden olan irade bozukluğu halleridir.
Feshe bağlı bir tazminat doğmaz. Ancak feshe neden olan olaydan ötürü genel hükümlere göre tazminat doğabilir. Feshe bağlı olarak işçi veya işverene yukarıda bahsettiğimiz tazminat sorumluluğu doğar. İş Kanunu 25/2'ye göre fesih haricinde işçi kıdem tazminatı alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri