Allah bana yeter. O, ne güzel vekildir.” diyerek reddettiğini ve Allah'a tevekkül ettiğini bildirmiştir. 7 Bilindiği gibi, neticede Allah Teâlâ da, kendisini kâfî görerek tevekkül eden Peygamberini mahcup etmemiş ve ateşe serinlik verme özelliği yükleyerek onu selamete kavuşturmuştur.
"Allah bize yeter, o ne güzel vekildir" sözünü, ateşe atıldığında İbrahim aleyhisselâm söylemiştir. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem de bu sözü "Müşrikler size karşı toplandılar, başınızın çaresine bakınız!" dediklerinde söylemiştir.
Hasbünallahü ve nimel vekil duası; Allah bize yeter, O ne güzel vekildir demektir. Bu hem bir dua hem de bir zikirdir. İnsanların yaptıkları her işte, başlarına gelen her türlü sıkıntıda, başlanacak her bir işte Allah'ı vekil kılmak bu dua ile mümkündür. Allah'ın vekilliği ile işler yoluna girer ve kolaylaşır.
Hasbünallahü ve nimel vekil, "Allah bize yeter, O ne güzel vekildir" anlamına gelen bir duadır. Kuran-ı Kerim'in Al-i İmran Suresi'nin 173. ayetinde geçen bu dua, Müslümanlar tarafından sıklıkla kullanılan bir tevekkül ifadesidir.
#BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM #Hasbinallah ve nimel vekil Arapça yazılışı; حَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ Hasbinallah ve nimel vekil Türkçe anlamı; Allah bana yeter O, ne güzel bir vekildir.
İlgili 27 soru bulundu
(Âl-i İmrân Suresi - 173 . Ayet)
Zikirlerin en kıymetlisi olarak kabul edilen Hasbinallah ve nimel vekil, sıkıntıya düşen kişilerin Allah'a sığınmak için okudukları duadır.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Hz. Peygamber'in sihirli beyanında buyrulduğu gibi, “Yüce Allah acizliği kınar, hâlbuki akıllı olmalısın. Bir işin üstesinden gelemediğin zaman, 'Allah bana yeter, O ne güzel vekildir.
Okunuşu: Hasbunallahu ve ni'me'l-wekîl ni'mel mewla ve ni'men nâsîr. Anlamı: Allah bize yeter, o ne güzel vekildir. O ne güzel Mevla o ne güzel yardımcıdır.
İmam Mâtürîdî, “vekil olarak Allah, yeter” âyetinin tefsirinde vekile; “şeytanın özendirmelerinden seni koruyan, hilelerine karşı sana destek veren, sığınacak bir yer bulmanı sağlayan” veya “bütün işlerinde güvenebileceğin gerçek dost” anlamı vermiştir.
Eğer (İnananlara bu derece düşkün olan bu elçiden) yüz çevirirlerse, onlara deki “Kendisinden başka ilah olmayan Allah bana yeter. Ben güvenip, O na teslim oldum. Büyük arşın sahibi de O dur.” Eğer yüz çevirecek olurlarsa onlara de ki: "Allah bana yeter, Allah'tan başka hiçbir tanrı yoktur.
Hasbinallah kelimesi, "Allah bize yeter" anlamında kullanılıyor. Arapça Olan Hasbinallah Kelimesinin Türkçe Anlamı Nedir? Hasbinallah, birçok kişi tarafından gün içinde kullanılabiliyor. Allah bize yeter anlamıyla bilinen bir kelime türüdür.
Bes Farsçadır. Allah bes ifadesinin Arapçası (Hasbiyallah) demektir. Hasbiyallah, Allah bana yetişir demektir. Hasbünallah ise, Allah bize yetişir, kâfi gelir demektir.
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM Hasbinallah ve nimel vekil Arapça yazılışı; حَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ Hasbinallah ve nimel vekil Türkçe anlamı; Allah bana yeter O, ne güzel bir vekildir.
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler.
Değerli kardeşimiz, Hayızlı bir kadının belirttiğiniz ifadeleri kullanması caizdir. Hayızlı kadın tesbih çekebilir, dua okuyabilir, salavat getirir, dua maksadıyla Kur'an'dan bir veya bir kaç ayet okuyabilir.
Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Mümin kullar, yaptıkları her işte Allah'ı vekil tutar. Çünkü her iş sadece Allah isterse ve izin verirse hayırla sonuçlanır. El Vekil esması, kullarını her an gözeten, onları belalardan ve sıkıntılardan uzak tutup hayra yönelten demektir.
Hasbiyallah kelimesi tevekkül etmeyi gösteren en güzel dualardandır. Anlamı ise Allah bize yeter O Allah bize kafidir Ancak o bize yardım eder anlamına gelmektedir.
Doğru kullanımı hasbi şeklinde olmalıdır.
Bu söz Hz. Peygamber'le birlikte müslümanlara ulaştığında onlar, “Hasbünallahü ve ni'me'l-vekîl” (Allah bize yeter, O ne güzel vekildir) dediler. İşte bu olay üzerine inen bu âyet her türlü olumsuzluğa rağmen müslümanların Allah ve Resûlü'ne olan imanlarını, güvenlerini ve kararlılıklarını göstermektedir.
O ne güzel vekildir". 173-174. (Bir kısım) insanlar mü'minlere, “(Düşmanınız olan) insanlar size karşı ordu toplamışlar, onlardan korkun!” dediklerinde, bu söz onların îmânını (n kemâlâtını daha da) artırdı ve “Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!” dediler.
"Kadınlara, oğullara, yığın yığın biriktirilmiş altın ve gümüşe, soylu ve özel yetiştirilmiş atlara, sağmal hayvanlara ve ekinlere aşırı sevgi besleme insanlara süslü gösterildi." Fakat burada asıl süslü gösterilip çekici kılınan sevgi ve arzular değil, arzulanan şeyler yani ayette sayılanlardır.
İlahiyatçı-Yazar Mahmut Toptaş, Kur'an-ı Kerim'de çokça geçen "İlah" kelimesinin anlamını açıklayarak, "İlah, Allah'tan başka yaratan, yaşatan ve yöneten yoktur demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri