Veli demek: Allah dostu yani Allah'ın buyruklarına tabi olup, inanıp itaat eden kimseler demektir. Allah a dost olmuş, Allah'ı seven ve Allah'ın da onları sevdiği kulları demektir.
Şu halde Allah'a iman eden ve takvâ (günah işlemekten sakınma, Allah'a saygı) bilinciyle yaşayan her müslüman Allah dostudur.
Halk kültüründe evliya
Yalnızca Allah'a güvenen, onu dost edinen, o nedenle dünyevi herhangi beklentileri olmayan tasavvuf literatürü içerisinde "Hak'tan aldığını halka veren" olarak da tanımlanmıştır. Evliyanın en büyük özelliği Allah'tan başkasını dost edinmemeleri ve ona tam tevekkül içinde olmalarıdır.
Bunun için tarikatlara girerler; tarikat liderlerine ve şeyhlere intisap ederler. Her tarikatın lideri mutlaka belli aşamalardan geçer, icazetler alır, sonra posta oturur. Tarikat şeyhi olan bir kimse aynı zamanda keramet gösteren Allah dostu olarak değerlendirilen velilerdendir, ermiş zatlardandır.
Her dönemde olduğu gibi günümüzde de evliyalar bulunmaktadır. buyurarak her mü'minin veli olduğunu bildirir. Veli, dost, yani Allah dostu demektir.
İlgili 43 soru bulundu
Allah a dost olmuş, Allah'ı seven ve Allah'ın da onları sevdiği kulları demektir. Yukardaki ayette ise, "Allah müminlerin velisi, dostudur" buyrulmakta, ve öyle olunca, iman edip itaat eden, Allah'ın emirlerine uyup, yasaklarından sakınan kulları, Allah'ın dostlarıdır.
İlk kadın evliyalardan, Mısır'ın başkenti Kahire'de 2013'te yaşanan olayların sembolü olan Râbia el-Adeviyye'nin hayat öyküsünden örnekler veren Prof. miriam cooke, Hindistan'da yaşayan kadın evliya Bibi Fatma ve Leyla Ayşe'nin hayatlarından ve benzerliklerinden söz etti.
Kadiri Tarikatı'nın kurucu olan Abdülkadir Geylani Hazretleri 1078 yılında (H.470) İran'ın Geylan şehrinde dünyaya gelmiştir. Asıl adı Ebu Muhammed'dir. Muhyiddin, Gavs-ül-a'zam, Kutb-i Rabbani, Sultanü'l-evliya, Kutb-i a'zam gibi lakapları vardır.
Allah dostları kadere razı olan, belaya sabreden, nimetlere şükreden insanlardır. Onlar her daim Hakk'a muvafık olarak davranırlar. Allah'ın dostluğunu kazanmış, onun tarafından değer görmeyi hak etmiş insanlardır.
Hâtem-i evliya, âhir son zamanda gelecek velilerin sonuncusu demektir. Nitekim Hakîm-i Tirmizî -kuddise sırruh- Hazretleri şöyle buyurmuşlardır: "Âhir zamanda Mehdi yokken, henüz yaklaştırılıp seçilmemişken; aradaki boşlukta, Hâtem'ül-velâye'den başka adâleti (hakkâniyeti) ayakta tutacak kimse olmaz.
Bunlar sırasıyla Aziz Mahmud Hüdai, Hz. Yuşa, Telli Baba ve Yahya Efendi...
Ancak devamındaki ayette ise, razı olduğu kullarına gelecek ve geçmişten bilgiler vereceği haber verilir. Demek ki, Allah bildirirse Allah'ın sevgili kulları yani evliyalar da gaybı bilebilir.
Velî sözlükte “yardım eden, koruyan; yardım edilen, korunan” anlamlarına gelir. Kelimenin çoğulu olan evliyâ Türkçe'de tekil anlamda da kullanılır. Kur'an'da Allah'ın evliyasından bahsedildiği gibi şeytanın evliyasından da bahsedilir (Yûnus 10/62; Âl-i İmrân 3/175).
Allah'ın En Sevdiği Kulu 1 / Hazreti Peygamberimizin Hayatı
Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever. Allah zorluklara sabredenleri sever.
Evliyalar yaşamları boyunca sık sık riyazet yaparlar, az uyur, az konuşur ve az yerler. Sık sık Allah'ı zikredip ona layık bir kul olmaya çalışırlar. Vakitlerinin çoğunu ibadet ederek geçirirler. Nefislerini her türlü kötülük ve günahtan arındırdıkları için kalp gözleri açıktır.
Abdülkadir Geylani, 1166'da Bağdat'ta vefat etti. Türbesi Bağdat'tadır. Muhyiddîn, Kutb-i Rabbânî, Kutb-i a'zam, Gavs, Gavs-ül a'zam, Sultân-ul-evliyâ (evliyaların sultanı) olarak da anılır.
Hemen söyleyelim: Fatih Zeyrek'te Mehmed Emin Tokadî Hazretleri, Eyüp Nişanca'da Murad-ı Münvezî Hazretleri ve Üsküdar'da Abdülfettah Bağdadî Akrî Hazretleri.
Sey-u Suluk yolunda en yüksek mertebeye erişmiş olan, dünya nimetlerinden tamamen vazgeçip Allah'a yönelen insanlara ermiş denir. Tasavvufta ermişler için insan-ı kamil ve gavs olarak adlandırılır.
Şeyh Şaban-ı Veli, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli ile Anadolu'nun büyük evliyalarından biri olarak kabul ediliyor.
Üç büyük evliya var ki alimler tarafından makamlarının yüksekliği özellikle belirtilmiştir. Kim bunlar: Fatih Zeyrek'te Mehmed Emin Tokadi Hazretleri, Eyüp Nişanca'da Murad-ı Münvezi Hazretleri Üsküdar'da Abdülfettah Bağdadi Akri Hazretleri.
Başta Somuncu Baba Hazretleri olmak üzere Cemaleddin-i Aksaray-i Hazretleri gibi 7 bin evliya Aksaray Ervah Kabristanlığı'nda metfun bulunuyor. Kabristana defalarca nur indiği söylenirken, Evliya Çelebi Seyahatname'sinde Aksaray'ı "evliyalar şehri" olarak tanıtıyor.
Muhammed Salim hazretlerine, (Bir kimsenin evliya olduğu nasıl anlaşılır?) dediklerinde, (Tatlı dili, güzel ahlakı, güler yüzü, cömertliği, münakaşa etmemesi, özürleri kabul etmesi ve herkese merhamet etmesi ile bir kimsenin veli olduğu anlaşılır) buyurdu.
Allahü teâlânın rızasına, sevmesine kavuşarak, veli, evliya olur. Kalbde tabiat hâlini almadan, kendini zorlayarak günahlardan sakınmak, takva olur ise de, evliya olmak için, günah işlememek tabiat, huy hâlini almalıdır. Bunun için de, kalbin temizlenmesi lazımdır. Kalbin temizlenmesi, İslamiyete uymakla olur.
M.S. 963-1033 ( Hicri 352-425) yılları arasında yaşayan evliyanın asıl adı Ali Bin AhmedCaferdir. Bugünkü İRAN'ın Horasan bölgesinde Bistam kasabasına bağlı Harakan köyünde doğmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri