Midede yaşanan şişkinlik, gergin, dolu ve çoğunlukla ağrılı bir his verir. Bu durum genellikle sindirimle ilgili bir sorundur. Ağır bir yemek yemek, gazlı içecek tüketmek, adet kanaması, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve asit reflü gibi durumlar da mide şişkinliğe yol açan faktörler arasındadır.
Karında yaşadığınız şişlik; gaz, hazımsızlık, şişkinlik ve guruldama şeklinde karşımıza çıkar. Bu durumların çeşitli belirtileri söz konusu olabilir. Çölyak hastalığı, mide ve bağırsak kanserleri, gastrit ve rahatsızlıklar karış şişliğine sebebiyet verebilir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur.
Kişilerin şikâyetlerini iyi dinlemeleri gerektiğini söyleyen Doç. Zorlu, “Devam eden karın şişkinliği ve yanında başka şikâyetlerin olması; karın bölgesinde hassasiyet, şiddetli ishal ve dışkıda kan görülmesi, yüksek ateş, 6- 8 saat yemeden ve içmeden kesilme gibi şikâyetler varsa muhakkak hekime başvurmak gerekir.
Karında şişlik 2 haftadan uzun sürüyorsa…
Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Zorlu, 'Karın şişkinliği, karın bölgesinde yer alan organların (mide, bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak, üreme organları, mesane ve bu organlarla ilişkili kan damarları) hafif veya ciddi hastalıkları sonucunda olabilir. Bu nedenle önemsenmesi gereken belirtilerden biridir.
Kanser daha da ilerlediğinde karın bölgesinde, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler gözlenir.
"Karın şişkinliği, doğal bir durum olabileceği gibi hastalık habercisi de olabilir" diyen Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Zorlu, "Karın şişmesi genellikle sindirim sisteminin normal işlevinin bozulması ve bağırsak gazında artış olması sonucu ortaya çıkar.
Şişkinliğinin en büyük sebeplerinden biri sindirim sisteminde meydana gelen problemlerdir. Çölyak hastalığı, duedenum'un (onikiparmak barsağı), gastrit, kabızlık, mide ve bağırsak kanseri, safra kesesi problemleri, mide fıtığı gibi rahatsızlıklar bağırsak ve mide de gaz birikmesine yol açar ve şişkinlik oluşur.
Hareket etmek sindirim sisteminin kasılmasına yardımcı olacağı için yürüyüşe çıkmak, sabahları limonlu su içmek, zencefil, zerdeçal ve nane çayı gibi bitki çayları içmek ve karın masajı yapmak mide şişkinliğini geçirmeye yardım edebilir.
Vedat Göral, pandemi stresi ve değişen yeme alışkanlığıyla birlikte bağırsak şişkinliği şikayetlerinin arttığına dikkat çekti: Şişkinliği gidermek için nane, melisa çayı, papatya, zencefil, zerdeçal, probiyotikler, tarçın, elma sirkesi, hardal, sade soda veya doğal maden suyu yarar sağlar.
Melisa çayı: Limonlu su önerisine ek olarak melisa çayının da şişliklerde oldukça etkili olduğunu ifade eder İbrahim Saraçoğlu. Gün içinde 1 fincan melisa çayı içenlerin karın şişliği şikayetlerinin son bulduğunu söylemektedir. Aynı zamanda her sabah bir fincan yoğurt suyu içilmesinin de iyi geleceğini belirtiyor.
En sık görülen nedenler iri tahıl bağırsak sendromu ve mide sistemi mideyle ilgili problemlerken safra kesesi ve pankreas hastalıkları biraz daha geri planda kalmaktadır. Bunun dışında besin alerjileri laktoz alerjisi, laktoz intoleransı çölyak gibi eşlik eden hastalıklarda gaz şişkinlik nedeni olabilirler.
Mide ve bağırsak gibi sindirim sitemi organlarında yaşanan bu duvar gerilimi sinir uçlarının uyarılmasına yol açarak nefes darlığı, çarpıntı, kontrolsüz gaz çıkarma, sık geğirme isteği, düzensiz tuvalete çıkma, karın ağrısı ve patlayacakmış hissi veren şişkinliklere neden olur.
Kanser hücrelerinin peritonu tutmasına bağlı olarak karında kanser hücrelerini içeren sıvı toplanması olduğunda buna malignasit adı verilir. Bu sıvıya bağlı olarak karında şişme gelişir. Karın içinde toplanan asit hem hastalarda nefes darlığına hemde kanser hücrelerinin diğer vücut boşluklarına yayılmasına sebep olur.
Karında oluşan gerginlik, basınç ve dolgunluk hissi mide şişkinliği olarak bilinir. Genellikle bir süre sonra kendiliğinden iyileşen bu durum hafif rahatsızlıktan yoğun ağrı kramplarına kadar değişen sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Karın ağrısının nedenleri arasında sindirim sorunları, gıda intoleransı, enfeksiyonlar ve stres yer alır. Hafif vakalarda, sıcak su torbası ağrıyı hafifletebilir. Yeterli hidrasyon, sindirimi kolaylaştırarak ağrıyı azaltabilir. Gaz ve şişkinliğe neden olan yiyeceklerden kaçınmak, sindirim sistemini rahatlatabilir.
Hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler tercih edilmeli. Bu yiyecekler, sindirim ve mide sistemini destekler. Bu besinler de toz kimyon, anason, rezene, elma sirkesi, tarçın, zencefil, karanfil, nane, ananas suyu, narenciye gibi besinler hazımsızlık probleminin ortadan kaldırmasına yardım eder.
Mide şişkinliği için hangi doktora gidilir? Mide şişkinliği sorunuyla karşılaştığınızda gastroenteroloji uzmanına gitmeniz önerilir.
Gebelik döneminde karın sertleşmesi rahmin ve bebeğin büyümesiyle birlikte karın bölgesinin genişlemeye çalışmasının etkisiyle olur. Bazı kadınlarda karında sertleşme daha az olurken bazılarında daha çok olabilir. Karın sertleşmesi ve sertleşmeyle birlikte oluşan gerginlik, hamilelikte beklenen bir durumdur.
Hazımsızlık durumu bir belirti olduğundan arka planda farklı rahatsızlıklar olabilir. Bu hastalıklar; tiroid hastalığı, mide hastalıkları, ülser, mide enfeksiyonları, gastro- özofageal reflü, sindirim sistemi hastalıkları, gastroparezi, iritabl bağırsak sendromu ve kronik pankreatit şeklinde sıralanabilir.
Karaciğer kanserinin başka bir adı olan hepatoselüler karsinom, karnın sağ üst tarafında yer alan oldukça büyük bir organ olan karaciğeri etkileyen bir kanser türüdür. Karın şişkinliği olarak da adlandırılan karın şişliği, karaciğer kanserinin tipik belirtilerinden biridir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri