Allah dürüst olanları, dürüstlüğü şiar edinenleri sever. Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever.
Kul, Rabbini sevme konusunda münafıkane iddialardan kurtulmadığı sürece iki cihanda da kurtuluşa eremez. Allah'ın sevdiği kul olmaya çalışanı, Allah'ın sevdikleri de sever. Anası sever, babası sever, eşi, çocukları, akrabaları komşuları, yer sever, gök sever, yerdekiler sever, göktekiler sever.
Şüphesiz Allah çok tövbe edenleri sever, çok temizlenenleri sever.
"Bir mümin öldüğü zaman, Allah Teâlâ mutlaka onun geride kalan neslini korur." İbn-i Münkedir -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Şüphesiz ki Allah, sâlih kimseyi, çocuğunu, torununu ve komşularını korur. Allah'ın koruması ve onların kötülüklerini örtmesi devam eder."
Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz de Cenâb-ı Hakk'ın rıfkla, yumuşaklıkla muâmele eden, takvâ sahibi, gönül zengini, kendisini ibâdete verip şan ve şöhretten uzak duran, nefsinin ıslâhı ile meşgul olan, hayâ sahibi, hayır ehli, itaatkâr, iyi ve mütevâzı kullarını sevdiğini haber verirler.
İlgili 27 soru bulundu
Demektir ki farz ve nafilelerde devamlılık göstermek, Allah'ın sevgisine işaret olmaktadır. Her işinde dürüstlük görülen, istekleri yerine getiren, tehlikelerden uzak tutulan kimsenin bu hâli de onun Allah Teâla tarafından sevildiğini gösterir. Çünkü Allah Teâlâ sevdiklerini yardımsız bırakmaz.
“Kulun Allah'tan razı olması; Rabbinin kaza, kader ve kararına iç hoşnutluğuyla, yüzünü ekşitmeden teslim olması, buyruklarına boyun eğmesi, O'na gidecek ve götürecek yollarda ısrar ve istikrar göstermesi, yaptığı ve razı olduğu işleri başkalarının da onun üzerinde görmesi ve beğenmesidir.”
Allah kâfirleri, verilen tüm imkân ve nimetlerin sahibini inkar edenleri sevmez. Allah zalimleri, zulmü meslek edineni sevmez. Allah hainleri ve günahkârları sevmez. Allah bozguncuları ve bozgunculuğun hiçbir türünü sevmez.
- Allah sevdiği kullarına verdiği sıkıntının amacı, onları saptıracak olan nefsani arzu ve isteklerden uzak tutmaktır. Allah hiç bir zaman kulunun kaldıramayacağı bir yükü yüklemez. “Allah hiç kimseye gücünün üstünde bir yükümlülük vermez.” (Bakara: 2/286) mealindeki ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir.
Üstelik üzüntü, sıkıntı, dert, elem, keder, Allah'ın sevdiği kullarının boynuna attığı kementtir. İnsan, hep başkalarıyla meşgul olup gaflete düşer. Allahü teâlâ, mümin kullarına dert ve bela vererek, bu gafletten uyandırır, onları başkalarına bırakmaz, sadece kendisiyle meşgul eder.
Hadis: Allah'ın en sevdiği dört söz vardır. Bunlar: Subhanallah, Elhamdulillah, Lâ ilâhe illâllah Vallahû Ekber'dir.
Allah Kendini Beğenenleri Ve Kibirlileri Sevmez
Kibir¸ kendini beğenmek ve şımarıklık¸ insanlar arasında da kötü ahlaklar arasında görülen mezmum davranışlardır.
Meal (Kur'an Yolu)
Allah yolunda başlarına gelenlerden ötürü gevşemediler, yılmadılar, boyun eğmediler. Allah, sabredenleri sever.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Allah'ın kızdığı ve sevmediği kimsenin ismi Melikü'l-emlâk (Şehinşâh)'tır.
Onun bu sözlerini Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem pek beğendi ve kendisine: “Sende Allah'ın sevdiği iki özellik vardır: Yumuşak huyluluk ve ihtiyatkârlık.” buyurdu.
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
Ebu Hureyre –radıyallahu anh-'dan şöyle rivayet edilmiştir: Allah Rasûlü –sallallahu ve sellem- şöyle buyurdu:«Allah, kim için hayır dilerse ona musibet verir.» Hadisin manası: Eğer Allah kulu için hayır isterse onları kendi nefislerine, mallarına ve çocuklarına vereceği musibetle imtihan eder.
Allah'ı gözümüzle görmememizin nedeni, kudret ve ilmiyle her şeyi kapsamasından ve zıddının yokluğundandır. Mesela, atmosferin yer küreyi her yandan kuşatması gibi, güneşin de bütün feza âlemini kuşattığını farz etsek, o zaman güneşi göz ile görmek mümkün olmaz.
Büyük günahlar işleyip tevbe etmeden ölen birisi şirk günahı işlemişse ve tevbe etmeden ölmüşse bunun affı söz konusu olmaz. Şirk dışındaki diğer bütün günahların sahipleri tevbe etmeden öldülerse Allah'ın onları affetmesi de ihtimal dahilindedir, affetmeyip cezalandırması da.
Nefs Allah'ın düşmanıdır. Allahü teâlâ kendisine bir düşman yaratmış, onu da insanların içine koymuştur.
Başka bir şekilde ifade edilirse bu anlayışa göre Tanrı, Mutlak'tır; yaratılanlar ise görece ve görelidir. Dolayısıyla, görece ve göreli hiçbir varlık Mutlak'la kıyaslanamaz, oranlanamaz. Dolayısıyla, Mutlak, hiçbir şeyle, hiçbir tarzda, hiçbir yolda ilinti ve kıyas kabul etmez.
Allah katında en hayırlı amel, vaktinde kılınan namazdır. Sonra anne babaya iyilik, sonra da Allah yolunda cihad etmektir.
Bir kişi size " Allah razı olsun" dediği taktirde siz de bu duaya karşılık olarak "Ecmain olsun " diyebilirsiniz. Böylelikle "Allah cümlemiz, hepimizden razı olsun" demiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri