Uygun yetiştirme alanları; yıllık ortalama sıcaklığın 13°C - 16°C olduğu, kışın sıcaklığın -8°C, -10°C'den aşağı düşmediği, yazın sıcaklığın 36°C, 37°C'yi geçmediği, yıllık yağış miktarının 750 mm'nin üzerinde olduğu ve yağışın aylara dengeli dağıldığı yerlerdir.
Karadeniz bölgesi içerisinde Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli illerinde fındık üretimi yapılmaktadır. Türkiye içerisinde TÜİK verilerine göre en çok fındık üretimi yapan ilimiz Ordu olmakta ve peşinden de Samsun ve Giresun gelmektedir.
Fındık bolca eğimli topraklarda verimli halde yetişen bir ağaçtır. Bu ağaçlar, bol yağışı çok sever. Dik araziler, özellikle Karadeniz kesimlerindeki dik alanlar fındık için ideal konumlardır. Kuraklığı sevmeyen fındık ağacı, yılın her döneminde nemli ve ılık hava ister.
Fındık Türkiye'de bol yağış olan, nemli ve mutedil bir iklime sahip olan tüm bölgelerde yetişmektedir. Bu tanıma en uygun bölge Karadeniz'dir. Geçmişte Marmara bölgesinin bir bölümünde fındık yetiştirilmiş olsa da, bugün artık Marmara bölgesinde fındık yetiştirilmemektedir.
Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir. Ordu'yu 1,2 milyon da ile Giresun ve 936 bin da ile de Samsun takip etmektedir. Fındık üretimi; Türkiye'de 2017 yılı itibariyle fındık üretim miktarı 675 bin ton'dur. Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Son yıllarda Meksika başta olmak üzere pek çok ülkede fındık üretim denemeleri yapılıyor olsa da Giresun fındığının lezzetini tutan bir alternatifi olmadığı herkesçe bilinmektedir. Dünyanın en lezzetli fındığı bu ününü Karadeniz'in iklimine, doğasına ve çalışkan insanına borçludur.
En çok merak edilen sorulardan birisi olan ” En kaliteli fındık nerede?” sorusuna elimizden geldiğince açıklamaya çalışacağız. Fındık, özellikle su ihtiyacının karşılandığı iklim şartlarını sevmektedir. Bu yüzden Karadeniz Bölgesinde özellikle Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon, Rize ve Artvin illerimizde yetişmektedir.
Fındık bitkisinin gövdesi tam dinlenme döneminde -25 oC'ye kadar dayanabilmektedir. Gelişmenin başlamasıyla bu dayanıklılık azalmaktadır. Erkek çiçekler yani püsler açmadan önce anterler içerisinde iken -8 oC'de, fenerlenme döneminde ise çiçek tozları -4 oC 'de zarar görmeye başlar.
Yıllık ortalama sıcaklığın 13-16°C olduğu yörelerde fındık en uygun olarak yetişmektedir. Ayrıca bu yörelerde en düşük sıcaklığın -8, -10°C'yi ve en yüksek sıcaklığın 36-37°C'yi geçmemesi, yıllık yağış toplamının 700 mm'nin üstünde olması ve yağışın aylara dağılımının dengeli olması gerekmektedir.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Fındık bitkisinin gövdesi -20 dereceden, yan dalcıkları -15 dereceden itibaren zarar görmeye başlar. Erkek çiçekler ise açtıkları yani fenerlerime tabir edilen döneminde -5, anterler içerisinde ise -8 derecede zarar görmeye başlar.
İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti.
Fındık Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez.
Fındığın İklim İstekleri Fındık, nemli ılıman iklim meyve türüdür. Ülkemizde en iyi Karadeniz Bölgesinde yetişir.
Fındık Ağacı Su İster mi? Fındık ağacının susuzluğa ve kuraklığa dayanımı neredeyse yok denecek kadar azdır. Fındık ağacının toprağının tamamen kurumasına hangi mevsimde olursa olsun izin verilmemelidir. Yağışsız geçen aylarda haftada bir su verin.
Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanların gelişimi hızlı olsa da dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez. Ağacın dikilmesinden 2 ila 5 yıl sonra ilk fındık üretiminin olması beklenmelidir.
Meyvenin oluştuğu ve hasat dönemde ise daha fazla suya ihtiyaç duyar. Buna rağmen yaz aylarında sulama sıklığı artar. Bunun için bitkiler haftada bir veya 7-10 günde bir sulanmalıdır. Dinlenme döneminde daha az suya ihtiyaç duyar.
Sivri Fındık Çeşidi
Sivri fındık: Fındık üretilen hemen her bölgede görebileceğiniz sivri fındık oldukça verimli ve üretimi kolay bir fındık çeşidi olarak bilinir.
Dönüm başına 50 kilogram olan verimlilik yapılan çalışmalar sonucu uygulama yapılan bahçelerde 250 kilograma kadar yükseldiği tespit edildi.
Bitkilerin sürgünleri - 29°C'ye kadar dayanıklı olsa da çiçeklenme döneminde - 8°C'nin altındaki kış soğukları erkek çiçeklere zarar verebilir ve meyve tutumunu azaltır. Soğuk iklimlerde fındık ağacı dikimi yapmak istiyorsanız, donma işleminin gerçekleştiği ceplere dikimden kaçınmalısınız.
Fındık Ağacı için GübrelemeFındıkların bakımı oldukça kolaydır. Çalının açık bir şekilde yetişmesini teşvik etmek için fındık ağacı kışın budanır. Budama işlemi, ağaçtaki en eski büyümenin yaklaşık üçte birini kaldırarak, sapları zemin seviyesine keserek veya dikkatlice keserek yapılır..
Uygun arazilerde silkeleme suretiyle fındık toplanmalıdır. Ancak yere dökülen fındıklar hemen toplanmalı, uzun süre toprakla temas ettirilmemelidir. Fındıklar yağmurlu havada toplanarak ıslak olarak çuvala konmamalı ve çuvallarda bekletilmemelidir.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. Giresun fındığı, Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. sahip olmakta ve tat bakımından da üstün niteliktedir.
Henri, 1403 yılında Timur' a elçi gönderir, elçi Timur ile görüşür, Trabzon' dan İstanbul' a deniz yoluyla döner. Yolculuk izlenimlerini yazdığı Seyahatnamesinde şu cümle yazılıdır: 17 Eylül 1403' te Trabzon' dan; kaptan Nicolos Cojen yönetimindeki fındık yüklü bir gemiyle 25 günde İstanbul' a gittik.
Türkiye'de fındık en çok Doğu Karadeniz Bölümündeki illerde yetiştirilmektedir. Bu iller; Rize, Ordu, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri