Baba, tıpkı anne gibi çocuğun hem psikosoyal hem psikoseksüel hem de zihinsel gelişiminde rol oynar. Psikoseksüel kurama göre kız çocukları 3-4 yaş civarı babaya yakın olmak isterler. Buna engel olan kişinin anne olduğunu düşünüp anneye kıskançlık beslerler ve daha sonra anneyle özdeşleşerek bu süreci atlatırlar.
Babalar kızlarını daha fazla onaylar ve onlara iltifat eder. “Aferin kızıma”, “Ne güzel olmuşsun” sözlerini kızlar annelerinden çok babalarından duyarlar. Kız çocuk için anne ihtiyaçları karşılayan, baba onunla oynayan ve onu koruyan kişidir, yani güvendir ve çocukların güvenmeye ihtiyacı vardır.
Gündelik yaşantı içerisinde kız çocukların erkek çocuklara nazaran babalarına daha düşkün olduğu bilinen bir gerçektir. Çocuklar ebeveynleri arasında her ne kadar sevgi ayrımı yapmak istemeseler de kız çocukları çoğunlukla babalarına daha çok bağlıdır.
Elektra kompleksi, Sigmund Freud'un bir görüşü olan Oedipus kompleksinin kız çocukları için geçerli olanıdır. 3-6 yaş arası (fallik dönem) çocuklarının babaya aşırı düşkün olmaları ve anneyi rakip olarak görmeleri olarak tanımlanmaktadır.
Bütün kız çocuklarının ilk aşkı babalarıdır ve kızlar babalarının gözünde kendi benlik değerlerini sezmeye çalışır. Ne yazık ki babaların çok azı, kızlarının gözünde temsil ettikleri dünya imgesinin farkındadır.
İlgili 44 soru bulundu
Kadınlarda dedelerinden kalan cinsiyet kromozomu(Y) olmaz. Erkekler de ise annelerinin babasından(Y) ve babaannesinden(X) kalan cinsiyet kromozomu olmaz. Hem kız hem oğlan çoğunun bir X kromozomu mutlaka anneanneden gelirken kızdaki bir X kromozomu babaanneden, erkekteki Y kromozomu babasının babasından gelir.
Peygamberimiz gelince 'Ya Resulullah bir kadın geldi' deyip şahit olduğu olayı anlatınca Allah'ın Resulü 'Her kimin üç kız çocuğu olursa ve onları güzelce eğitir, yetiştirir, terbiye eder ve evlendirirse o çocuklar anne baba ile ateş arasında bir perde olur. ' dedi.
Kız çocuğu anneden uzaklaşırken babaya yakınlaşıyor. Bu davranışlar yaklaşık 3-6 yaş arasında görülüyor ve zamanla normale dönüyor.
Sorunun yanıtı aslında çok açık. Çocuk Koruma Kanunu'na göre 18 yaşını doldurmamış her birey çocuktur, daha erken yaşta ergin olsa bile.
Bir baba kızına nasıl davranmalı? Baba kız ilişkisinde, çocuğun görüşlerine saygı duymak ve kendi potansiyelini keşfetmesini teşvik etmek oldukça önemlidir. Özgüvenin gelişmesini desteklerken, başkalarıyla iletişimde kendi kendine yetme ve kendini ifade etme becerilerini öğretmek de önem taşır.
Freud'un öngördüğü gibi kız çocukları annelerini, erkek çocukları da babalarını kıskanabilir. Fakat ne var ki erkek çocuk annesini ya da kız çocuk da babasını kıskanabilir. Hatta çocuklarla olan daha iyi ilişkilerinden dolayı birbirlerini kıskanan anne ya da babalara da tanık olmuşuzdur.
1913 yılında Jung, 3-6 yaşları arasındaki kız çocuklarının babalarına olan özel bir bağlılık duyup annelerine karşı giderek artan düşmanca bir tutum takındıklarını gözlediğini ileri sürerek Elektra Kompleksi'ni geliştirmiştir.
Cahiliyede kız çocuklarının diri diri gömülmesi "Kız Çocuklarını Diri Diri Gömme" sözcüğüyle ifade ediliyor. Onlar bunu, namuslarını korumak veya ar telakki ettikleri için, bazıları da sakat ve çirkin olarak doğduklarından yapıyorlardı.
Babasız büyüyen çocuklar, özellikle erkek çocuklar, kurallara uymada ve otorite figürüne uymada zorluk yaşarlar. Bu çocuklar kuralları daha çok çiğnerler ve daha asi olurlar. Babasız büyüyen özellikle kız çocuklarının duyguları değişken olur. Bunun temel sebebi, sevgi yoksunluğu yaşamış olmalarıdır.
Okulda hepimiz genlerimizin anne ve babamızdan eşit şekilde miras alındığını öğreniriz. Ancak yeni yapılan bir çalışma bize öğretilenlerin tamamen doğru olmayabileceğini ortaya koymaktadır. Çalışamaya göre genetik olarak babaya daha çok benziyoruz.
Kızlarda adet görme yaşını ortalama olarak 9 yaş ila 12 yaş arasında belirttik. Ancak bu süreç tamamen kişisel olarak değiştiği için adet görme yaşı daha uzun da sürebilir. En erken adet görme yaşı 9 olurken üst sınırı ise 16 olarak belirtebiliriz. Yani bir kız çocuğu için adet başlangıcı 16 yaşı bulabilir.
Çocukların kendi başına 7 ila 10 yaş aralığında bırakılması gerekiyor. Bu yaşlar, aynı zamanda, çocukların cinsel kimliğinin oluşması açısından da oldukça önemlidir. Eğer, çocuğunuzun sorunsuz bir şekilde, yaralanmada, banyo yapmasını istiyorsanız bunun için duşakabin tercih etmeniz gerekebilir.
"Ortalama boy uzaması kadınlar için 20 yaşına kadar devam eder. Bu durum kadın ve erkeğe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin erkeklerde boy uzaması 22 yaşına kadar sürer.
Genel olarak, küçük yaştaki çocuklar anneye, büyük yaştaki çocuklar babaya verilir. Ancak, bu kural her zaman geçerli değildir. Örneğin, anne yoksunluk, şiddet veya ihmal gibi nedenlerle çocuğun bakımından aciz ise, velayet babaya verilebilir. Velayet davalarında, çocuğun görüşleri de dikkate alınır.
Kız babası olmak demek,
İstediğiniz kadar delikanlı olun, bir had, bir beyefendilik, bir korumacılık arasında kalmak demek, Kız babası olmak demek, Kızın büyüyüp yuvadan uçup gitmesin diye, zamanı durdurmaya çalışmak demek.
Erkeklerde boy ortalama 19-20 yaşına kadar uzamaya devam etmektedir.
Yetiştirilmesi tavsiye buyurulan kız çocukları insanın kendi çocuğu olabileceği gibi, kız kardeşleri, sonradan evlendiği eşinin çocukları, hatta başkalarının himâyeye muhtaç çocukları olabilir. Bu konuda yakınlık veya uzaklık önemli değildir.
Kur'an-ı Kerimde:“Allah dilediğine kız dilediğine erkek çocuk bahşeder. Kimine hem erkek hem kız çocuğu verirdilediğini de kısır bırakır. Her şeyi hakkı ile bilen ve her şeye gücü yeten ancak Allahtır.” buyuruldu.
Reformcu yazar diyor ki: (18 yaşına kadar, bir genç kızın başını kapatmaması günah olmaz.) Dinimizde namaz, oruç, zekât, hac, tesettür gibi işlerde mükellef [yükümlü, sorumlu] olmak, yaşla değil, âkil ve bâliğ olmakla başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri