Özetle ihsan; Allah'ın gördüğünü bilerek her işi en iyi ve en güzel şekilde yerine getirmek ve her şeyin hakkını vererek yapmaktır.
Peygamberimiz ihsanı şöyle tanımlar: "Yüce Allah'a, O'nu görüyormuşcasına ibadet etmendir.
"İnsanlar işlerini ihsanla yapmalarına göre değer kazanır" derken bunu kastetmiştir. Allah'ın yarattığı her şeyi ihsanla yarattığını bildiren âyette de (Secde 32/7) ihsan kavramı bu anlamdadır.
Peygamber'in “Cibrîl hadisi” diye bilinen hadiste geçen, “İhsan Allah'ı görür gibi ibadet etmendir; çünkü sen O'nu görmesen de O seni görmektedir” şeklindeki açıklaması (Buhârî, “Tefsîr”, 31/2, “Îmân”, 37; Müslim, “Îmân”, 1), ihlâs terimiyle de ifade edilen bu bağlamdaki ihsanın en güzel tanımı kabul edilmiş ve ...
İlk manası ile ihsan; Cibrîl hadisindeki tanımıyla “Sanki O'nu görüyormuşsun gibi Allah'a kulluk etmektir.”19 İkinci manası ise yine Hz. Peygamberin nitelemesiyle “kişinin kendisi için sevdiğini kardeşi için de sevmesi”20 şeklindedir.
İlgili 31 soru bulundu
İhsanda bulunan kişiye muhsin denir.
Hz. Ali. "İnsanlar işlerini ihsanla yapmalarına göre değer kazanır." derken bunu kastetmiştir. Allah'ın yarattığı her şeyi ihsanla yarattığını bildiren âyette de (Secde, 32/7) ihsan kavramı bu anlamdadır.
E) Allah'ı görüyormuş gibi davrananlara Kur'an'da muh- sin denilmektedir.
Hakka ve hakikate ulaşmaya, âhiret hayatında Allah'ı görmeye engel olan perde anlamında terim. Hz. Mûsâ'nın Cenâb-ı Hakk'ı görme talebine verilen “Sen beni göremezsin” anlamında karşılık. Allah'ın zuhur ve tecellilerini görme anlamında tasavvuf terimi.
nu hadîste ahlâkı ifade eden ihsan kavramıyla ilgili şöyle bir tanımlama yapılmaktadır: “İhsan, Allah'ı görüyormuş gibi kullukta bulunmandır.
Murâkabe kavramına verilen anlamları iki temel noktada toplamak müm- kündür. Bunlardan ilki kişinin Allah'a yönelmesi ve daima onun huzûrunda olduğu bilincini hissetmesidir. Bu anlamıyla murâkabenin, Cibrîl hadisi diye bilinen hadis-i şerifteki ihsân terimiyle eş anlamlı olarak kullanıldığı görü- lür.
Zikir bir ibadettir ancak onu diğer ibadetlerden ayıran onun için bir şekil, mekân ve zamanın tahsis edilmemesi, herhangi bir sayıyla tahdit edilmemesidir. Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.)
Allah, insanı yalnızca kendisine kulluk etmesi için yaratmıştır. [3] Kulluk, Cenâb-ı Hakkı tanımak, O'na gönülden bağlanmak, inanıp iyi işler yapmak demektir. Kul olmanın özü, Rabbimize severek ve isteyerek itaat etmek, ihlas ve samimiyetle ibadete sarılmaktır.
Bir davranışın ibadet olabilmesi için; kişide iman, niyet ve ihlas olması gerekir. İbadetin Allah rızası için yapılması ve İslâm'a uygun olması lazım gelir. Uygulama itibarıyla geniş manada ibadetler dört kısma ayrılır: a) İman, ihlas, niyet, tefekkür, marifet, sabır, takva gibi kalbî ibadetler.
Tasavvuf; İslam'ın manevi yönünü ortaya çıkaran, , dinî hükümlerin ahlaki boyutuna vurgu yapan, in- sana Allah'ı (c.c.) görüyormuşçasına bir ibadet ve davranış bilinci kazandırmayı hedefleyen düşünce biçimi, hayat tarzı.
O (sas) da şöyle söyledi: "İhsan, Allah'ı (cc) görüyormuşsun gibi ibadet etmendir. Çünkü sen O'nu (cc) görmesen de O (cc) seni görmektedir." Daha sonra adam, "Bana kıyameti anlat." dediğinde, Peygamber (sas), "Bu konuda kendisine soru sorulan kimse, soruyu sorandan daha bilgili değildir." dedi.
Sünnet muhtevası bakımından kavlî sünnet (Hz. Peygamber'in sözleri), fiilî sünnet (davranışları) ve takrirî sünnet (onayları) olmak üzere üçe ayrılır.
Nedir İhsan? İhsan; Yüce Allah'a ibadet edilirken Allah'ı görürcesine samimiyetle ibadet etmektir, denir.
Allah için yaşayıp, Allah uğrunda ömrünü tamamlama sözünü verdirerek, kulluğun hayat-memat meselesi olduğunu vurguluyor. Kur'an-ı Kerim'de tüm peygamberlerin 'Ey kavmim Allah'a kulluk edin, sizin O'ndan başka ilahınız yoktur'3 sözüyle kavimlerini tevhid ile kulluğa davet ettiklerini görüyoruz.
Kullar açısından ihsan, her nefeste Allah ile bir, her adımda O'nunla beraber olduğunu bilerek yaşamaktır. Bu ayette belirtildiği üzere Allah'ın huzurunda olduğunu düşünerek yaşamak kulluk bilincinin zirvesidir. Böyle bu şuur seviyesini yakalayan bir kimse kötülük yapmaz, bilerek günah işlemez, şerre yönelmez.
Efendimiz (asm) mi'racda Cenab-ı Hakk'ı baş gözü ile mi yoksa ruh gözü ile mi gördü? Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz (asm) mi'racta Cenab-ı Hakk'ı bizzat baş gözü ile görmüştür. Mü'minlere en büyük müjde: cemâl-i ilâhiyi seyretme bahtiyarlığına kavuşacaklar.
Rüyada Allah Teâlâ'nın kendisiyle konuştuğunu gören kimsenin rüyası, kendisi için günâhlardan kaçınmak demektir. Rüyada Allah Teâlâ ile konuştuğunu gören kimse, çok Kur'ân okur. Allah Teâlâ'da o kimseye merhamet eder ve bol nîmet verir.
Ehl-i sünnete göre, ahirette Allah'ın Müslümanlar tarafından görülmesi aklen caiz, (akli olarak mümkün) naklen (ayet ve hadis) ise vâcipdir. (gereklidir) Bu şu mânâya gelir; aklen Allah'ın âhirette görünmesi imkânsız değildir, yani nakil (âyet ve hadis) ile de Müslümanların Allah'ı âhirette göreceği belirtilmiştir.
Bu hadiste İslam'daki vahiy meleği Cebrail (veya Cibril) kişi kılığında İslam dininin son peygamberi Muhammed'e çeşitli sorular sorar. Sorulardan birisi de "İhsan nedir?" şeklindedir. Peygamber soruyu şöyle yanıtlar "Allah'a, onu görüyormuşçasına kulluk etmendir. Sen onu görmesen dahi o seni görür.
HİDAYET: “Güzel ve yumuşak bir şekilde yol göstermek” anlamına gelen hidayet, Allah'ın (c.c.) insana dünya ve ahirette huzurun kaynağı olan yolu göstermesidir.
Kur'an-ı Kerîm'de Allah'a yaklaşmak için çeşitli vesîleler aramak gerektiğine delâlet eden âyetler bulunur. Söz konusu vesîleler arasında dua etme, yakarışta bulunma, namaz kılma, oruç tutma, sabır ve tövbede bulunma gibi birçok iba- det türünü saymak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri