Latince ismi Cardamomi fructus, Arapçası Hel, Hintçe ve Urducası Lâçi, olan kakule zencefilgiller familyasındandır. Baharat ve koku verici olarak kullanılır. Bazı doğu ülkelerinde kakule tohumu kahve tohumuyla beraber toz haline getirilerek kakuleli kahve yapılır.
Arapça ve Farsça "Hêl" olarak bilinen Kakule, ingilizcede "cardamom" olarak bilinmekte olup, çaya farklı bir aroma katmaktadır. Bergamotu andıran özel kokusundan dolayı ayrıca Kakule aromalı çaylar üretilir ki adları "Cardamom Tea" olarak geçer.
Tüm bitki çayları gibi kakule de şifalı etkiler sunsa da kronik rahatsızlıkları olanlar doktorlarına danışmadan kakule çayı tüketmemelidir. Hamile kadınların ve emziren annelerin kakule çayı tüketmesi önerilmez.
Kakule en çok içeceklerde, çay ya da kahve aromasını desteklemek için kullanılır. Kakule eğer çay olarak kullanılmak istenirse kakule taneleri demlenebilir, bal ve limonla zenginleştirildikten sonra tüketilebilir. Sıcak çikolataya da hoş bir aroma katar. Kakule sadece sıcak içeceklerde değil tatlılarda da kullanılır.
Kakule, zencefilgiller ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır. Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişen, 4–5 m boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bir bitki cinsidir. Özellikle Güney Hindistan'ın bataklık ormanlarında yabânî olarak yetişir.
İlgili 22 soru bulundu
- Düzenli kakule kullanımlarının cinsel gücü arttırmada önemli bir etkisi olduğu da bilinmektedir. Çünkü kakulenin afrodizyak etkisi de vardır.
Kakule tadı ve kokusu karabibere benzer. Bu nedenle kakule tohumu baharat olarak yaygın kullanıma sahiptir.
Ayrıca tohumlar toz haline getirilerek çekilmiş kahve ile karıştırılır (Kakuleli kahve). 30 gram Arifoğlu Kakule cam şişede satışa sunulmuştur. Kakule, Alman ekmeği başta olmak üzere Baharatlı ekmeklerde, keklerde ve yemeklerde baharat olarak kullanılmaktadır.
%23 indirimle Ahmet Arifoğlu 35 gr Tane Kakule 85 TL'ye, %9 indirimle KAKULE TOZ -GROUND Hel habu alhal cardamom 400gram 399 TL'ye, %7 indirimle KAKULE TOZ -GROUND Hel habu alhal cardamom 800gram 799 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Kakuleli Türk kahvesinin tadı nasıl? Kakule, zencefil ailesinden bir bitki olduğu için, kakuleli kahvenin de tadı ve kokusu biraz keskindir. Kahvede, kahve tadını bastıracak kadar kakule tadı alınabilir.
Erkekler cinsel hayatı için kakuleyi hayatının bir köşesine koysunlar. İster kakuleyi bir tatlı kaşığı kadar çorbaya katabilir, ister de günde 2 defa sabah akşam aç karnına içeceğiniz kakule çayı ile cinsel performansınızı arttırarak amacınıza ulaşabilirsiniz.
Bununla birlikte, her gün kakule tüketilmesi halinde çeşitli yan etkileri görülebilir. Mide sorunları, ishal, kabızlık, baş ağrısı aşırı kakule bitkisi tüketimiyle birlikte meydana gelebilecek olası yan etkilerdir.
Yemeklerde kullanıldığında iştah açan bir baharat olan kakule, çay olarak doğru şekilde tüketildiğinde zayıflama etkisi gösterir.
Kahveyi satın aldıktan sonra iyi olup olmadığını anlamak istiyorsanız küçük bir deney yapabilirsiniz. Bunun için soğuk suyla dolu bir bardağa 1 tatlı kaşığı kahve ekleyin. Eğer kahvenin tozu suyun yüzeyinde kalıyorsa ve çok az renk veriyorsa gönül rahatlığıyla o kahveyi içebilirsiniz.
Grading olarak bilinen kahve çekirdeklerini sınıflandırma ya da derecelendirme işlemi, SCA (Specialty Coffee Association) tarafından kahve çekirdeklerini karşılaştırmak için kullanılan standart bir yöntem.
Farklı kahve çekirdeklerinden hazırlanabilen espresso, genelde sert kahve severler tarafından tercih edilmektedir. Tat olarak yoğun, kıvamlı ve serttir. Tıpkı Türk kahvesi gibi özel fincanlarda sunumu yapılmaktadır.
Bitkisel ürünler kategorisinde yer alan kakule türkiye ve hindistan gibi sıcak bölgelerde yetişen, 3 ila 5 m boyların da, büyük yapraklı çok yıllık bir bitki türüdür. Özellikle bataklık ormanlar da yabani olarak yetişmektedir.
Kakule, gaz giderici özelliklere sahiptir. Bu sayede sindirim sürecine yardımcı olur. Şişkinlik ve mide kramplarının tedavisinde de oldukça etkili olan kakule, mide asitlerini düzenler. Kakule aynı zamanda bağırsak parazitlerini de en aza indirerek yok eder.
Kilo vermede etkili yollardan biri de vücuttaki yağ yakımını hızlandırmaktır. Bunun için de metabolizmayı hareketlendiren kakule kahvesi tüketilmeli. Günde bir bardak içeceğiniz kakule kahvesi sindirim sistemini kilo vermeye hazırlar.
Kakule yaygın olarak Hindistan'da yetişmekte olan bir bitkidir. Güney Hindistan içerisindeki bataklık ormanlarında yabani biçimde yetişir. Türkiye'de kakule bitkisi yetişmemektedir.
Kakule nasıl kullanılır sorusuna cevap olarak; birden çok kullanım şekli vardır. Kakuleyi suda demleyerek bitki çayı olarak tüketebilirsiniz. Toz haline getirerek kahve ve çaya çeşni verici olarak kullanabilirsiniz. Baharat olarak yemek, tatlı ve hoşaflarda kullanarak lezzeti ikiye katlayabilirsiniz.
Nefesteki sarımsak ve alkol kokusunu gidermek için, kimyon ve kakule tohumlarını da çiğnemekte fayda vardır.
2- AĞIZ KOKUSUNA ÇÖZÜM KAKULEDE!
Güçlü bir baharat olma özelliği taşıyan kakule hoş bir kokuya sahiptir. Aynı zamanda iyi bir antibakteriyel olan kakule, ağızdaki bakterilerle mücadele ederek onları yok eder. Ağızdaki bakterileri yok ettiği için de ağız kokusunu önler.
Kakulelerinizin kabuğunu soyun. İçlerini dilerseniz havanda öğütebilirsiniz ya da bütün halde kullanabilirsiniz. Kahve, soğuk su, şeker ile birlikte cezvenin içine kakulelerinizi ekleyin. Orta ateşte kaynatmadan ancak köpürünceye kadar Kakuleli Türk kahvenizi pişirip servis edin.
Kakule enerji verdiği gibi antidepresan özelliği de var. Kahve ve çay ürünleri gibi nabzı yükseltmeden vücudu canlandırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri