“Allah, gençliğini Allah'a itaatle (arzularının peşinden gitmeyen, haramlardan kaçınan) geçiren genci beğenir, sever”( İbn Hanbel, Müsned.)
Allah'a duyulan saygının gereği olarak başta namaz olmak üzere ibadetlerin edası sırasında sükûnet ve tevazu içinde bulunma anlamında terim.
Ergenlik ve gençlik dönemi; fiziksel, ruhsal, biyokimyasal ve sosyal yönden hızlı büyüme, gelişme ve olgunlaşma süreçleriyle, çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. 10-19 yaş ergenlik dönemi olarak adlandırılırken, gençlik olarak nitelenen yaş grubu 10-24 olarak kabul edilmektedir.
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
İlgili 29 soru bulundu
7- "Hangi delikanlı ki, genç yaşında evlenirse, onun şeytanı şöyle bağırır: 'Eyvah, dinini benden korudu.'" Ramûzu'l-Ehâdis, c.1, s.179. 8- "Âdemoğluna zinadan nasibi yazılmıştır.
Peygamberimiz gençleri sever, onlara değer verir ve bu değeri daima hissettirirdi. Onlara güvenir, askeri ve idari alanlarda kendilerine mühim vazifeler vermekten çekinmezdi. İrşad faaliyetleri ve Kur'an öğretmek için çevre beldelere öğreticiler gönderirken, bunları genellikle gençler arasından seçmişti.
Gençler ise, Allah'ın Rasulü'nü hiçbir zaman mahcup etmemişlerdir. Bu görevler arasında müsteşarlık, valilik, sekreterlik, hâkimlik, komutanlık, sancaktarlık, istihbaratçılık, güvenlik görevliliği, maliyecilik, öğretmenlik gibi çok önemli devlet görevleri bulunmaktadır.
Peygamber (asm)'in Gençliğe Verdiği Önem: Çocuk ve genç, bir toplumun geleceğidir. Her toplum, kendi geleceğini garanti altına alacak, kendi değerlerini yükseltip, geliştirecek fertler yetiştirmeyi hedef edinir.
En çok hadis rivâyet eden sahâbîlerden Câbir bin Abdullah –(R.a)-, İkinci Akabe Beyʼatiʼne katıldığında 15 yaşlarındaydı. Hayatını Allahın ve Rasûlün yolunda harcayan ve bu uğurda şehit olmayı göze alan nice genç sahabeler. Bu yazı 55837 defa okunmuştur.
Üzeyir'dir. Kıssanın geçtiği yer, Bakara Suresi'nin 259. ayetidir.
Allah Rasûlü (sav) -kendisi hayattayken bile- Hazret-i Ali (ra), Abdurrahman bin Avf (ra), Abdullah bin Mes'ud (ra), Zeyd bin Sâbit (ra) gibi genç sahâbîlere, fetvâ verme salâhiyeti tanımıştır.
Peygamber onu dizinin dibine almış, sorduğu sorularla “kendisini başkasının yerine koymasını, kendisi için istemediği bir şeyi başkası için istemesinin doğru olmayacağını; aksine kendisi için arzu ettiği şeyi başkaları için de arzu etme- si gerektiğini” samimi duygularla gence anlatmıştır.
2021 araştırmasına katılanlar, erkekler ve kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaş aralığını çoğunlukla 25-29 yaş olarak belirtti. 2016 ile 2021 yılı karşılaştırıldığında kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaşının, 20-24 yaş aralığından 25-29 yaş aralığına çıktığı gözlendi.
OLAĞANÜSTÜ EVLENME YAŞI
TMK'nın 124.maddesinin ikinci fıkrasında olağanüstü evlenme yaşı düzenlenmiştir. Söz konusu hüküm incelendiğinde görülmektedir ki 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadın ancak hakim izniyle (Aile Mahkemesi hakimi) evlenebilir.
Kural olarak medeni kanunumuza göre evlenme yaşı 18 olarak belirlenmiştir. Ancak bu durumun istisnası bulunmaktadır. Zira TMK 124 maddesi “Erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.
İslam tarihinde Birinci Akabe Biati denilen bu olaydan sonra peygamber Mus'ab bin Umeyr'i öğretmen olarak Medine'ye göndermiştir. Muaz bin Cebel bu dönemde 18 yaşında müslüman olmuştur.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. İlk Müslümanlar (Arapça: Sabikin-î İslâm), İslam'ı ilk kabul eden sahabelerdir. İslam'ı ilk kabul eden Hatice'dir. Ömer 40. Müslümandır.
İlk vahiy'in sonunda O'na ilk inanan insanlar şunlardır: 1 – İlk müşlüman Kadın: Hz.Hatice (İlk eşi) 2 – ilk müslüman Erkek: Hz.Ebubekir (Hicret arkadaşı) 3 – İlk müslüman Köle: Hz. Zeyd (Köle olarak alıp azad ettiği insan) 4 – İlk müslüman Çocuk: Hz.
Ebu Musa el Eş'ari. Ubey İbn Ka'b.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın (GSB) tanımına göre gençlik 14-29 yaş aralığını kapsar. Ancak, yine GSB'nin gençlik kamplarına katılım için 12-25 yaş aralığında olmak gereklidir. Birleşmiş Milletler ise gençliği 15-24 yaş aralığı olarak alıyor.
İslam'ın tebliğ edildiği ilk yıllarda da gençler, dinî, ilmî, askerî, idari, siyasi, sosyal alanlarda çok önemli görev ve sorumluluklar üstlenerek önemli devlet görevlerinde bulunmuşlardır. Kur'an-ı Kerim'de gençler ve gençlik “fetâ = فتى” kavramıyla anlatılır.
Kur'an'da verilen bu rakamı Nûh'un bütün ömrü olarak kabul edenlere göre kırk yaşında peygamber olmuş, 890 yaşında iken tûfan gerçekleşmiş, tûfandan sonra altmış yıl daha yaşamıştır. Bu süreyi sadece tûfan öncesi peygamberlik müddeti olarak düşünenlere göre ise Nûh'un yaşı bundan çok daha fazladır.
Tevrat'ta Nuh'un 950 yıl yaşadığına işaret edilir. Kur'an'da ise kaç yıl yaşadığı bildirilmemiş, yalnızca kendisinin 950 yıl boyunca kavmi içinde yaşadığı belirtilmiştir. İnanışa göre Tufan'dan önce Allah'ın emriyle büyük bir gemi inşa etmiş ve bu gemiye "Nuh'un Gemisi" denmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri