Cevap : Namaz kılanın namazdan sonra yanındakine "Allah kabul etsin" şeklinde bir söz söylemesi şer'i değildir. Bu bidattır. Peygamber (s.a.v.) ve sahabe (r. anhum) böyle bir şey yapmamışlardır.
Her ikisi de caizdir. Birincisi daha iyidir. Allah kabul etsin (tekabbelallah), namazın sevablarına kavuşma temennisidir. Hadîs-i şeriflerde namaz için “kabul etmek” lafzı geçer.
Böyle bir Sünnet yoktur. Sünnet gibi yapılırsa bid'attir, yapılması doğru değildir. Bir muhabbet vesilesi olarak, ibadet olduğuna inanmadan yapılırsa hoş görülebilir.
allah'ın kabul edip etmeyeceğinden emin olunmayan fakat bir o kadar da kabul etmesi için istekde bulunan temenni.
Doğrulanmış Cevap
Amin veya Allah razı olsun denilir. Biri kurban kesiyor ve bir tanıdığı yanına gelip "Allah Kabul Etsin Diyor" bizim karşılığımız ise Amin veya Allah razı olsun denilir.
İlgili 16 soru bulundu
Namaz kılmış olana, (Allah mübarek etsin) mi denir, yoksa (Allah kabul etsin) mi? Allah mübarek etsin denir. Kur'an-ı kerimde, (Allah Eshab-ı kiramdan razıdır) buyuruluyor.
- Bazı alimlere göre, ayette yer alan “Allah'a yardım etmek” konusu üç şekilde anlaşılabilir: a) Allah'ın dinine ve onun ortaya koyduğu hak yoluna yardım etmek.. b) Allah'a iman eden, ona taraftar olan ve onun adına hareket eden müminlere yardım etmek..
Allah kabul etsin ne demek? Ibadet sırasında veya sonrasında söylenen bir söz. Yapılan ibadetin kabul olması dilenir.
Namazını tamamen imam ile beraber kılan kişiye Müdrik denilir. İmama en geç olarak birinci rekatın rükuunda yetişebilen kişi, o rekata yetilmiş sayılmaktadır ve namazı tamamen imamla beraber kılabilir.
Peygamber (s.a.v)'den sonra ortaya çıkan ve daha önce benzeri olmayan dini mahiyetteki iman ve amellere yapılan ilave veya değiştirmelere bidat denir.
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "Allah, abdestsiz namazı kabul etmez." (Müslim ve daha uzun metinle Tirmizî).
İşte ibadetlerin kabul ediliş alametleri... Hayırda yarışmak ve acele etmek, kâmil ve makbûl bir mü'min olmanın alâmetlerindendir. Mevlânâ Hazretleri ne güzel buyurur: “İbâdetlerin kabul ediliş alâmetleri, o ibâdetlerden sonra hemen başka ibâdetlere girişmek, birbiri ardınca hayırlara koştukça koşmaktır.”
Allah, yapılan her duaya sevap verir. Ancak duanın ruhu ihlasdır, ihlas ise sadece Allah emrettiği için ve Alllah'ın rızası için yapmaktır. Dua ve virdler, birer kulluk vazifesidir. İhtiyaç ve musibetler ise bu dua ve virdlerin vaktinin geldiğini gösteren alamet ve işaretlerdir.
Ölen hakkında, “Allah rahmet eylesin; mekânı cennet olsun; Allah gittiği yerde utandırmasın; Allah taksiratını affetsin” gibi sözlerle dua edilir.
İlgili âyetlerden hareketle Müslüman bir kimsenin, gayrimüslim olarak ölen bir kimseye istiğfar etmemesi ve rahmet dilememesi gerektiği, böyle bir cenazeyle karşılaştığında da nazik cümlelerle taziye dileğinde bulunması ve kalanlara sabrı tavsiye edip teselli vermesinin uygun olacağı anlaşılmaktadır.
Allah'ın rahmeti sadece ölüler için değildir, diriler için de Allah rahmet eder. 'Allah'ın selamı ve rahmeti ve bereketi üzerinize olsun' diyerek namazda sağa ve sola selam veriyoruz. Demek ki biz rahmet talebinde bulunuyoruz. Rahmet Allah'ın şefkati, kuşatıcılığı, bize varlık vermesi demektir.
Nisa Suresi, 103. ayet: Namazı bitirdiğinizde, Allah'ı ayaktayken, otururken ve yan yatarken zikredin. Artık 'güvenliğe kavuşursanız' namazı dosdoğru kılın. Çünkü namaz, mü'minler üzerinde vakitleri belirlenmiş bir farzdır. Maide Suresi, 12. ayet: Andolsun, Allah İsrailoğulları'ndan kesin söz (misak) almıştı.
Namaz, insanı maddi ve manevi temizler, çünkü mümin namaz kılmak için abdest alır ve tertemiz bir biçimde Rabbinin huzuruna varır. Namaz, kulun hata ve günahlarının giderilmesine ve affına vesile olur. İnsan, af ve mağfiretini namazla dile getirir ve ifade eder. Namazda pek çok hikmet vardır.
Diğer taraftan, namazla ilgili Kur'an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18; Buhari, Mevakit, 1, Tirmizi, Salat, 1).
Cevap: Allah kabul etsin cevabı; Amin dir. Bu şekilde cevap verebilirsiniz.
a) Allah mesut-bahtiyar etsin/ Mesut olun: Yeni evlenenlere veya evlenme çağına gelenlere söylenen mutluluk dileğidir (ÖTS, 1995, s. 1956). b) Allah mübarek etsin/Allah hayırlı uğurlu etsin: Yeni evlenenlere, yeni bir eşya veya mal alanlara söylenir (TS, 1998, s. 102).
van'da sık kullanılan bir tabir. sanırım allah razı olmasın, hak rıza göstermesin gibi anlamlarda kullanılıyor.
İslam inancına göre Allah'la kul arasındaki ilişki sürekli ve canlıdır. Allah kullarını daima gözetler ve gerektiğinde müdahale eder.
Bir işte gerekli çabayı gösterip Allah'a dayanan insana Allah'ın yardımı gecikmez. Ancak işten hak ettiği çabayı esirgeyen, işine hile yapan, Allah'a dayanmayan, umduğu başarılı neticeye ulaşamaz. Çünkü Allah ona yardım etmez.
Allah her an bize uyarılar gönderir fakat biz anlamayız. Bazense daha belirgin işaretler gönderir. Bunların birçoğu doğru yola gir diye veya yanlışa çok meylediyorsun diye olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri